Armstrongs sista färd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-02

Hotet Basso: ”En cyklist som vinner sex tourer är inte normal”

UPPLADDNINGEN När Lance Armstrong i dag ger sig ut på Tour de France prolog mellan Frometine och Noirmoutier-en-I lle så gör han det som sin sista start i tävlingen. Frågan på allas läppar: Ska vi få se sju fingrar i luften när tävlingen är över? Många tror det. Närmsta konkurrenterna också även om de själva sporras av det faktum att detta är sista chansen att slå honom – och själva bli historiska.

Årets Tour de France blir hans sista – sen lägger Lance Armstrong av för gott.

Men den 33-årige amerikanen är redan historisk med sex raka segrar och hans motivation har ifrågasatts. Kvalificerat struntprat, enligt konkurrenterna.

– Självklart är han fortfarande hungrig. En cyklist som vinner sex tourer är inte normal i huvudet, säger Ivan Basso, trea i fjolårets tävling.

Lance Armstrong.

När Lance Armstrong i dag inleder Tour de France med 19-kilometers-prologen mellan Frometine och Noirmoutier-en-I’lle gör han det som den störste cyklisten genom tiderna. Armstrong har inte bara vunnit touren osannolika sex gånger i följd. Han har blivit en superstjärna i hela världen och spridit cykelsporten till nya marknader som Kina och Indien. Lance Armstrong har gjort en hel generation cyklister till förlorare. Men själv ser han bara sig själv som idrottsman först i andra hand.

– Jag vill hellre ha titeln ”han som överlevde cancern” än att vinna världens tuffaste cykellopp, säger Armstrong till norska Sport Magasinet.

För när man talar om Lance Armstrongs fantastiska prestationer på cykeln går det inte att bortse från den 2 oktober 1996. Dagen när han gick till läkaren hemma i Texas med en testikel stor som en apelsin, och fick reda på att han hade testikelcancer.

40 procents chans

Då, när Lance Armstrong fick reda på att han hade 40 procents chans att överleva, var det ingen som trodde att han nio år senare skulle slåss för att ta hem klassikern Tour de France för osannolika sjunde året i följd.

– Jag lämnade mitt hus som en människa och kom tillbaka som en annan. Jag var idrottsman i världsklass, hade ett stort hus, nycklarna till en splitter ny Porsche i fickan och en egenhändigt intjänad förmögenhet på banken. Jag kom bokstavligt talat hem som en annan människa. Och i processen dog mitt gamla jag, jag fick ett nytt liv, säger han.

Spydde blod

Att han över huvud taget överlevde får han tacka sin husläkare för. För trots att Lance Armstrong mådde dåligt under en längre tid fanns cancer inte ens på kartan. Först när Armstrong en morgon spydde upp mängder av blod tog han kontakt med sin läkare och granne Rick Parker. Denne trodde att det handlade om sprucka blodkärl i bihålan, men hänvisade honom ändå till en specialist. Dagen efter låg Armstrong på operationsbordet.

– Självklart skulle jag ha känt att något var fel. Men idrottsmän, och speciellt cyklister, lever i en värld av förnekelse. För när du sitter på cykeln dag ut och dag in, i sex eller sju timmar i alla slags väder och på alla typer av underlag lär du dig att förneka smärta. Det måste du för att klara loppet, säger han.

Precis som på landsvägen trotsade Lance Armstrong all smärta och logik och kämpade sig tillbaka och övervann den svåra sjukdomen. En kamp han inte hade råd att förlora. Och som han är tacksam för i efterhand.

– Sanningen är att cancern är det bästa som hänt mig. Jag vet inte varför jag blev sjuk, men faktum är att sjukdomen har hjälpt mig på de flesta områden. Så varför skulle jag önska att det inte hänt, om så bara för en dag, det som varit den största och mest betydelsefulla händelsen i hela mitt liv?

Extra motivation

När Lance Armstrong inleder årets Tour de France, hans sista någonsin, handlar det om att göra det varken Muhammed Ali eller Michael Jordan klarade – att sluta när han är som allra bäst. Han har redan skrivit in sig i historieböckerna, nu får konkurrenterna chansen att göra det. För att vinna touren 2006 väger knappast lika tungt som att lyckas bli den som bryter Lance Armstrongs fantastiska svit.

Tysken Jan Ullrich vann touren 1997, när Armstrong slogs mot cancern. Sen dess har han kommit tvåa bakom Armstrong tre gånger, utan någon egentlig suck på segern.

– Det här är sista gången jag kan slå honom. Naturligtvis ger det extra motivation, säger Ullrich.

Det kanske största hotet Armstrong är 27-årige italienaren Ivan Basso. Han var trea i fjol och slog dessutom Armstrong i en bergsetapp i Pyrenéerna.

– Han har blivit fantastiskt mycket bättre på tempolopp och är alltid farlig i bergen. Han kommer att vara en av utmanarna, jag är ett stor fan av Basso, berömmer Lance Armstrong.

Basso tror trots det fina betyget ändå att mästaren är storfavorit.

– Lance är här för att vinna igen och jag är här för att vara ännu bättre än i fjol. Men jag tror att Lance är 100-procentig och att han fortfarande är hungrig. En cyklist som vinner sex tourer är inte normal i huvudet. Han är starkare än de andra, säger Basso.

David Tanentsapf

Följ ämnen i artikeln