Personliga boken helig för skidstjärnan

’Den jag förlitar mig på’

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2018-01-20

JAPAN NÄSTA. Efter helgens tävlingar reser Stina Nilsson till Sapporo för att inleda OS-uppladdningen.

KRANJSKA GORA. I träningsdagboken noterar Stina Nilsson betydelsefulla fakta som kan bidra i kartläggningen av problem och skador.

I de personliga anteckningarna sätter hon också ord på sina känslor.

Förra lördagen stod följande skrivet: "Jag är arg".

– Jag har börjat repa mig nu, säger Stina Nilsson.

Följ ämnen
Längdskidor

Träningskalendern finns i en digital form och delas med tränaren Ole Morten Iversen.

Informationen är densamma, men skidstjärnan Stina Nilsson själv värderar den fysiska varianten högre. Den bär hon med sig och den är en betydelsefull del i hennes framgångsrika skidliv.

– Det är mer stabilt och jag vet var jag har allt. Det är den som jag förlitar mig mest på. Det står samma sak, men den är fysisk. Den kan jag bära, säger hon.

Boken är ett redskap för att notera vilka påfrestningar hon utsatt kroppen för.

Och uppgifterna kan vara avgörande vid skador.

– Det är jätteviktigt. De gånger jag har blivit skadad har jag kunnat gå tillbaka och se anteckningar som att "det hugger till i höger fot". Då har jag kunnat se när jag har haft känningar på vissa ställen och lägga ett pussel.

– För två år sedan var det tydligt när jag åkte på en skada inför Falun-VM. Då kunde jag se exakt vilket pass jag åkte på skadan, vad jag hade gjort innan och dra lärdom av det, säger hon.

”Arg” efter sprinten i Dresden

I loggboken för hon också in sina känslor och tankar kring upplevelserna vid träning och tävling.

Lördagen den 13 januari var hon kort men konkret: "Jag är arg". Det var efter sprinten i Dresden där Stina Nilsson kraschade på väg in mot mål och missade pallen.

Känslorna har inför helgens tävlingar i Planica, sprint lördag och 10 km klassisk stil söndag, lagt sig. Men ett blåmärke påminner om det platta fallet.

– Jag har börjat repa mig. Jag fick lite blåmärken, jag trodde inte att jag skulle få det för jag kände ingenting när jag ramlade. Jag fick ett litet märke här, men det har inte hindrat mig. Jag har landat bra och fått bra dagar, säger Stina och tar sig för ena knät.

Du var riktigt arg när det hade hänt?

– Jo, jag var överraskande arg efteråt. Jag tycker inte om när det blir sådär. Jag hade en ganska bra dag i kroppen och då tycker jag att det är så tråkigt.

På söndagen körde du och Hanna Falk teamsprint och svenska kollegan Maja Dahlqvist spurtade ner dig. Var du inte lika arg då?

– På söndag fick jag chansen, gjorde det jag kunde och det räckte så långt det räckte. Det är inte kul att bli slagen, samtidigt vet jag att jag gjorde vad jag kunde.

Ser fram emot klassisk sprint

Vilka känslor vill du lämna efter den här helgen?

– Jag tycker det är väldigt bra att det är klassisk sprint, det var längesedan nu. Jag ser det som att jag får reka av systemet. Jag har fått mycket utrymme att träna på saker som jag behöver träna på. Det värderar jag högt. Detta är sista avstämningen inför de sista veckorna, säger Stina Nilsson som sätter sin slutgiltiga OS-plan efter helgens tävlingar:

– Jag har avfärd till Sapporo den 25:e så det är bara några dagar hemma i Östersund. De dagarna får jag välja vilka saker jag som är viktiga. När jag kommer till Sapporo är det först och främst att ta sig in i tidsrytmen, sen får jag lägga i de detaljer som är viktiga.

* SVT 1 13.00: Världscupen sprint, klassisk stil

ÅKARNA SOM JAGAR SISTA OS-PLATSERNA

LÄNGDSKIDOR

Viktor Thorn, 21

Disciplin: Sprint och distans.

Stjärnskott som haft sparsamma framgångar i världscupen med en plats under topp 30. Vass i Skandinaviska cupen nyligen. Kör sprint och distans i Planica i helgen. Aktuell som framtidsnamn.

Emil Jönsson, 32

Disciplin: Sprint och distans.

Har haft skadeproblem och sliter nu för en OS-biljett. Femteplatsen i Dresden förra veckan räcker inte, behöver topp-åtta resultat i dagens sprint. Aktuell för sprint, men kan åka distans, teamsprint och stafett.

Emma Wikén, 28

Disciplin: Distans.

Rutinerad distansåkare med en topp-tio-plats i världscupen i vinter. Uppåtgående form. ”Jag måste prestera på topp på söndag. Jag känner pressen och måste göra mitt bästa lopp under den här säsongen” säger Emma Wikén.

Maria Nordström, 26

Disciplin: Distans.

Skrällde med femteplats under Tour de Ski i den galna masstarten i Oberstdorf. Kan få chans vid bra lopp i Planica i morgon. Men konkurrensen hård och känslan är att de som finns i A-lagets träningsgrupp går före.

Anna Dyvik, 23

Disciplin: Sprint och distans.

Succé i fjol, men har inte tagit de stora kliven i år. Kan ändå få en biljett sett till framtidskriteriet. Vass i Dresden förra helgen, men osäker på formen. ”Åker jag inte bra här så har jag inte att göra i ett OS heller”, säger Dyvik själv.

Linn Sömskar, 28

Disciplin: Sprint.

Dagens sprint är den tredje i klassisk stil i vinter, OS-disciplinen. Linn har haft bästa resultatet av de som slåss om en plats nu. Hon var elva i Ruka. ”Jag har ju den och hoppas att det betyder något. Jag vill ta mig till en semifinal, det hade känts bra”, säger Linn Sömskar.

Evelina Settlin, 25

      Disciplin: Sprint.

Var på 14:e plats i Ruka och 16:e i Lillehammer på de två klassiska sprintarna som varit. Har haft det tuffare på distans, men kan vara aktuell även där. ”Det som talar är väl att jag är ganska stabil. Jag är ganska allsidig”, säger Evelina Settlin.

Jonna Sundling, 23

Disciplin: Sprint.

Formen på väg, men fortsatt en bit kvar. 19:e plats som bäst i klassisk sprint i världscupen i år. ”Jag har väl en chans, kroppen känns pigg och jag får göra så gott jag kan i sprinten”. Aktuell enligt framtidskriteriet.

ALPINT

Kristoffer Jakobsen, 24 

Disciplin: Slalom, ev. storslalom 

Åkte med sent startnummer in på en smått sensationell niondeplats efter första åket i Wengen senast, men körde bort sig i andra och slutade 25:a. Har två slalomtävlingar kvar på sig att klara kvalificeringskraven, men lär ändå bli nominerad av landslagsledningen. 

Lisa Hörnblad, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har vunnit två Europacuptävlingar och tagit världscuppoäng i två av fyra världscuptävlingar den här säsongen. Lär bli nominerad av landslagsledningen. 

Felix Monsén, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har tagit poäng i två av elva världscuptävlingar den här säsongen, båda gångerna i alpin kombination. Kommer att nomineras av landslagsledningen. 

Lin Ivarsson, 22

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har bara kört fyra världscuptävlingar den här säsongen och har en 38:e plats som bäst. Ivarsson kör dock i Cortina i helgen och kan komma att nomineras som ett framtidsnamn.

SNOWBOARD, BIG AIR OCH SLOPESTYLE: 

Niklas Mattsson, 25

Slutade femma i slopestyletävlingen förra helgen och är nominerad av förbundet till SOK i både slopestyle och big air. Beslut väntas komma i början på nästa vecka. 

Måns Hedberg, 24 

Har en hälskada som han dras med. Om den blir bättre närmaste dagarna kommer förbundet nominera även Hedberg till både slopstyle och big air på OS. 

Skidor, slopestyle: 

Emil Granbom, 20, Oliwer Magnusson, 17

Tre namn är redan uttagna i herrarnas slopestyle. Den sista platsen står mellan Emil Granbom och Oliwer Magnusson. Kampen beskriver sportchef Stefan Karlsson som ”dött lopp” och allt avgörs i helgens tävlingar i USA. En av talangerna blir garanterat nominerad. 

Emma Dahlström, 25

Kämpar för att komma tillbaka fullt ut efter sin knäskada. Har dels helgens tävlingar i Mammoth Mountain, där hon är regerande vinnare, och nästa veckas X-games på sig att visa form. 

PUCKELPIST

Felix Elofsson, 22

Landskrona-åkaren har haft en stadigt uppåtgående kurva och slutade åtta så sent som förra helgen. 

En bra tävling till i kanadensiska Tremblant i helgen och Elofsson blir nominerad till OS. Bör få ja på framtidskriteriet. 

Loke Nilsson, 19 

Gjorde en vass första tävling i Ruka där han slutade på tionde plats. Men behöver något liknande nu för att bli nominerad. Ligger steget efter Elofsson om de både åker jämnt. Ska båda bli nominerade behövs troligen toppresultat. 

Skicross:
Inga ytterligare åkare är aktuella för OS-nominering.