En huvudakt där titelfavoriterna Malmö och Linköping tvingades bekänna färg, inbakad i en omgång som såg Luleå och Växjö inkassera sina första ligapoäng samtidigt som Djurgården och Oskarshamn ännu en gång fick lämna den virtuella isen tomhänta – veckans andra eSHL-kväll hade allt och lite till för den esportintresserade.

Omgång två av eSHL är avslutad. Nedan följer en summering av gårdagens sex dubbelmöten. Vi börjar, som vanligt, i Sportbladets studio med kvällens huvudmatch: Linköping HC - Malmö Redhawks:

Linköping HC - Malmö Redhawks 4-0 (0-0, 0-0, 4-0)
Malmö Redhawks - Linköping HC 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Fredagens huvudmatch levererade det på förhand upphaussade toppmötet mellan Linköping och Malmö Redhawks. Virtuell hockey på högsta nivå var det som utlovats och virtuell hockey på högsta nivå var det klubbarna bjöd på. Lagen stod båda för tätt och disciplinerat försvarsspel kvällen igenom - något som resulterade i att dubbelmötets första mål dröjde till tredje perioden av match ett, då LHC-kaptenen Joonas “Patzlaf” Paatiala petade in sitt tredje mål för säsongen. Detta blev också början till slutet för Malmö då Linköping rutinerat spelade av matchen genom att upprätthålla en hög press, samtidigt som lagets anfallare stod för smarta val med pucken och minimerade risken för kontringar. Första matchen avgjordes definitivt med knappa tio minuter kvar av tredje perioden då Malmös center Ilmari “Puantso” Lehkonen drog på sig en femminutersutvisning för boarding. Linköpings högerback Aleksi “Loimmu” Loimuvirta såg till att utnyttja möjligheten på bästa sätt och nätade två gånger om för de vita lejonen.

Lagkapten Johan “Lehmannens” Lehmann lär inte ha varit nöjd med Malmös prestation i den första matchen och såg ut att ha eldat på sitt lag duktigt inför match två. Malmö kom nämligen ut som ett annat lag i returmötet och visade prov på skickligt anfallsspel under de tio första minuterna - dock utan resultat. Matchen jämnade ut sig relativt snabbt och det tidigare mönstret upptogs: Linköping som puckförande lag och Malmö med fokus på defensiven. Edvin “Thuunborg” Thunborg tvingades till kvalificerade räddningar gång efter annan och var, genom båda matcherna, en stor anledning till att Malmö kunde hålla jämna steg med Linköping. Det avgörande momentet även i andra matchen kom dock att bli en utvisning - denna gång av Lehmannens med bara minuter kvar av den tredje perioden. Linköpings prickskytt på vänsterkanten, Paul “PleeMaker” Arontie, lyckades i det efterföljande powerplayspelet kratta in pucken i öppet mål och säkra ytterligare en vinst åt Linköping.

– Det känns otroligt skönt att kunna åka ifrån Stockholm med två segrar och att man fick spika igen båda matcherna mot ett sådant skickligt lag, säger Linköping-målvakten Casper “ICappeI” Lundgren till Sportbladet efter att ha hållit nollan i båda matcherna mot Malmö.

Tyngre då för Redhawks som genomförde två defensivt skickliga matcher, men föll ihop i tredje perioden båda gångerna.

Tre stjärnor i dubbelmötet:
1. Joonas “Patzlaf” Paatiala, LHC - 2+2
2. Aleksi “loimmu” Loimuvirta, LHC - 2+0
3. Paul “PleeMaker” Arontie, LHC - 1+3

Luleå Hockey - Rögle BK 3-2 ÖT (0-0, 2-1, 0-1, 1-0)
Rögle BK - Luleå Hockey 0-4 (0-0, 0-3, 0-1)

Ett revanschsuget Luleå stötte på patrull tidigt mot Rögle, som satte upp en stark försvarsmur direkt i första matchen. Rögle noterade matchens första mål i andra perioden när ett skott från blålinjen styrdes två gånger om och susade in bakom Ville “Supreex” Korhonen. Luleå tycktes dock vakna i samband med underläget och lämnade perioden i ledning 2-1 efter dubbla mål från Ville “MuKiMaisteri” Luukkonen. Luleå såg ut att kunna hålla undan men ett kvitteringsmål på retur från Tommy “TommyC142” Camérus med 30 sekunder kvar att spela såg till att matchen stod lika efter 60 minuters spel. På övertid kunde MuKiMaisteri fullborda sitt hattrick, framspelad i powerplay av backarna Hampus “The_Alpha_Furyan” Duvefelt och Joni “Kanelipena” Pentti. I andra matchen hade Luleå lärt sig sin läxa och såg även dem till att spela tajt försvar. Ett frustrerat Rögle kom sällan till avslut och Luleå kunde hålla undan och vinna med 4-0.

1. Ville “MuKiMaisteri” Luukkonen, LHF - 4+1
2. Ville “Supreex” Korhonen, LHF - 85%, 13 räddningar
3. Connor “MartindalexC” Martindale, LHF - 1+3

IK Oskarshamn - HV71 1-7 (1-0, 0-2, 0-5)
HV71 eSHL - IK Oskarshamn 6-1 (2-0, 0-1, 4-0)

Match ett fick en sprakande inledning när IK Oskarshamn slog till omedelbart i form av ett solomål från kapten Petter “MrWennerstrom” Wennerström. Den tidiga ledningen, kombinerat med en tydligare och betydligt lugnare spelstil än i premiären, gav hopp om en bra kväll för de blåröda... men HV71 och kapten Daniel “demski13” Gadd hade andra tankar. HV tog tid på sig, men efter att de slagit till två gånger om i andra perioden brast bubblan för IKO. Den första matchen sprang till slut iväg till 7-1 för HV71. Kvällens andra drabbning bjöd, i mångt och mycket, på mer av samma. HV gick ifrån till 2-0 i första perioden, varpå IKO reducerade i den andra. HV71:s offensiva styrka blev dock för mycket ännu en gång och när slutsignalen ljöd visade jumbotronen 6-1. Prestationen från Oskarhamns sida var, trots slutresultatet, en förbättring från premiären och laget lär tveklöst fortsätta jobba hårt framöver. HV hade ändrat om i sin uppställning relativt mycket jämfört med premiären, men spelet såg ut att fungera bra även i denna form.

1. Jonathan “I-WeLeX-I” Gunnarsson, HV - 5+5
2. Daniel “demski13” Gadd, HV - 5+4
3. Pontus “ReapzQ69” Svensson, IKO - 75,47%

Leksands IF - Skellefteå AIK 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Skellefteå AIK - Leksands IF 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)

Statistiken säger det mesta när vi summerar matcherna mellan Leksand och Skellefteå. I första matchen fick SAIK iväg totalt 1 skott på mål. Så vinner man inga matcher. Debuterande Petter “Pelle3000” Arvidsson - äldre bror till lagets högerback Jakob “berbaboon17” Arvidsson - gav Leksand ledningen i första perioden i match ett. En ledning de sedan behöll och ökade på till 3-0 innan slutsignalen ljöd. Andra matchen blev tätare, men Leksand fortsatte dominera puckinnehavet och kunde vinna med 2-1. Full pott för Leksand som nu inlett säsongen med tre vinster på fyra matcher.

1. Petter “Pelle3000” Arvidsson, LIF - 2+3
2. Johan “Isindar” Jonsson, LIF - 2+2
3. William “Mumsi-” Lindblad, LIF - 1+2

Örebro Hockey - Växjö Lakers HC 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
Växjö Lakers HC - Örebro Hockey 4-3 (1-1, 0-2, 3-0)

Växjö-kaptenen Fredric “EDHOLMINHO” Edholm bjöd tidigt i match ett mot Örebro på det som fattades från hans sida i premiären - en god portion individuell skicklighet och förmågan att trolla in mål. Kaptenen petade skickligt in 1-0 för sitt Växjö och satte därmed tonen för vad som komma skulle under kvällens gång. Överlag bjöds lagens fans på ett jämnt dubbelmöte, där den andra drabbningen dock hade betydligt högre underhållningsvärde. Den första matchen vanns nämligen av Växjö med 4-0, medan Örebro i den andra gått ifrån till ledning 3-1 inför tredje perioden. Matchen såg avgjord ut, men Växjö jobbade sig tillbaka och kunde kvittera när Joakim “Nexhztah” Stewart i Örebro-målet hamnade ur position och lämnade tomt mål för Sebastian “eBasstian” Nagel att kvittera. Kort före slutsignalen lyckades Växjö återigen hitta målburen och fullbordade därmed vändningen. Full pott för Växjö efter de tunga förlusterna mot Färjestad i premiären, med andra ord.

1. Fredric “EDHOLMINHO” Edholm, VLH - 4+4
2. Fredrik “Kattenj” Jansson, VLH - 3+2
3. Sebastian “eBasstian” Nagel, VLH - 1+5

Färjestad BK - Djurgården IF 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)
Djurgården IF - Färjestad BK 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)

Båda mötena mellan Färjestad och Djurgården såg ut ungefär på samma sätt: Färjestad stod för puckinnehav och letade förtvivlat efter chanser, medan Djurgården försvarade sig smart och disciplinerat. FBK lyckades dock jobba sig upp i 2-0-ledning i båda matcherna, mycket tack vare vänsterforwarden Mattias “Tacterz” Hjelm som noterade poäng på alla Färjestads mål under kvällen. Även vänsterbacken Kristian-Mikael “Nassustelija” Katajisto hade en lyckad kväll på jobbet och noterade totalt fyra poäng (1+3). Färjestad kunde hålla undan i båda matcherna och vinna 3-1, respektive 2-1.