Inlåsta i fängelset – efter dopningen

Uppdaterad 2016-03-04 | Publicerad 2016-03-03

Läkarna bakom lås och bom – Aregawis pojkvän: ”Hon mår mycket dåligt”

Addis Abeba. Det är dopnings­provet som satt både Sverige och Etiopien i gungning. Redan från start pekade Abeba ­Aregawis agent Valentijn Trouw ut en okänd ukrainsk doktor som tänkbar hjärna bakom skandalen.

Och nu kan Sportbladet ­avslöja att flera doktorer från just Ukraina och Ryssland är fängslade på det ökända Kality-fängelset misstänkta för ­inblandning i härvan.

– Abeba mår mycket dåligt, jag har inte kunnat komma i kontakt med henne på några dagar, ­säger pojkvännen Yemane ­Tsegay till Sportbladet.

Det slog ner som en bomb när beskedet att den svenska världsstjärnan Abeba Aregawi testat ­positivt för meldonium kom ut. ­Inte bara det svenska förbundet röt ”nu får det fan vara nog”, landslagskollegor, managern Valentijn Trouw och stora delar av fri­idrottsvärlden reagerade också kraftigt på fallet. När det bara ­timmar senare avslöjades att nio etiopiska friidrottare också ­fastnat i test under samma period frågade sig världen om det efter Ryssland och Kenya nu var en ny stor friidrottsnations tur att ­svärtas ner.

Sportbladet åkte till löpar­landets huvudstad, Addis Abeba, i jakt på svar från Abeba Aregawi och information om vad som kan ha legat bakom dopningsskandalen.

På förhand var uppgifterna knapphändiga, ingen hade varit i kontakt med den svenska superstjärnan sedan nyheten blev ­officiell och var hon fanns i tremiljonersstaden var okänt. Det enda som kommunicerats från alla som träffat henne var att hon var chockad och förtvivlad över vad som hänt. En av få teorier om bakgrunden till det här fallet kom från managern Valentijn Trouw när han i Sportbladet ­berättade om uppgifter att en ukrainsk doktor skulle vara mannen som fört in den nya ­dopningssubstansen till Etiopien.

– Det vi hör är storys om att det finns en ukrainsk doktor som ibland reser till Etiopien och som kan ha tagit med sig det här till ­landet. Det stämmer med bilden av ett preparat som kommer från Östeuropa. För det här är ingenting du kan köpa på apotek varken i Etiopien eller i väst, sa han då.

”Allt lät som vanligt”

Det första vi gör när vi landar i huvudstaden är att lämna Addis Abebas smog och larm för att i stället slingra oss uppför Mount Entoto.

30 minuter senare når vi ­löparmeckat Sululta, 3 000 meter över havet. Här har Abeba ­Aregawi förlagt nästan all sin ­träning när hon varit i Etiopien. När vi kommer till löparbanan, som ägs av dubbla världsrekordhållaren Kenenisa Bekele, är dock klockan så mycket att det inte är en enda löpare där vi kan fråga.

Till byn Sululta, Oromia regionen, Etiopien åker många av världens långdistanslöpare för att träna.

Den första löparen vi stöter på är i stället en ung kille som sitter och äter lunch på ”Kenenisa ­resort”.

Han heter Napoleon Solomon och tävlar främst på 3 000 meter hinder – för Stockholmsklubben Fredrikshof.

Han är lika förvånad som vi över att stöta på en svensk här. Den enda svensk han brukar ­träffa när han åker till Sululta på ­träningsläger är Abeba Aregawi. De lärde känna varandra när ­Abeba kom till Sverige 2009 och sedan dess har de haft kontakt.

Napoleon Solomon.

Direkt när han kom till Addis i förra veckan ringde han till ­Aregawi.

– Då lät allt som ­vanligt, vi pratade lite bara. Vi sa att vi skulle träna och då trodde jag att allt skulle vara som vanligt, att vi träffades här uppe, träna ordentligt, säger Napoleon ­Solomon.

Men Abeba dök ­aldrig upp i Sululta, ­varken vid banan eller i de löparvänliga eukalyptus-­skogarna. Sen kom chockbeskedet på måndags­kvällen.

– Jag kunde inte tro vad jag ­läste. Jag skulle precis lägga mig, men det var väldigt svårt att sova den natten. 

Han inser att alla ­löpare har ett eget ­ansvar för vad de ­stoppar i sig, men tror inte alls att Abeba ­Aregawi medvetet ­dopat sig.

– Att vara på den ­elitnivån som Abeba ­Aregawi är på, det tar ganska hårt på kroppen. När man tränar så hårt varje dag vill man så klart ha ­piller för återhämtning. Vitaminer och järn för att inte skada sig och för att återhämta sig bättre, kunna ­pusha ­intervaller och orka med den ­höga höjden.

– Någon gång kan man kanske få i sig något som man inte vet vad det är, något av misstag – och då blir man testad.

”Är chockad”

Vi frågar om han kan hjälpa oss att komma i kontakt med Abeba och han lovar att göra ett försök.

Någon ukrainsk doktor har ­Napoleon Solomon aldrig hört ­talas om, men han säger att han ­inte är förvånad över att löpare, särskilt inhemska unga talanger, litar på doktorer från Europa. 

– Många tror att vita människor vet bättre och han säljer säkert sina piller som zinktabletter. Känns det sedan bra på det kommande intervallpasset vill de ha mer.

Under dagen försöker vi nå folk kring Abeba Aregawi och får via en kontakt tag på en person som ska träffa henne under eftermiddagen. Han beskriver det som att en ”mycket ledsen” Abeba ska träffa en annan lokal tränare för att prata om den uppkomna situationen. Ett typ av stödsamtal.

Efter mötet säger han att Abeba kanske kan tänka sig ett möte under den kommande dagen.

Men när vi ska styra upp det så är telefonen plötsligt avstängd.

I stället åker vi upp till Sululta ännu en gång, den här gången redan i gryningen. På plats är stjärntränaren Jama Aden med stora delar av sin grupp, bland annat Abdelelah Haroun som slog världsrekord på den udda distansen 500 meter i Globen för ett par veckor sedan.

En av få som saknas i Adens grupp den här dagen är superstjärnan Genzebe Dibaba. Men de har pratat om Abeba Aregawi.

– Genzebe är chockad. Hon ringde mig och sa att ”det här är riktigt dåligt”, hon var ledsen, säger Jama Aden och fortsätter:

– Det bästa för henne är att kliva fram och berätta sanningen, vem som gav henne det här preparatet. Säger du att du inte vet, att du aldrig hört talas om det så kommer straffet bli hårt. Sanningen är viktig.

Bekräftar teorin

Tillbaka i restaurangen på Bekele resort sitter lillebror Bekele Tariku. Han är själv en framgångsrik löpare med OS-brons från London på meritlistan. Vi pratar om det dystra läget och efter ett tag frågar vi honom om den här mystiska doktorn. Han bekräftar teorin som Valentijn Trouw presenterat:

– Jag har hört om att doktorer kommer från Europa, de ger injektioner till löpare. Men jag tror det kanske gäller mer de yngre löparna, säger han.

Och sådan är bilden vi får, utländska doktorer och några oseriösa managers riktar in sig på unga oerfarna talanger som inte sällan är analfabeter och som springer för att nå ett bättre liv någon annanstans än i de nedgångna skjul som kantar vägarna överallt i och runt Addis Abeba.

Men källor berättar också om mängder av mellanhänder som agerar vidareförsäljare till lokala tränare  som i sin tur kan distribuera substanserna till idrottare – ofta under falska föresatser.

Det är när vi lämnat Sululta som vi får uppseendeväckande uppgifter om just de här omtalade doktorerna. En väl placerad källa i utredningen kring den här dopningsskandalen berättar att ett flertal utländska, ryska och ukrainska, doktorer redan gripits av federal polis.

Enligt källan greps läkarna av den etiopiska säkerhetstjänsten och sitter nu arresterade misstänka för brott som kan ge upp till två års fängelse utan chans  till villkorlig frigivning.

– Vid fällande dom får de böter också, och även om det inte handlar om summor som drabbar de här läkarna så hårt är det viktigt att statuera exempel, säger källan.

Fängslade i ökanda Kalityfängelset

Fängelset där de förhörts de senaste veckorna är det ökända Kalityfängelset där de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade. Polisen försöker nu jaga efter alla de lokala mellanhänder som kan ha hanterat meldonium och andra dopningssubstanser.

– Vår säkerhetstjänst försöker följa alla spår till de här dopningläkarna, hela kedjan, säger källan.

Personer väntar utanför Kalityfängelset. Foto: Jerker Ivarsson

Det etiopiska friidrottsförbundet har tämligen oansenliga lokaler i ett hus som framför allt fungerar som en läkarmottagning. Där uppe på fjärde våningen träffar vi generalsekreterare Alebachew Niguisse. Han är stressad, mötena avlöser varandra i kristider som denna. Men han kommenterar ändå uppgifterna om att utländska läkare misstänks ligga bakom den uppblossade skandalen.

– Det kan jag inte kommentera, säger han, men väntar, och lägger efter en paus till:

– Vi håller på att utreda det här mycket noggrant, så mycket kan jag säga.

Med hjälp av förbundet får vi också en kontaktväg till Yemane Tsegay. Den regerande VM-silvermedaljören på maraton är Abeba Aregawis pojkvän. Vissa uppgifter tyder på att de har haft en relation redan innan Abeba flyttade till Sverige för att gifta sig med ex-maken Henok Weldegebriel.

Med hjälp av vår tolk får vi kontakt med Yemane Tsegay. Men trots att Abeba Aregawi beskrivits som förkrossad, och enligt agenten varken äter, dricker eller sover så har Yemane Tsegay tillfälligt lämnat Abeba Aregawi i Addis Abeba för att ta i tu med ett ärende långt ut på landsbygden.

– Det jag vet är att hon har blivit sjuk på grund av stressen som varit med det här. Nu vet jag inte hennes exakta status, hon har stängt av telefonen så jag kan inte nå henne, säger han.

Fler frågor till Yemane Tsegay blir det inte innan telefonsamtalet bryts. Men precis innan hinner han ge oss Abebas telefonnummer.

Men något svar på hur Sveriges tänkta OS-hopp kunde bli synonym med en globalt uppmärksammad dopningsskandal får vi inte. Vi får inte reda på om hon gjort det medvetet eller hon misstänker någon i sin närhet. Inte heller svikna landslagskollegor eller fans får höra vad hon har att säga till sitt försvar.

Signalerna hinner inte ens komma innan beskedet når oss:

”Ledsen, den abonnent du har ringt har sin telefon avstängd.”