Polisen: Bryt fler matcher!

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-08-23

”Har bagatelliserat det här och blivit vana vid att man tänder bengaler”

˝Vi har blivit vana vid att man tänder bengaler˝, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum.

Bryt matcherna snabbare och oftare när det bränns bengaler!

Den uppmaningen ger polisen till allsvenska klubbar och domare.

– Vi har bagatelliserat det här och blivit vana vid att man tänder bengaler, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum.

Följ ämnen

ENKÄT: Alla 16 supporterföreningar om bengaler

I kväll möts Djurgården och Hammarby i årets sjätte Stockholmsderby. Alla de fem tidigare stormatcherna har försenats av otillåten pyroteknik och rök – liksom kvällens.

Sportbladet har gått igenom derbyna och funnit att de blåsts av i genomsnitt två timmar och en kvart efter angiven starttid. Det är tjugo minuter längre än andra allsvenska matcher.

När bengaler tänds följer domaren och arrangören – alltså hemmalaget – en handlingsplan som spikades 20 januari 2015. Första punkten säger att spelet ska stoppas om "det föreligger omedelbar fara för någon spelare, ledare, funktionär eller åskådares säkerhet", vilket är öppet för tolkning.

För när är faran omedelbar?

"En brand han ha brutit ut"

Polisen tycker inte att matcherna bryts ofta nog. Så fort det eldas borde domaren blåsa av spelet och ta paus, anser Per Engström som är gruppchef på Polisens Utvecklingscentrum och jobbar med idrottsfrågor.

– Man kanske ska ta det på ännu mer allvar. Diskutera att bryta matcherna vid alla tillfällen då det ryker. Det finns alltid mycket mer att göra, säger Engström.

Polisens åsikt är alltså att matcher ska brytas snabbare?

– Jag tycker det. Det kan vara en brand som har brutit ut. Man måste se att brinner det kan någon ha fått eld i kläderna. Men i dag är vi så vana vid bengaler. Jag tror att det någon gång kommer att brinna och så tar vi det inte på allvar.

För två år sedan ville polisen ta reda på hur farliga bengaler är. De anlitade Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) och bokade Friends arena i Solna för en testbränning. Den visade på låga halter av damm och giftiga ämnen i röken.

"Vanligen från Asien"

Men Per Engström var missnöjd över FOI:s test och tyckte inte att resultatet var tillförlitligt. Därför har polisen under årets säsong samlat in utbrunna och beslagtagna bengaler för att testa dem i ett laboratorium.

– Vi ser om det förändras vilka pyrotekniska delar man använder. Vi har haft möten med expertis som läst på prylarna vad de innehåller. De är vanligen från Asien och svåra att översätta, men det är inga hälsoprodukter, säger han.

Varför är testerna viktiga?

– Du som har betalat biljett ska gå in på ett arrangemang som inte är hälsovådligt. Du ska inte få kläder kontaminerade och släpa hem dem till dina barn. Vi är lite bekymrade över det här. Därför vill gå vidare.

När börjar ni testa de insamlade pjäserna?

– Det kommer vi göra i närtid, men hur vi kommer göra är inte fastlagt än. Det ska vi diskutera i morgon (måndag).

Ungefär hur många bengaler har ni samlat in? Är det två eller hundra?

– Definitivt fler än två. Tillräckligt många för att göra tester i en sluten miljö.

"De kan explodera"

Ni har redan gjort ett test som visade mycket låga halter av farliga ämnen. Vad säger du om någon påstår att ni gör nya test bara för att ni inte var nöjda med det första resultatet?

– Så kan man inte säga. Det först testet visar att det inte direkt är hälsosamt att vistas i miljön och vi testade bara nödbloss som ger skarpt rött sken. Det är andra sorters pjäser som har kommit in nu.

Vilka risker ser du med bengalerna?

– Vi vet inte hur de är tillverkade, hur de brinner. Under tillverkningen, transporten till Sverige eller brukarens hantering kan satserna ha kommit i kontakt med varandra. Tänder du på kan du få en explosion helt plötsligt. När vi pratar med supportrar säger de "vi är vana" och javisst, vi har förståelse, men man har ingen om vad man har i sin hand. Produkten är inte certifierad.

Har det någon gång hänt att en bengal har exploderat på läktaren?

– Nej, inte vad vi vet, men några har blivit brännskadade. Och misslyckas man vill man inte tala om det. Vi jobbar oavsett utifrån att ingen ska bli skadad.

ENKÄT: Alla 16 supporterföreningar om bengaler