Sverige på bronsplats trots Nilshagens missar

Av: Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Pontus Lundahl/TT
En nyfiken fågel gjorde Antonia Ramel och Brother de Jeu sällskap i EM-dressyren i Rotterdam.

Svenska dressyrlandslaget ligger på bronsplatsen efter första dagen. Men än kan de inte andas ut, det är alldeles för små marginaler som sjiljer.

– De måste prestera på topp de som rider i morgon, Patrik och Juliette. Men det kan de. De har visat på fin form här nere och hästarna ser riktigt fina ut, säger förbundskapten Bo Jenå. 

Halva startfältet har ridit och publiken fick se både dans och missar i dagens Grand Prix. I dag red Antonia Ramel och Therese Nilshagen för Sverige och laget ligger just nu på tredjeplats efter England och Tyskland.

– Det var vår plan att lägga oss på en tredjeplats efter första dagen, så så här långt håller planen. Men det är ju väldigt tajt. Det är många länder som slåss där precis efter oss med små marginaler, säger Jenå.  

Mästerskapsdebutanten Antonia Ramel fick till en riktigt fin ritt med sin valack Brother de Jeu. Trots en stor fågel som struttade runt inne på banan lyckades ekipaget hålla fokus. Det svajade till lite i galoppsaxen och snubblande nära mållinjen blev det ett litet feltramp i passagen. Men det blev inga grova missar, utan en riktigt bra inledning för Sverige. 

– Hon gjorde inga fel, utan red väldigt stadigt. Hon rider ju väldigt prydligt från punkt till punkt. Det är riktigt bra att vara mästerskapsdebutant och bjuda på en sådan runda, menar Jenå. 

Avgörs i morgon

Procenten slutade på 74,223, vilket är nära ett personbästa för Ramel. 

Det blev lite berg- och dalbana för Therese Nilshagen och Dante Weltino. De låg på över 80 procent efter första travdelen, mycket tack vare Dantes riktigt fina ökade trav. Men så blev ryggningen något hastig med ett steg för lite och skrittdelen såg spänd ut, vilket drog ner procenten. 

Galoppdelen inleddes riktigt starkt med bytena i vartannat, en härlig galoppökning och en mycket fin sax. Men så blev det en riktigt grov miss i bytena i varje, vilket drog ner procenten igen. Just denna programdel har dessutom dubbel koefficient, vilket betyder att poängen för den räknas två gånger. 

– Det blev tyvärr en grov miss som blev väldigt kostsam. Jag skulle säga att det kostade henne tredjeplatsen, säger Bo Jenå.

Programmet avslutades till sist med en fin travdel med en ny fantastisk ökning, fin piaff och avslutande fin passage. Här lyckades ekipaget hämta upp procenten något igen och slutresultatet landade på 75,466 procent. Det räckte till en fjärdeplats efter första dagen. 

Två av fyra lagryttare har ridit. Under tisdagen avgörs det. Då rider Juliette Ramel och Patrik Kittel för Sverige. De startar klockan 10:50, respektive 14:40.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN