OS 2022 i Peking

Nya beskedet: Leo Johansson har testat negativt i snabbtest

Av: 

Anna Rydén

Malin Wahlberg

Petra Thorén

SPORTBLADET

Leo Johanssons OS är i fara.

Men efter coronasmällen fick talangen under torsdagen ett bra besked.

– I dag testade han negativt i ett snabbtest, säger landslagets läkare Jan Wall.

Doldisen Leo Johansson sopade mattan med motståndet i den nationella premiären i Gällivare och fick chansen i världscupen. Framgången där innebar att han fick en plats i den svenska OS-truppen. 

Men när landslaget åkte till italienska Livigno för OS-läger saknades Johansson. Talangen väntade på svar från ett PCR-test och nu står det klart att det var positivt.

”Möjligheterna finns”

Johansson har inte haft några symtom. Men det är ändå oklart när, och om, talangen kan åka till Peking.

– Han mår bra och tränar. Han är redo fysiskt för att åka över. Men det är klart att det är en smäll att få, säger landslagschefen Anders Byström.

Under torsdag eftermiddag levererade dock landslagets medicinska samordnare Jan Wall ett bra besked.

– I dag testade han negativt i ett snabbtest. Det går åt rätt håll men vi litar inte fullt ut på det utan det är PCR-testerna vi litar på, säger landslagets läkare Jan Wall.

Den övriga truppen åker till Peking nästa vecka. Alla aktiva behöver ta två negativa PCR-test för att få åka, men en smittad måste ta ytterligare två negativa test. En ny regel gör dock att förutsättningarna ser bättre ut för Johansson. Tidigare behövde en smittad ta fyra negativa test under tio dagar. Nu kan testerna tas inom fem dagar vilket gör att en aktiv kan bli OS-klar på kortare tid.

– Möjligheterna finns och han tränar på. Men det är klart att det inte är något roligt besked att få, säger Byström.

”Klart han var missnöjd”

Lagkamraterna lider med Johansson.

– Jättetråkigt så klart. Det känns inte alls roligt. Han har gjort det så bra under hela säsongen och det kändes som att vi hade något bra på gång till OS och så ska det strula så här innan, säger William Poromaa.

Även Calle Halfvarsson befinner sig på hemmaplan efter att ha dragit på sig en förkylning och han gör vad han kan för att stötta Johansson.

– Jag tycker synd om Leo. Han missar också uppladdningen men jag tror att han kommer lösa det bra. Han är i samma sits som mig nu, eller kanske ännu bättre för han har ju inte haft några symtom. Han fick bara vila några dagar, säger veteranen och fortsätter: 

– När jag pratade med honom så lät det som att det kanske bara vara bra att få vila lite. Det är klart att han var missnöjd att han inte fick åka ner men det kommer inte förstöra hans uppladdning mot OS. Det är jag ganska säker på. 

”Det är skräcken”

Efter Johanssons positiva test så är sprintspecialisten Anton Persson, lagkompis med Johansson i Falun Borlänge, orolig över hur många som kommer klara att ta sig till Kina utan att testa positivt.

– Det är skräcken att man skulle få positiva svar där och bli isolerad. Det finns nog inga garantier just nu för någonting. Det kommer bli en utmaning bara att ta sig till start, säger Persson och fortsätter 

– Man kan inte gå runt och tänka på det för mycket men jag har varit i mycket kontakt med Leo. Vi pratar nästan dagligen och han undrar själv hur han har fått i sig viruset. Han har också varit isolerad, så det är klart att det är extremt svårt att skydda sig. 

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Sundlings OS-kross – efter mardrömmen

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Vinter-OS

Längdskidor

Leo Johansson