Norska draget – tar med ”buffar” mot extremvädret

Publicerad:

SPORTBLADET

Inför VM i Doha pratar alla om extrema värmen.

Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint är rädd att någon ska dö under maratonloppen.

Norska landslaget? De tar med ”buffar” – mot kylan.

Friidrotts-VM må vara senarelagt med nästan två månader men värmen i Doha kommer likväl vara extrem. Bara om nätterna kryper den ner precis under 30 grader och på dagarna väntas 40 grader i skuggan.

Allra värst blir det för maratonlöpare och gångare som inte får ta del av AC-anläggningen på stadion som ska hålla temperaturen kring 26 grader.

– Hettan blir en enorm utmaning för oss ledare, speciellt under maratonloppen och femmilen i gång. Det gäller att se till att ingen kolavippar, sa Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet i går.

”Är lite speciellt”

Men när Sverige främst fruktar hettan i Doha är Norge rädda för kylan.

– Det är större risk att vi fryser ihjäl i Doha än att vi dör av värmen, säger Gjert Ingebrigtsen, pappa och tränare för löparbröderna med samma efternamn, till NRK.

Han syftar på de extrema temperaturskillnaden som kan vänta när man rör sig i hettan ute och sedan hamnar i rum och områden med luftkonditionering.

– Jag har fått besked av min tränare om att ”buffen” måste på i ”call room”. Det är lite speciellt men det handlar om att vara föreberedd.

En buff är alltså en typ av pannband som oftast syns i samband med längdskidor och skidskytte snarare än friidrott i ökenhetta.

– De sänker temperaturen lite i överkant mot vad vi är vana vid. Vi kanske har 24 grader som inomhustemperatur men de kör 20 grader så det blir jäkligt kallt, säger Gjert Ingebrigtsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE