”Johaug en anledning till deras problem”

Svenske landslagstränaren om utspelet: Nej, för fanken

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigare världsmästaren Harri Kirvesniemi tror att Therese Johaugs överlägsenhet kan vara förklaringen bakom Frida Karlssons och Ingvild Flugstad Östbergs problem.

Ett uttalande som väckt reaktioner i såväl Sverige som Norge.

– Nej, för fanken, säger Sveriges förbundskapten Magnus Ingesson till Dagbladet.

På tremilen vid VM i Seefeld förra säsongen placerade sig svenska Frida Karlsson som tvåa och norska Ingvild Flugstad Östberg som trea bakom suveräna Therese Johaug. Till årets säsong pekades också Karlsson och Östberg ut som de två som eventuellt skulle kunna utmana Johaug i spåret.

Nu är bådas medverkan i höjdpunkten Tour de Ski osäker efter att duon stoppats från tävlingar av hälsoskäl.

”Kan inte undvika tanken”

Tidigare världsmästaren och OS-medaljören Harri Kirvesniemi tror att en anledning till att åkarna pressat sig för långt är just Johaug.

– Du kan inte undvika den tanken. Alla vet hur bra Johaug är och de vill utmana och kanske till och med slå henne. Det kan ha gjort att de pressat sig längre än de egentligen klarar av, säger finländaren till Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Det verkar som om Johaugs överlägsenhet gör det lätt för damernas bästa åkare att göra misstag på träning. Det verkar ske naturligt att hennes värsta utmanare försvinner.

Harri Kirvesniemi på plats i Lahtis 2017.
Foto: Wikimedia commons
Harri Kirvesniemi på plats i Lahtis 2017.

Kirvesniemi säger att 20-åriga Karlsson fortfarande är så ung att det är orealistiskt att tro att hon klarar samma träningsbelastning som 31-åriga Johaug. Sveriges förbundskapten Magnus Ingesson avfärdar dock för norska Dagbladet att Johaugs träningsmängd på något sätt påverkat Karlssons upplägg.

”De balanserar på en knivsegg”

Ingesson slår också tillbaka mot Kirvesniemis beskrivningen att Therese Johaugs kapacitet kan förklara Karlssons problem.

– Nej, för fanken. De bästa tar idrotten vidare. De hittar en ny nivå och vi andra får prova att hänga med. Nästa gång kanske det är Sverige eller Finland som hittar den nyckeln, säger Ingesson till norska Dagbladet.

NRK:s expert Fredrik Aukland är inne på samma linje.

– I båda fallen talar vi om en kombination av stora träningsmängder och återhämtning. Det visar att de balanserar på en knivsegg. Men att lägga det på en enskild person... Det är bättre att konstatera att det ligger i elitidrottens natur att jaga topprestationer, säger Aukland.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE