Svenskens succé fortsätter – leder nu skytteligan

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

Kristoffer Peterson gjorde två mål och gled upp i topp av skytteligan i Nederländerna.

Efteråt vände sig 23-åringen mot de svenskar som fortfarande kallar honom okänd.

– Jag ska bevisa att de har fel, säger han till RTV Oost.

Göteborgaren Kristoffer Peterson värvades som junior från Sävedalens IF till Liverpool. Sedan januari 2017 spelar han för nederländska Heracles Almelo, som har öppnat den här säsongen överraskande starkt.

Mot Heerenveen stod det 2–2 när svensken slog en frispark från nära håll. Hans pressade skott tog i muren, bytte riktning och gick i mål.

2–3-ledningen stod sig i fyra minuter, tills norrmannen Morten Thorsby kvitterade för Heerenveen. Men Peterson var inte klar för dagen. I en omställning gled 23-åringen igenom försvaret, såg ut att få bollen för långt ifrån sig, men satte 3–4 mellan målvakten Warner Hahns ben.

Svenskt i skytte- och assistligan

Matchen slutade 3–5 och Heracles är fyra i tabellen, strax bakom jättarna PSV, Ajax och Feyenoord. Peterson har på fem matcher gjort sex mål och en assist, vilket gör honom till delad ledare av skytteligan.

– Jag sa före säsongen, speciellt till folk jag jobbar med, att tiden är förbi då jag ska oroa mig för fotboll. Det är tid att njuta av det. Du blir inte yngre, du blir bara äldre, säger Peterson till RTV Noord.

Hela sin seniorkarriär har anfallaren kuskat runt mellan klubbarna: Tranmere, Utrecht, Roda, Utrechts andralag...

I fjol blev det sju ligamål på hela säsongen, vilket han nästan är ikapp redan. Ett skäl till att han spelar bra är att han mår bra. Ett skäl till att han mår bra är att han har blivit papppa.

– Jag har pressat mig för hårt. Nu är mitt barn min högsta prioritet. Jag tänker på det tjugofyra-sju i stället för att tänka på fotboll, säger han till RTV Oost.

”En spark i rumpan”

Kristoffer Peterson drömmer om att spela i svenska landslaget. I intervjun med RTV berättar han att han älskas att vistas i sitt hemland, att han inte semestrar någon annan stans. Men kärleken är inte fullt ut besvarad. Trots framgången är anfallaren tämligen okänd i Sverige, vilket är en beskrivning han inte alls gillar.

– Jag får mer uppmärksamhet här än i Sverige. När jag togs ut i månadens lag av den största fotbollssajten blev jag omnämnd som ”den okända svensken”. Det var bara en spark i rumpan för mig. Okej, jag ska bevisa att de har fel. Jag ska fortsätta så här och inte vara den okända svensken. Allt jag kan göra är att prestera och sedan får vi se, säger han.

Noterbart från Eredivisies statistik är också att Sam Larsson toppar assistligan. Feyenoord-mittfältarens framspelning till Steven Berghuis poängräddande 1–1 mot AZ under söndagen gör att han står på fyra assister.

Foto: Pro Shots Photo Agency / Sipa USA
Foto: Pro Shots Photo Agency / Sipa USA
Publicerad: