52 olympier har fått nog

Publicerad 2014-01-30

I gemensamt upprop mot IOK och Ryssland

Ryssland har fått hård kritik för sina anti-gaylagar men OS genomförs som planerat.

Nu har 52 olympier fått nog.

I ett gemensamt uppror kräver de att Internationella olympiska kommittén och dess sponsorer agerar.

Svenska höjdhopparen Emma Green-Tregaro var en av få som vågade ta ställning mot Rysslands omtalade lagar mot gay-propaganda när fridrotts-VM förra sommaren. Nu får hon sällskap av inte mindre än 52 andra olympier som tillsammans har ett dussintal medaljer och där tolv deltar vid OS i Sotji.

”Måste höja min röst”

I ”Sjätte principens kampanj”, namngiven efter en princip de olympiska reglerna som ska garantera att ingen diskrimineras inom spelen, kräver de att IOK och spelens största sponsorer agerar.

– Som idrottare, som amerikan och som en som tror på mänskliga rättigheter och samma möjligheter för alla så insåg jag att jag måste höja min röst eftersom det här inte speglar vad idrotten står för. Uppdraget är att alla idrottare ska våga vara dem själva och fria att vara just idrottare, säger amerikanske roddaren Esther Lofgren, som tog OS-guld vid spelen i London 2012, till The Guardian.

OS-guldmedaljören i fotboll Megan Rapinoe ifrågasätter IOK:s ovilja att ta ställning för eller emot lagen eftersom den är politisk. Hon menar att det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter.

– Jag förstår och respekterar att OS inte är rätt tid eller plats för politiska ställningstaganden men det här är så långt mycket större än så. Människors liv och rättigheter är hotade och det är så långt bort från allt som OS står för. Jag tycker att det är viktigt att tala om det och ha en pågående debatt under de här spelen och inte låta den här frågan tystas ner, säger Rapinoe.

Lindahl bland namnen

Bland idrottarna som skrivit på listan märks också Seth Wescott som vunnit OS-guld i snowboard, kanadensiska skidskytten Rosanna Crawford som ska tävla i Sotji, australiensiska bob-laget, tennisspelaren Andy Roddick, kanadensiske alpinåkaren Mike Janyk och svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl.

När Sportbladet når Lindahl är hon på BB där hon och hennes hustru precis blivit föräldrar.

– Du får gärna ringa om några dagar när allt lugnat ner sig, säger Lindahl.

Enligt The Guardian har också de allt fler protesterna mot de ryska antigay-lagarna påverkat den ryska ledningen. Den ryske presidenten Vladimir Putin är enligt tidningen överraskad över de stora reaktionerna och irritationen i Kreml påstås vara stor över att fokus riktas mot frågan inför de olympiska spelen.

IOK har också tvingats in i diskussionen sedan presidenten Thomas Bach lovat, för The Guardian, att alla idrottare ska få ta ställning i frågan på de olympiska presskonferenserna, men inte vid tävlingar eller medaljceremonier. Något OS-chefen Dmitry Chernyshenko redan motsatt sig.

– De får hålla sig till protestzonen, säger Chernyshenko med hänvisning till området som placerats 18 kilometer från OS-byn.

Bakom ”Sjätte principens kampanj” står organisationerna All Out och Athlete Ally som bland annat jobbar för homosexuellas rättigheter inom idrotten.

Följ ämnen i artikeln