Tennessee Titans

CJ Björk: De drömmer om en osannolik comeback

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

När Tennessees egen titan Derrick Henry bröt foten och även stjärnreceivern Julio Jones hamnade på skadelistan, tycktes säsongen vara över.

Men med ett bokstavligen haltande anfall, har ett heroiskt försvarsarbete hållit Titans kvar i slutspelsracet.

Och väl där lever hoppet om en närmast osannolik comeback från Henry. 

När dominanten Derrick Henry bröt foten räknades Titans bort som topplag, och har sedan dess delvis glömts bort.

Den plan laget hade inför året var tydlig – behåll den tunga och svårstoppade springattacken med Henry och krydda med en beprövad passmottagare i wide receiver Julio Jones som man rekryterat från Atlanta Falcons.

Med efter skador på just Henry och Jones samt sin tidigare så produktiva WR AJ Brown såg det minst sagt mörkt ut.

Henry draftades 2016 och var till en början inte alls den ångvält till running back han är idag, det krävdes nämligen feedback från en gammal Titan Eddie George.

Titans running back Derrick Henry.

Borde ha bromsat sin stjärna

I slutet av säsongen 2018 kontaktade Henry RB-veteranen George i hopp om att få råd och tips i hur han kunde förbättra sitt spel. Instruktionerna var tydliga och enkla: Avsluta löpningarna, var mer fysisk och se till att försvaret får betala dyrt om de försöker stå i vägen.

Dessa råd har Henry anammat sedan dess, och resultatet talar för sig självt. Sedan 2018 har han varit andra lags fruktan då han med sina 112,5 kilo fördelat på 191 centimeter inte bara springer hårt utan även riktigt snabbt.

Den tuffhet Henry saknade när han kom in i ligan, har han kompenserat för under de tre senaste säsongerna. Men det är även detta som lett till hans brutna fot. 

Här anser jag att Titans som lag bör ha bromsat sin stjärna, för även om han är byggd för den fysiska börda de lägger på honom med det höga antalet löpningar så har kroppen allt som oftast en begränsning, detta visade sig i form av denna skada.

Trots skador på Henry och Jones har Titans lyckats hålla sig kvar i AFC konferensens topp, och ligger i dagsläget på en andra plats.

Med ett haltande anfall har de istället lutat sig mot försvaret, som den gångna veckan nollade sin motståndare Jacksonville Jaguars. Även om motståndet kanske inte var det bästa, så var detta första gången Titans försvar stänger ute ett anfall på 21 år.

Attityden i försvaret var märkbart bättre och detta var även en av head coach Mike Vrabels fokuspunkter under Titans matchlediga vecka inför matchen mot Jaguars.

Var en av ligans bästa duos

Vrabel utmanade förvarsenheten att spela med mer fart och energi just på grund av att han sett att de tacklat av under veckorna som ledde fram till lagets bye-week. 

Mot Jaguars spelade WR Julio Jones sin första match sedan skadan och även om det var blygsam statistik från stjärnreceivern, så var det viktigt att Titans begränsade Jones i sin första match tillbaka.  

Jones, som drog på sig en skada i baksida lår under säsongens nionde vecka, såg ut att vara i god form och inte märkbart hindrad av sin nu läkta lårskada.  

Med Jones tillbaka tvingas nu motståndarna spela på ett mer försiktigt sätt då hans närvaro på planen måste respekteras. 

Jones gjorde sig ett namn med Atlanta Falcons där han var på den mottagande sidan av hans dåvarande QB Matt Ryan. Tillsammans var de en av de bästa QB/WR-duos i ligan, och förlusten av Jones har varit väldigt påtaglig för laget från Atlanta. 

Hittills i år har Titans inte riktigt kunnat dra nytta av Jones kvaliteter, till viss del på grund av skada men även rent schematiskt gällande speldesign. Detta till trots så är han den näst mest produktiva mottagaren för Tennessee.

Tennessee Titans quarterback Ryan Tannehill.

Bra spelschema

Titans har skakat av sig narrativet att de endast är bra med Derrick Henry, då de sedan hans bortfall slagit ligaledande lag som LA Rams. 

Även om det alltid är svårt att vinna i NFL så har Titans ett till synes lättspelat schema kvar då de i kväll möter Pittsburgh Steelers för att sedan gå upp emot San Francisco 49ers, Miami Dolphins och slutligen Houston Texans.

Titans kan vara ligans absolut tuffaste lag då de redan i vecka åtta tappade sitt primära anfallsvapen i Henry, men har trots dennes avbräck vunnit tre matcher av fem sedan dess, och skador till trots behållit sin identitet när det kommer till spelstil.  

Denna prestation är i sig beundransvärd.

Med en god placering i tabellen och ett inte allt för tungt spelschema i de kommande fyra matcherna, så är Titans fokus att bibehålla samma höga nivå. Väl i slutspelet så hoppas Titans även på Henry då dennes brutna fot bör vara läkt lagom till grundsäsongens sista vecka.

Att under en och samma säsong bryta en fot, genomgå en operation samt rehabilitera den för att sedan göra comeback lagom till slutspelet vore inget mindre än helt otroligt. Då amerikansk fotboll är så otroligt mångfacetterat gällande de olika positionernas uppgifter så kan olika skador slå olika hårt på vissa positioner.

En hand eller axelskada på en QB är förödande men kanske inte för en offensiv linjeman. Då en skadad fot påverkar en RB:s förmåga att byta riktning, så borde således ett fotbrott vara av säsongsavslutande karaktär.

Men för Henry verkar så inte vara fallet.  

Om man vågar ha is i magen och skynda långsamt vad gäller Derrick Henrys återkomst så har Titans goda chanser att toppa lagets form i slutspelet. 

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennessee Titans

LÄS VIDARE

Åtta jätteskandaler som har skakat om NFL

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennessee Titans

NFL

Amerikansk fotboll