Kort om sport

Snabba nyheter från Sportbladet

 • TT
  DELA
  Protester mot saudisk sponsring av fotbolls-VM
  Arrangörerna vill inte att Saudiarabien sponsrar årets VM-turnering. Arkivbild. Foto: Mark Baker/AP/TT

  Australien och Nya Zeeland kräver svar från Fifa om uppgifter om att Saudiarabien ska sponsra årets fotbolls-VM.

  Det är Saudiarabiens turistorgan Visit Saudi som enligt brittiska medieuppgifter är en av årets sponsorer vid damernas VM-turnering, som äger rum i sommar i Australien och Nya Zeeland.

  Människorättsorganisationen Amnesty har kritiserat uppgifterna, med hänvisning till Saudiarabiens dåliga rykte när det gäller kvinnors rättigheter.

  Så sent som 2017 fick kvinnor inte ens besöka arenor i landet för att se matcher.

  Australiska fotbollsförbundet säger i ett uttalande att man är väldigt besviken över uppgifterna och att man inte informerats i förväg om planerna. Den nyzeeländska motsvarigheten säger att man är chockad och besviken. Organisationerna kräver skyndsamt svar av internationella fotbollsförbundet Fifa, enligt AFP.

  Nya Zeelands idrottsminister Grant Robertson verkar inte heller helt nöjd med upplägget.

  ”När det kommer till damidrott här i Nya Zeeland har vi gjort enorma framsteg och en del av det har varit att se till att vi stärker kvinnor och flickor inom idrotten men också i livet i allmänhet. Jag skulle vilja tro att Fifa skulle förstå det också och när de funderar på sina kommersiella arrangemang tar hänsyn till det”, säger han i ett uttalande enligt nyhetssajten Stuff.

 • TT
  DELA
  Nascar förbjuder tv-spelstricket
  Ross Chastain under loppet i Martinsville förra året. Foto: Chuck Burton/AP/TT

  Ross Chastains manöver på Nascarbanan slog alla med häpnad. Men ingen lär försöka att upprepa bedriften – för nu förbjuds tv-spelstricket.

  Ross Chastain låg tia inför sista kurvan på banan i Martinsville i USA i oktober. Han behövde en fjärdeplats för att gå vidare till slutspelet i Nascar.

  Han gjorde en chansning, tryckte pedalen i botten och skrapade sig längs med banans ytterkant genom kurvan och tog sig upp till en fjärdeplats.

  Han berättade efteråt att han inspirerades av det gamla Gamecubespelet ”Nascar” från 2005, som han och hans bror spelade massor som unga. Tricket, som kallas wall-ride på engelska, var ett inte helt ovanligt sätt att ta sig förbi konkurrenterna i spelet.

  Men tricket – som fick stor uppmärksamhet världen över när Chastain genomförde det – lär inte upprepas på verklighetens banor. Nascar har inför årets säsong förtydligat sina regler, och säger till stallen att man hädanefter kommer att tolka manövern som ett regelbrott mot säkerhetsregler, med tidsstraff som följd.

  ”Sedan slutet av säsongen har vi arbetat med förarna och stallen för att diskutera det bästa sättet att följa/tolka regeln för 2023, och vi tror att det här är rätt tolkning för säkerheten av våra tävlande framöver”, skriver Nascar enligt sajten Motorsport.com.

 • TT
  DELA
  Idrottsstjärnor får medalj av kungen
  Ryttaren Malin Baryard Johnsson med OS-guldet i Tokyo 2021. Nu är hon en av sex idrottare som förlänas kungens medalj för förtjänster i svensk idrott. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

  Som framgångsrika idrottare har de samlat på sig mängder av medaljer från de stora mästerskapen.

  Snart får de ännu en – av kung Carl XVI Gustaf.

  Sex svenska idrottsprofiler förlänas medaljer för förtjänster inom svensk idrott. Stjärnorna som få klä upp sig och träffa kungen vid ceremonin senare i år är den här gången:

  Ryttaren Malin Baryard Johnsson

  Innebandyspelare Alexander Galante Carlström

  Freestyleskidåkaren Henrik Harlaut

  Bordtennisspelaren Jörgen Persson

  Skridskoåkaren Nils van der Poel

  Slalomåkare Pernilla Wiberg Bjerke

  Förra året fick bland andra Zlatan Ibrahimovic, Caroline Seger, Peter Forsberg och Tove Alexandersson medaljen.

 • TT
  DELA
  Hotar med OS-bojkott om Ryssland är med
  Beachvolleystjärnan Anastasija Kravcenoka, till höger under en OS-match i Tokyo 2021, kan var en av alla lettiska idrottare som står över OS nästa år om Ryssland och Belarus tillåts delta. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT

  Det blir varken ryska flaggor eller någon rysk nationalsång på OS nästa år, försäkrar IOK.

