”Nu är nästa steg köpta landslag...”

Publicerad 2015-07-31

Kritik efter ytterligare ett mästerskap till Kina

Peking får OS 2022 och blir därmed första stad att ha arrangerat både ett vinter- och ett sommar-OS.

Redan innan valet var SOK:s ordförande Stefan Lindeberg kritisk mot att allt fler stora arrangemang hamnar i samma länder.

– Det är ett jätteproblem, säger han.

Från början såg det ut att bli en tuff kamp om värdskapet för vinter-OS 2022. Stockholm, Oslo, Krakow och Lviv visade alla intresse för att arrangera vinterspelen. Men en efter en droppade de europeiska städerna av.

Kvar var till sist Kinas huvudstad Peking samt Almaty i Kazakstan. Valet föll på Peking.

Sedan OS i Sotji, kommande fotbolls-VM i Ryssland 2018, spelen i Qatar 2022 och med Peking och Almaty som enda slutkandidater till vinter-OS 2022 har kritik väckts mot att de större idrotts- arrangemangen hamnat i ett fåtal länder.

”Stockholm ville visa”

– Det har varit ett jätteproblem. Att så många stora event gått i Asien eller andra länder som inte följer mänskliga rättigheter. Efter Sotji ville vi med Stockholms ansökan visa att det går att arrangera ett OS som lever upp till kraven. Att bygga in det i ett stadslandskap, med ekonomisk hållbarhet, krav på icke diskriminering, där mänskliga rättigheter följs och med krav på arbetsrätt, sa Stefan Lindeberg och fortsatte:

– Men det är lätt att stå utanför och kritisera, när man inte själv kan ansöka.

För tillfället pågar VM i simning i ryska Kazan. Förra året gick det i Doha i Qatar.

– Något jag funderar över är om det oftare och oftare kommer att bli så i framtiden, att mästerskapen hamnar på speciella ställen. Rent idrottsmässigt så är det ofta bra arrangerat, det har jag inget emot, men det får mig ändå att fundera en del, säger Ulrika Sandmark, förbundskapten simlandslaget.

Ovanligt långa avstånd

Simmästerskapen har de senaste åren har hamnat i Doha i Qatar och i Ryssland…

– Ja. Nästa steg är ju att länder börjar köpa ihop landslag, och det kommer vi att se mer och mer. Vi har en grupp förbundskaptener som träffas då och då, och ridsporten har berättat om hur det köps ihop hela landslag.

Med OS i Peking 2022 blir det dessutom i en stad som inte har någon natursnö och avstånden mellan Peking, där isgrenarna går, och de två bergsområdena där snögrenarna avgörs är väldigt stora. Till Zhangjiakou är avståndet 160 kilometer.

– Det är ju sjukt. Jag fattar inte det. Men det kanske är så, man kanske är gammaldags om man tycker det är konstigt. Men det får inte vara så, att det bara handlar om var pengarna finns, säger Ulrika Sandmark.

Stefan Lindeberg anser inte att snöfrågan är ett problem då merparten av den alpina världscupen går på konstgjord snö, däremot ser han ett problem med avstånden.

– Hela idén med OS är att samla världen på en och samma plats. Oavsett vad man tycker och tror på så följer man samma regler. En OS-by är för alla. Det ska vara så lite utspritt som möjligt, säger han.

Följ ämnen i artikeln