Ett år kvar – här är alla svenska OS-medaljer

Sportbladet tittar in i spåkulan

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2017-02-09

I dag är det på dagen ett år kvar till OS i Pyeongchang invigs.

Därför bestämde sig Sportbladet för att titta in i spåkulan.

Vi hittade en armé av längdskidåkare, förhoppningar i tre helt nya OS-grenar – och totalt 15 medaljer.

LÄNGDSKIDOR – 9 medaljer

Stina Nilsson, sprint, klassisk stil.

Världens just nu hetaste sprintåkare. Kommer vara ett stort guldhopp i OS trots det tuffa motståndet.

Stafett, 4x10 kilometer, herrar.

Sverige har ett OS-guld att försvara och skulle, om de ofta sjukdomsdrabbade åkarna håller sig friska, kunna ställa upp med samma lag på tre av de fyra sträckorna. Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner. Byt sedan ut succén Lars Nelson (som slutat) mot Calle Halfvarsson och Sverige har ett lika slagkraftigt lag.

Stafett, 4x5 kilometer, damer.

Sveriges damlag är så pass bra att det kan bli blågult jubel även om någon åkare skulle bli sjuk. Ett lag med åkare som Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson kan bära hela vägen till guld.

Teamsprint, damer, fristil.

Stina Nilsson spurtade hem ett brons till henne och Ida Ingemarsdotter redan för fyra år sedan. Laget, där Nilsson kan få sällskap både av Ingemarsdotter och Hanna Falk, har ju inte blivit sämre...

Teamsprint, herrar, fristil.

Bronset från Sotji var av det märkligare slaget. I den tuffa sprintbanan i Sydkorea bildar Teodor Pettersson och utropstecknet Oskar Svensson eller Calle Halfvarsson en given medaljkandidat.

Charlotte Kalla, 10 kilometer fristil.

Kalla + hennes favoritdistans = medalj. 29-åringen har gjort några av karriärens bästa lopp på den här distansen.

Johan Olsson, 15 kilometer fristil.

Johan Olsson tog VM-guld på distansen i VM i Falun. Håller kroppen och knoppen till nästa års startskott tampas han om medaljerna. Även Calle Halfvarsson och Marcus Hellner får ses som utmanare om medaljerna.

Stina Nilsson, skiathlon.

23-åringens utvecklingskurva på distanslopp pekar spikrakt uppåt. Fortsätter det så fram till OS är det kanske Stina Nilsson – snarare än förra OS:ets silvermedaljör Charlotte Kalla – som får en medalj runt halsen.

Marcus Hellner, skiathlon.

Guld i Vancouver 2010 – silver i Sotji 2014. Minst sagt en Hellner-distans, inte minst när det kommer till OS.

CURLING – 2 medaljer

Lag Edin, herrar.

En annan edition av Lag Edin knep bronset i Sotji för fyra år sedan, och med tanke på hur god kombinationen Niklas Edin och mästerskap är blir förväntningarna inte mindre den här gången.

Mixeddubbel, curling.

Sverige tog VM-silver senast i denna nya OS-gren som super-veteranen Anette Norberg, tillsammans med Vincent Stenberg, gör en nysatsning mot. Med OS-, VM-, och EM-guldmedaljören i Pyeongchang kan vad som helst hända. Det kan det för övrigt göra ändå i denna ovanliga curlingform.

Frida Hansdotter – svenskhopp i slalombacken.

ALPINT – 2 medaljer

Frida Hansdotter, slalom.

Får Sveriges stora alpina stjärna till två bra åk kommer det bära till medalj – kan hon till och med rubba giganten Mikaela Shiffrin?

Lagtävling.

En ny OS-gren som nästan alltid kommer med svensk medaljgaranti. Alla rutinerade åkare, Maria PH, Frida Hansdotter, Mattias Hargin och André Myhrer har sagt att de ska fortsätta. Sverige är dessutom av tradition bra på parallellslalom.

FREESKIIING

Emma Dahlström, slopestyle, skidor.

Abonnerade på en pallplats i världscupen i tre års tid fram tills i år och vann guld i slopestyle på skidor i X-games 2015. Femma när sporten gjorde OS-debut senast och med den erfarenheten i ryggen är 24-åringen ett jättehopp i Sydkorea.

Sven Thorgren, big air/slopestyle, snowboard.

I Sotji var Thorgren bara 19 år och EN poäng ifrån en historisk OS-medalj – som den yngste svensk någonsin. Enligt flera experter snuvades han på medalj av för låga domarpoäng. Nästa år kan Thorgren ta revansch. Stjärnan har dessutom dubbla medaljchanser då snowboardåkarna även tävlar i big air 2018.