...och här är en annan skidpappa - som borde hålla sig till tränarrollen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-16

ST. MORITZ

Jag påstår inte, att det var på grund av fredagsstrulet som Anja Pärson missade medalj.

Men det är inte alls omöjligt.

Inga barn mår nämligen bra av att se sina föräldrar må dåligt, och Anders Pärson mådde verkligen inte bra på fredagskvällen.

En utmärkt pappa och tränare av guldklass, men när Anders Pärson också ska hinna med att vara presskontakt och marknadsförare av varumärket Pärson blir det för mycket.

I historieböckerna kommer det att stå att Anja Pärson efter fem raka medaljer i VM och OS hamnade precis utanför pallen som fyra i St. Moritz VM-slalom, efter ett misslyckat förstaåk, hela 1,60 efter Janica Kostelic.

Det kommer också att talas om skidor, som hon slipade om och som var orsak till de två missar hon gjorde i början på detta förstaåk.

Tekniska och taktiska missar kan man alltid kalla sånt, Anja var ändå snabbast från första åkets mellantid till andra åkets slut.

Men jag undrar ändå om inte detta med pappa Anders spelade in för Anjas mentala tillstånd denna lördagmorgon.

Dagen innan hade nämligen familjen Pärson gjort ett praktfullt självmål, när de försökte ta över andra personers åligganden i VM-truppen.

Det begriper vem som helst, att det inte kan vara roligt att få lyssna till hur ens pappa blir tillrättavisad, även om jag inte kan veta exakt hur hårda orden föll.

Skulle lämnas i fred

Fredagsstrulet i korthet: att Anja skulle lämnas i fred för att kunna ladda om i lugn och ro kom man överens om redan på torsdagskvällens guldfest - Anja själv, övriga familjen, landslagsledningen och alla i massmedia.

På fredagen får så de journalister, som anlänt till Sporthotel Wolf i Zuoz för att lyssna på svenska slalomherrar, se hur pappa Anders och Anja i bil far iväg med en tidning för att via helikopter landa på nån alptopp för fotografering.

Tror fasen att det blev uppror över sådant svek!

Landslagsledningen tvingades agera, förbundskapten Niklas Carlsson tog på sig missen fast alla begrep att han var oskyldig, och när de två Pärsons kommer tillbaka blir det krismöte på ängen nedanför hotellet - Pärson 1, Pärson 2, Niclas Carlsson, överledaren Lasse Kjällberg och pressansvariga Kristina Andersson.

Mötet tar mycket lång tid, men sen kommer Anja upp till oss och är hur öppenhjärtig som helst mot de journalister som haft tålamod att stanna.

Lördag eftermiddag träffar jag i St. Moritz by Martin Klette, advokat och den som i tre år skrivit Anja Pärsons alla kontrakt och som sen ett år tillbaka sköter alla hennes affärer.

Strulet har han inte hört talas om, och han tänker inte heller ta upp det nu med Anders och Anja:

- Det får bli senare.

Senare flyttar också Anja till Monaco - på riktigt.

Där ska hon stå på egna ben för första gången, och det är - tillsammans med VM-guldet - nog det bästa hon gör detta år.

Tryggheten i familjen har hon behövt, men 22 år i april är hon så mogen, att hon kan gå vidare på egna ben med all den hjälp hon ändå får.

Av Klette med ekonomi och alla yttre kontakter, av pappa som tränare och just pappa - men inte som den publicitetssugne marknadsförare som under guldpresskonferensen sticker till Anja ett A4-papper, som hon inte ens läser.

Därför var det också bara svenska tidningar, och ingen internationell press, som kunde rapportera om statsminister Göran Perssons grattistelegram.

Till sist 1: härligt med Anna Ottossons femteplats just i slalom, Anna som vi inbillade oss bara var storslalomåkare efter hennes fem pallplatser i den grenen.

Till sist 2: jag har hört näktergalen - ja, jag har hört två näktergalar i det St. Moritz där de rika och de vackra promenerar, och där det sägs, att deras plånböcker väger mer än de själva.

Näktergalarna hittade jag i Bucherers juveleraraffär, där de sjöng ur öppen bur. Av 18 karats guld båda två. Den ena kroppen täckt med 863 gula diamanter, den andra med 769 rosa diamanter, vingarna med 182 diamanter, ögon av smaragder.

Buren, 28 cm hög och 2,1 kilo tung, bestod av 859 vita diamanter, 330 smaragder och 20 safirer.

Priset? 450000 schweizerfranc (2,8 miljoner SEK).

Traktamentet räcker långt i St. Moritz...

Lasse Sandlin

Följ ämnen i artikeln