Kravet: Könsoperation

Uppdaterad 2014-05-17 | Publicerad 2014-05-14

IOK:s regelverk efter Semenya har tvingat kvinnliga idrottare till fransk klinik – nu växer kritiken

VANN VM-GULD Bara timmar innan Caster Semenya skulle springa VM-final 2009 gick IAAF ut med att en könsutredning pågick kring henne. Trots det sprang sydafrikanskan hem guldet.

Kvinnor flygs från fattiga länder till Frankrike för att få delar av klitoris bortskuren.

Det är inte ett verk av religiös fundamentalism.

Det är en följd av IOK:s nya riktlinjer.

Vad är en kvinna?

Svaret är jätteenkelt. Båda artikelförfattarna till den här texten, Kajsa och Kristoffer, kan vara kvinnor om de känner sig så. Inga operationer krävs, ansiktsbehåring och könsorgan får se ut hur som helst, du bestämmer själv ditt kön. Så säger svensk lag. Sedan är det upp till Socialstyrelsen att fastställa ändringen av könstillhörighet.

Men det besvarar inte två svårare frågor:

Vem får tävla som kvinna?

Och kan din kropp vara så lämpad för en idrott att du är förbjuden att tävla i den?

2009 slog sydafrikanska Caster Semenya igenom. Den 18-åriga löperskan vann VM-guld på 800 meter, men hennes kropp utreddes efteråt av internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Enligt australiensiska Daily Telegraph ska man ha funnit att Semenya saknar livmoder och äggstockar, men har interna testiklar som producerar höga halter testosteron.

IAAF lät henne behålla guldet och fortsätta tävla. Hon är tveklöst kvinna, men påminde idrottsvärlden om behovet av en skarpare gränsdragning.

Fått andra följder

Tillsammans med Fifa och IOK (internationella olympiska kommittén) sattes en panel på ett tjugotal personer samman. Den svenska professorn och gynekologen Angelica Hirschberg var en av ett fåtal medicinska experter som hjälptes åt att ta fram de nya riktlinjer som infördes 2011.

Tävlingsförbud skulle utdömas till det fåtal kvinnor vars kroppar producerar ”manliga” nivåer av testosteron och – det här är centralt – som kan dra nytta av det extra könshormonet.

Fotbollen och friidrotten skulle bli rättvisare, men ändringen har fått andra följder.

De senaste åren har fyra kvinnor från U-länder flugits till en klinik i Frankrike. De har varit mellan 18 och 21 år gamla och i dopningstester haft högre testosteronvärden än de nya riktlinjerna tillåter.

Läkarna föreslog operation. Ingreppen kunde medföra minskad känsel, lägre sexlust och problem att bli gravid, men utan dem fick de inte tävla.

Kvinnorna accepterade. Delar av klitoris skars bort. Ett års uppehåll från idrott följde, sedan fick alla fyra återvända till tävlings- arenorna.

Andra faktorer

Amerikanska forskaren Katrina Karkazis (Stanforduniversitetet) och professorn Rebecca Jordan-Young (Barnard college) kallar operationerna ”en lösning på ett problem som inte finns”. Man skär i unga kvinnors kön utan legitima skäl, menar de, eftersom de saknar bevis för att högt testosteron gör en markant bättre på idrott.

Som exempel lyfter de fram en studie av 693 elitidrottares testosteron. 16,5 procent av männen låg onormalt lågt och 14 procent av kvinnorna låg ovanligt högt, men de grupperna var varken bättre eller sämre än de ”normala”.

Vi ringer Rebecca Jordan-Young. Hon säger att testosteronnivåer borde bedömas som andra kroppsliga skillnader: basketspelare kan vara långa eller korta utan att behöva operera sig.

– Elitidrottare per definition har inte ”normala” kroppar. Vårdexperter har slagit fast att höga t-värden inte ger dig mer övertag i din idrott än andra naturligt förekommande skillnader hos människor, säger hon.

Jordan-Young och Karkazis publicerade i mitten av april en debattartikel i New York Times. Där argumenterar de för att riva upp de nya riktlinjerna, som alltså Angelica Hirschberg varit med om att ta fram.

Den svenska professorn har läst artikeln. Tillsammans med sina kollegor ska hon svara de amerikanska forskarna i en stor internationell publikation.

”Är en fördel”

När Sportbladet pratar med Hirschberg står hon på sig. Amerikanskornas text innehåller flera felaktigheter, påstår hon, bland annat är studien på de 693 idrottarna missvisande eftersom mäns testosteron sjunker och kvinnors stiger under träning. Dessutom ska kvinnorna inte ha tvingats operera sin klitoris, bara könskörtlarna.

– Många kvinnor med klart förstorad klitoris önskar själva operera den på grund av kosmetiska skäl eller för att den kan ge besvär, säger Hirschberg.

Hirschberg tycker att de nya riktlinjerna är nödvändiga för att få en rättvis sport.

– Vi vet att det ger en fördel i prestationssynpunkt. Det finns bevis, inte minst kan man hänvisa till vad som gjordes i de gamla öststaterna när man gav anabola steroider till manliga och kvinnliga idrottare, säger hon.

Men måste det vara förbjudet? Är det inte samma sak som att långa spelare har en fördel i basket?

– Den enda anledningen är att vi har manlig och kvinnlig idrott. Det är precis som olika viktklasser: en brottare som väger 50 kilo ska inte möta brottare som väger 70 kilo. Likväl är det inte rättvist att en kvinna ska tävla mot en man.

”Inget fel”

Rebecca Jordan-Young köper inte argumenten. Hon kommer att fortsätta strida för att testosterontesterna och de påföljande operationerna upphör.

– Det finns allt fler vetenskapliga bevis för att reaktioner på naturligt testosteron inte ger samma reaktion som testosteron du stoppar i dig. Kvinnor med naturligt höga testosteronnivåer fuskar inte. De har inte gjort något fel, säger hon.

Följ ämnen i artikeln