  Men flera länder nöjer sig inte med mindre än att ryska idrottare stoppas helt och hållet.

  – Lettland kommer inte att delta i spelen tillsammans med den angripande nationen, säger Zorzs Tikmers, ordförande i Lettlands olympiska kommitté, till lettiska LTV1, uppger AFP.

  Tikmers har stöd från högsta ort i hemlandet. Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics skrev häromdagen på Twitter att Internationella olympiska kommittén (IOK) gjorde ett misstag när man förra veckan öppnade för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i OS i Paris nästa år.

  ”Precis som alla tyrannier använder man idrotten för politisk vinning. IOK borde inte göra sig medskyldigt till Rysslands propagandaförsök”, skrev Rinkevics på Twitter efter att ett möte med sina motsvarigheter i övriga baltiska länder samt Polen.

  Avstängda sedan invasionen

  Polen har hittills inte gått så långt som att hota om bojkott, men landets idrottsminister Kamil Bortniczuk sade förra veckan att han ”inte kan föreställa sig” ett scenario där ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i OS. Han uteslöt heller inte att ställa IOK inför något slags ultimatum.

  Efter IOK:s besked att man vill hitta vägar för att låta ryssar och belarusier delta i internationella tävlingar – de har varit avstängda från de flesta OS-idrotterna sedan Rysslands invasion av Ukraina – har kritiken kommit från många håll.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bland annat bjudit in IOK:s ordförande Thomas Bach till fronten ”så att han med egna ögon kan se att neutralitet inte finns”, och på måndagen skickade också tidigare OS-guldmedaljören i boxning, Volodymyr Klytjko, en videohälsning till Bach på sociala medier:

  ”Historien kommer döma dig”

  – Jag säger dig detta: Ryssland är olympiska mästare i brott mot civila. De innehar guldmedalj i att föra bort barn och våldta kvinnor. Du kan inte sätta den olympiska symbolen på de här brotten för då blir du medskyldig till det här avskyvärda kriget, sade Klytjko, vars bror Vitalij Klytjko, också tidigare boxningsstjärna, numera är borgmästare i Kiev.

  – Gör inte det här monumentala misstaget. Hela världen ser dig, historien kommer att döma dig.

  Ett eventuellt OS-deltagande för ryska och belarusiska idrottare skulle med största sannolikhet ske under neutral flagg.

  Detta trots att Stanislav Pozdnjakov, ordförande för Rysslands olympiska kommitté, på tisdagen gick ut och krävde att en rysk OS-trupp inte behandlas på något annat sätt än övriga nationer.

  ”Inte förhandlingsbara”

  Ett OS i Paris med ryska flaggor och färger, med Rysslands nationalsång som ljuder, är inte aktuellt, slog IOK fast i ett officiellt svar senare på dagen.

  ”Sanktionerna mot den ryska respektive belarusiska staten och dess regeringar är inte förhandlingsbara”, skriver IOK.

  ”Inga flaggor, nationalsånger, färger eller andra identifikationsmarkörer över huvud taget från de här länderna ska visas på några idrottsarenor”.

  Inte heller Sverige vill se att avstängningen av idrottare från Ryssland och Belarus hävs. Den svenske OS-chefen Peter Reinebo har däremot inte öppnat för att bojkotta sommar-OS nästa år.

  – Nej. Vi kommer att delta med en svensk OS-trupp både i Paris och Milano (2026). Vi vill inte bojkotta OS vare sig för en sådan här eller någon annan fråga. Det finns inte på kartan. Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, sade Reinebo till TT.

 • TT
  DELA
  Besöksrekord för Australian Open
  Tusentals besökare följde herrfinalen mellan Stefanos Tsitsipas och Novak Djokovic utanför arenan på Australian Opens område i söndags. Foto: Mark Baker/AP/TT

  De australiska supportrarna var sugna på tennis i år när Australian Open var tillbaka på allvar efter två år av covidpåverkade turneringar.

  Årets upplaga av grand slam-turneringen hade 839 192 besökare under de två veckorna, vilket är den högsta siffran hittills, enligt arrangörerna.

  Förra rekordet på drygt 812 000 besökare sattes 2020, någon månad innan Australien stängde sina gränser till följd av pandemin.

  Australian Open avslutades i söndags, då Novak Djokovic tog sin tionde titel i Melbourne Park – även det ett rekord. Dagen innan vann Aryna Sabalenka sin första grand slam-titel.

 

Fråga oss

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Det finns inga inlägg ännu.

 

Tipsa oss

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?
Ring 08-411 11 11

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.