Återvänder hem – för att ta EM-medalj

Av: TT

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

För fem år sedan lämnade Vanessa Kamga Gävle för att börja på idrottsgymnasium i Uppsala och bli basketproffs.

Nu återvänder hon som medaljhopp i U23-EM – i diskus.

– Det är hur coolt som helst, säger 20-åringen.

Svensk diskus är hetare än någonsin.

Ett påstående Vanessa Kamga skriver under på alla dagar i veckan. Men det var inte Daniel Ståhls framfart som låg bakom den 20-åriga kasttalangens oväntade förändring i livet.

I stället var det en påminnelse från hennes mamma som gjorde att Sverige i dag även på damsidan har ett namn som världseliten i diskus får se upp med i framtiden.

– Jag var med på en skoltävling i kula när jag var liten och sen när jag blev äldre, runt 16, så slutade jag med basket. Jag frågade min mamma vilken idrott jag borde prova i stället och då sade hon att jag borde ringa idrottsgymnasiet i Uppsala och prova kula där, säger Vanessa Kamga.

Blev tydligt

Kamga, som vid det laget hade lagt drömmen om att bli professionell basketspelare åt sidan, gjorde som hennes mamma sagt och fick inte bara prova på kula utan även slägga och diskus. Vilken gren hon hade mest fallenhet för blev med tiden allt mer tydligt.

– Jag har tagit mig från noll till 59 meter på fyra år så nu gäller det bara att hålla huvudet högt och ge järnet, konstaterar hon.

För att sätta hennes raketartade utveckling i perspektiv: Sedan 2015 har Vanessa Kamga gått från nybörjare till att bli Sveriges tredje bästa diskuskastare någonsin på damsidan.

En position hon säkrade i samband med noteringen på 59,06 meter i tyska Halle i början av juni – och då har hon knappt kommit igång med karriären på allvar.

– Som diskuskastare ska man vara som bäst när man är 28 år. Jag fyllde 20 i början av november förra året så jag har väldigt många år kvar. Det gäller bara att njuta av vägen framåt och inte stressa över alla stora milstolpar och rekord. Dit kommer jag förr eller senare.

1 av 3 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Man glömmer snabbt”

– Att vara trea genom alla tider i Sverige är hur häftigt som helst. Man glömmer snabbt hur kort tid sedan det var jag siktade på att bara nå topp tio-listan.

Redan förra sommaren blev det mästerskapsdebut på seniornivå i EM i Berlin och det långsiktiga målet är OS i Tokyo 2020.

Härnäst väntar dock en annan friidrottsscen på en betydligt mer närliggande plats: U23-EM i Gävle som startar på torsdagen.

Inte nog med att hon därmed får återvända till sina gamla hemtrakter. En cirkel sluts dessutom i och med att mästerskapet äger rum på samma friidrottsbana som när hon deltog i den där skoltävlingen i kula på mellanstadiet.

– Jag tycker det är hur coolt som helst att den där tävlingen som mamma påminde mig om, när jag var tio-tolv år, var på Gunder Hägg-stadion – och nu ska jag tillbaka dit och tävla i EM.

”Allt kan verkligen hända”

– Jag kommer ha jättemycket stöttning och massa vänner och nära och kära på plats. Det är hur kul som helst att EM går där.

TT: Landslagsledaren Jonas Anshelm nämner bland annat dig som en av de svenska medaljkandidaterna. Vad tror du själv?

– Målsättningen är att göra så bra ifrån mig jag kan och försöka få en så bra placering som möjligt.

VM avgörs i år så sent som 28 september–6 oktober. Med andra ord finns det en hel del tid kvar för Vanessa Kamga att nå kvalgränsen, 61,20, och därmed ta sig till mästerskapet i Qatar – även om det blir tufft.

– Jag tycker att man alltid ska sätta inspirerande mål. Det är så långt kvar av säsongen, allt kan verkligen hända. Det vore helt otroligt om jag klarade det och fick åka.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN