Tobias Sana

Sana nära att ta strid mot IFK Göteborg

Av: 

Michael Wagner

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Konflikten mellan IFK Göteborg och Tobias Sana, 32, är nära en ny fortsättning.

Mittfältaren har anlitat en advokat, expert på arbetsrätt, erfar Sportbladet.

Kommer man inte överens går ärendet vidare till ett skiljenämndsförfarande hos Svenska Fotbollförbundet. 

Förra torsdagen meddelade IFK Göteborg att man avslutar samarbetet med Tobias Sana med hänvisning till att ”Tobias agerande i halvtid (mot Kalmar, red anmärkning) bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande”.

Motiveringarna på klubbens hemsida var mycket noga formulerade.

Eftersom IFK Göteborg menar att Sana brutit mot klubbens värdegrund hävdar föreningen att han också överträtt paragraf 2.1 i det standardkontrakt som alla allsvenska spelare skriver med sin arbetsgivare. 

Där förbinder sig spelaren att delta i verksamheten i enlighet med ”Föreningens och överordnade idrottsorganisationers stadgar och övriga bestämmelser.”

I kontraktet ges föreningen – eller spelaren – rätt i enlighet med paragraf 9 att med omedelbar verkan säga upp avtalet om någon av parterna i ”väsentlig mån bryter mot sina förpliktelser enligt detta avtal”.

Kan inte kommentera

IFK Göteborg anser att Sana gjort detta med hänvisning till bland annat värdegrunden och man sa därför upp avtalet med omedelbar verkan under förra veckan. 

Har föreningen – men även spelaren – blivit utsatt för ett avtalsbrott av väsentlig omfattning kan man även kräva motparten på skadestånd.

Fotbolldirekt uppger att IFK Göteborg direkt vill strypa löneutbetalningarna till Sana trots att spelarens kontrakt gäller/gällde till sista december i år.

Sajten skriver även att ”en juridisk process är på väg att segla upp” och att den handlar om mer än om IFK Göteborg hade rätt att bryta kontraktet.

Enligt Sportbladets uppgifter från flera källor representeras Sana sedan en tid tillbaka av en erfaren advokat, expert på arbetsrätt och med specialkunskaper inom idrottsbranschen.

– Jag kan med hänvisning till det advokat-etiska regelverket inte kommentera vilka som är mina klienter. Det krävs deras samtycke för det, säger advokaten till Sportbladet.

Håkan Mild och Tobias Sana och Simon Thern under en fotbollsträning med IFK Götebor i februari.

”Har ett pågående personalärende”

Enligt Sportbladets uppgifter innebar IFK Göteborgs beslut från förra veckan att med omedelbar verkan säga upp samarbetet med Sana att mittfältaren under en mycket begränsad återstående tid kommer få lön från klubben.

Accepterar inte Sana och hans representanter hur kontraktet har sagts upp av IFK Göteborg tas avtalsuppsägningen vidare till en skiljenämnd hos Svenska Fotbollförbundet.

Då får en eller flera personer med juridisk bakgrund gå igenom ärendet och i en dom slå fast vad som är rätt eller fel. Avgörandet är sedan inte möjligt att överklaga.

Fotbollsspelarnas fackförening, Spelarföreningen, ska även ha kopplats in i dispyten mellan Blåvitt och Sana. Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark ger ett kort svar till Sportbladet: ”Inga kommentarer”.

Inte heller IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild vill kommentera de nya uppgifterna med något mer än:

– Vi har ett personalärende som jag inte kan kommentera.

I en längre intervju med Sportbladet i lördags sa dock Mild:

– Det har varit en process och vi har tagit våra beslut. Men att sista ordet skulle vara sagt – det tror jag inte.

Publisert:

LÄS VIDARE

Styrelseledamotens dubbla stolar: ”Låter väldigt märkligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tobias Sana

IFK Göteborg

Håkan Mild

Allsvenskan i fotboll