Sverige ett stort steg närmare OS

Publicerad 2016-04-09

Kim Andersson avgjorde dramat

Sverige är ett stort steg närmare OS.

Efter en galen rysarseger med 24-23 mot Slovenien har man till och med råd att förlora med två mål mot Spanien imorgon och ändå ta sig till Rio.

– Det blir en holmgång, säger Kim Andersson i TV 3.

Handboll

Det var hårt, närmast brutalt spel i första halvlek mellan Sverige och Slovenien i OS-kvalets ödesmatch.

Det hanterade Sverige klart bäst. Med solitt försvarsspel fick Sverige en del lätta kontringsmål och rann iväg till 12-6 med bara minuten kvar att spela av första halvlek.

Slarv, och slarv igen gjorde att Slovenien hann hyfsa till siffrorna till 12-9 innan paus.

– Det är lite småslarvigt, men i det stora hela gör vi en väldigt bra försvarsinsats, analyserade Staffan Olsson.

Missade jämnt hela vägen

Men ”småslarvet” bjöd in slovenerna i matchen. Bara några minuter in i andra halvlek var matchen kvitterad 14-14 och det hela utvecklade sig till en rysaruppföljare till lagens EM-möte (som Sverige vann 23-21). Lagen följdes åt hela vägen till 21-21 (aldrig med slovensk ledning) när Sverige bytte målvakt till Mikael Appelgren och fick till ett litet ryck till 23-21. Man hade chans till ytterligare ett mål från strafflinjen men Niklas Ekberg missade och Slovenien gick upp till 23-23 och fick spela sex mot fem under slutminuterna.

”Lite besviken”

Då reste sig Sverige en sista gång, Kim Andersson hoppsköt in 24-23 och Slovenien kastade bort bollen i sitt sista anfall.

– Jag är lite besviken ändå, vi strular till det för mycket. Vi lyckas vinna, men det hade varit gött att få något mål till med sig till imorgon, säger Kim Andersson.

För Sverige betyder det att matchen mot Spanien blir helt avgörande om man ska få följa med till OS i Rio. Seger, oavgjort eller till och med förlust med två bollar betyder att Sverige är OS-klart. Allt annat innebär att Spanien följer med Slovenien till årets handbollshöjdpunkt.

– Det blir en holmgång mot Spanien, säger matchhjälten.