Hans vikt är guld värd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-13

Arbetsgivaren var för tung - då tog Rolf-Göran Bengtsson hans plats och blev en av världens bästa

OSLO

Hur blir man en av världens bästa ryttare?

För vissa är det en lätt uppgift.

Fråga Rolf-Göran Bengtsson, 64 kilo.

Här åker man till Norge för att träffa Sveriges största ryttare, men det som uppenbarar sig är en liten skånsk holländare eller om det nu är en liten holländsk skåning.

Rolf-Göran Bengtsson har just kvalat in till dagens världscuptävling när han slår sig ner på läktaren i mäktiga Oslo Spektrum för att berätta hur han tog vägen till världstoppen.

Efter ett tag inser man att den där vägen dit kan vara ganska lätt.

Med rätt vikt, alltså.

- Det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger 39-åringen och skrattar.

Bevisligen.

Rolf-Göran Bengtsson är lantbrukarsonen från Södra Sandby som jobbade, jobbade, jobbade för att slutligen kunna starta ett eget stall med träning och utbildning av unghästar.

Flytten till Holland blev ett stort lyft

Han tillhörde Sverigeeliten, red i EM, VM och OS, men det var först för fyra år sedan, då han flyttade till Holland och Valkensward, som han fick förutsättningar att lyckas hela vägen.

Det är den första tillfälligheten som förändrade hans liv.

Hästhandlaren Jan Tops gav svensken uppdraget att hitta en ryttare som kunde marknadsföra hans hästar på internationella tävlingar, men när han inte hittade någon föreslog han sig själv - och blev anställd.

I december hittade Tops, som också rider internationellt, en ny häst vid namn Pialotta. Men hästen var för liten för honom, eller om det nu var holländaren som var för stor för hästen, så 64 kilo Rolf-Göran Bengtsson fick ta plats på ryggen.

Det är den andra tillfälligheten som förändrade hans liv.

På Pialottas rygg har han tagit dubbla EM-medaljer och seglat upp till nionde plats på världsrankningen. Ingen annan svensk har varit i närheten.

Det här är en fantastiskt historia...

- Ja, det är det, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Du kom alltså över en av världens bästa hästar tack vare att du är lättare än din arbetsgivare?

- Ungefär så, ja. Man ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Jag har bara ridit henne i tio månader och vi har gjort fantastiska resultat. När vi lär känna varandra ännu bättre kan vi utvecklas en bit till.

Kan Jan Tops sälja Pialotta och Medline, som du rider i Oslo?

- Nej, min sponsor äger halva hästarna. Samtidigt måste det ju finnas hästar som kvalificerar oss till tävlingarna, så att vi kan visa upp handelshästar och sedan sälja dem. Till Oslo har jag med mig en häst som jag aldrig har suttit på innan.

Varför tog du inte med Pialotta till Norge. Det är ju ändå världscuppremiär.

- Jag sparar henne till Hannover om 14 dagar. Medline är okej för en sådan här tävling. De i Hannover är större, förklarar han.

Hur pass viktig är världscupen egentligen?

- Det är viktigt att vara med hela tiden. I kvalet hade jag tur som blev 17:e med ett nedslag. Jag hade lika väl kunnat bli nummer 19 och missat hela omgången. Nu när jag dessutom har lyckats komma upp på tio-bästa-listan gäller det att samla poäng för att hänga kvar. Då har du mycket större chans att få rida alla tävlingar.

Hur stor är chansen att vi får se en svensk vinnare av världscupen?

- Vi har så bra hästar att vi också har chansen. På den här nivån är det hästarna som är avgörande. Hästarna är 85 procent, ryttarna gör resten.

Nästa delmål: en topplacering i VM

Hur bra kan Pialotta bli?

- Hon tillhör i dag de tio bästa i världen. Hon är väldigt lätt, snabb och har bra inställning. Hon är försiktig och vill gärna inte slå i ett hinder. Chansen att få en sådan häst är inte många förunnat. I den här sporten är det helt beroende på vilken häst man har. Så enkelt är det.

I OS i Sydney representerade fyra tjejer Sverige. Då var det girlpower.

- Ja, det var kul för tjejerna, och inspirerande för alla. Men det spelar ingen roll om det är killar eller tjejer. Det viktigaste är att svensk ridsport går framåt.

Vad har personligen satt upp för mål?

- Nästa stora mål är VM, att bli en av de fyra som får byta hästar. Det är inte omöjligt. Redan när jag var liten sa jag att jag ville rida OS. Vi fyllde i en enkät i vår lilla förening och då skrev jag att det var målet med ridningen. Nu, när jag har uppfyllt det, måste jag gå vidare. Man ska sätta målet högt, men rimligt, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Visst, det är en sak av vikt.

Men det finns fler.

Full fart rakt in i världseliten

En seger i en deltävling kan ge över 80 000 kr

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln