Många tusen åldringar får inte se OS

Publicerad 2014-02-03

Två av tre äldreboenden saknar kanalerna

Vinter-OS i Sotji nalkas – som kan vara ett välkommet tidsfördriv för sportintresserade äldre.

Men tusentals åldringar på svenska äldreboenden kan glömma att få se OS, liksom många sjukhuspatienter.

För att se sändningar från Sotji-OS, som börjar den 7 februari, krävs betaltjänsterna TV3, TV10, Viasat eller Viaplay.

En enkät Stockholms kommun gjort åt TT bland 39 äldreboenden visar att nära två av tre, 64 procent, inte har betalkanalerna i sina gemensamhetsutrymmen.

Kommunen har 7 850 platser i äldreboenden. Om enkätresultaten är generella går drygt 5 000 boende där miste om OS.

Boende kan dock ha betalkanaler i egna rum om kabel-tv finns i fastigheten, och om de själva vill betala.

Nationellt är det omöjligt att få överblick över tv-utbudet. Sveriges Kommuner och Landsting hänvisar till att beslut om tv-utbudet är upp till varje kommun att fatta, kommuner till varje stadsdel, stadsdelar till varje enskilt boende – och där hänvisas ofta till varje åldring.

Knappt 90 000

Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholm, påpekar att kommunens äldreomsorgsbudget är på sju miljarder kronor och att hänsyn ska tas till enskilda önskemål.

– Det är inga jättesvåra lösningar och inga stora kostnader heller och det bör man kunna lösa på varje enskilt boende. Det tycker jag är rimligt om önskemål finns, säger Larsson till TT.

I landets 290 kommuner finns knappt 90 000 platser i äldreboenden. Medier runt om i Sverige rapporterar om besvikna åldringar som missar OS.

I Malmö, med 2 150 platser i 59 boenden, uppger kommunen för TT att TV3 finns på "de flesta ställen", och att boende även själva kan betala för kanalerna.

Göteborg verkar ha bäst förutsättningar. Där uppger kommunen för TT att alla äldreboenden utom ett kan visa OS i gemensamma utrymmen.

Inte OS på sjukhus

Men ligger du på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, med cirka 1 800 vårdplatser, kan du glömma OS.

– Vi har de markbundna kanalerna – ettan, tvåan och fyran, säger presstalesperson Lena Mattsson till TT.

Inte heller inlagda på de 1 348 vårdplatserna på Karolinska universitetssjukhuset får se spelen. Där finns de markbundna kanalerna samt femman och Eurosport, uppger sjukhuset för TT.

Däremot finns TV3 på sjukhusen i Östergötland, Örebro universitetssjukhus samt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå finns cirka 900 vårdplatser – men inte TV3:

– Vi har gratiskanalerna: ettan, tvåan och fyran, säger Ulf Olofsson, chef för verksamhetsområde service på landstinget.

”Inga stora konstnader”

Björn Folin, presschef på SOK, tycker att det är bra och roligt om det finns ett stort intresse av att se på OS på landets äldreboenden. Att se till att möjligheten att titta finns skulle kunna vara en service till de boende, som inte behöver kosta allt för mycket, säger han.

– Trean och tian innebär mig veterligen inga stora kostnader i dag. Den är nog inte oöverkomlig men det är upp till varje verksamhetschef på varje äldreboende att ordna det.

Många som vill se OS

Sju av tio svenskar kommer följa OS via mobilen, TV:n, surfplattan, tidningar och/eller radio visar en Sifo-undersökning som Tele2 låtit göra.

Att många av grenarna sänds under arbetstid verkar inte vara något hinder – fyra av tio OS-tittare kommer nämligen att se på tävlingarna samtidigt som de jobbar, visar samma undersökning. 25 procent av de svarande kommer inte titta alls.

1 087 personer i åldrarna 15–79 tillfrågades i undersökningen.

Följ ämnen i artikeln