I dag lyfter Muhrén SM-bucklan - igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-17

... och därmed infrias mitt andra löfte om SAIK

Likt George Bernard Shaw citerar jag ofta mej själv ty, som skaparen av "My Fair Lady" påpekar: "det ger märg åt min konversation".

Alltså: redan 5 januari kunde den som så ville just här i Sportbladet läsa hur årets bandysäsong skulle sluta.

”Det märkliga med Magnus Muhrén är väl egentligen bara, att han 27 år gammal aldrig blivit Årets Man i bandy.

'Murren' blir naturligtvis det i vinter - dat kan jag lova, lika säkert som att sandviken vinner SM-guld på Studenternas söndagen den 17 mars”

I onsdags kom bekräftelsen på det första - i eftermiddag kommer det andra.

TVÅ ÅR SEDAN Magnus Muhrén håller upp SM-bucklan efter SM-guldet 2000. I dag blir det en repris, lovar Sportbladets Lasse Sandlin.

Visst, i en enda match kan vad som helst hända, och både Sandviken och Västerås har det som i dag varje stort bandylag måste ha: en superstjärna, en undantagslirare, en sån som Hammarby nu måste skaffa när Jonas Claesson lägger av.

VSK har Pelle Fosshaug, Saik har Magnus Muhrén - och i den sport som kräver alltmer av sina utövare kan denna final då också rubriceras "Muhréns avslagna tumme mot Fosshaugs slitna knän".

Skillnaden mellan finallagen är egentligen inte Årets Man, hur gudabenådad spelare han än är, utan att Sandviken har så många andra matchvinnare vid sidan av "Murren": snabbskrinnarna Henrik Hagberg och Patrik Södergren, Stefan "Pumpen" Andersson på mittfältet och ett gäng nya ungdomar.

Där står sig Västerås slätt. Trots Michael Carlsson, skyttekung i senaste VM.

I en lagsport som bandy ska man inte ge en enda spelare äran för allt, men det måste ändå bli några extra rader om denne Magnus Muhrén, Årets Man.

"Apelsin, kiwi, äpple - men inga bananer"

Ifjol utslagen i semi mot Hammarby, efter matchen i en så hård kontrovers med domaren, att han fick börja denna vinter som avstängd i fyra matcher.

- Det var dagarna därefter som motivationen föddes, berättade Magnus, när vi träffades i veckan.

- I sängen. Jag klev knappt upp på flera dagar, men sen bestämde jag mej för att visa alla, att jag inte var den stora idiot jag utmålats till.

Den nye Magnus Muhrén är sju kilo lättare - från fjolårets 92 till dagens 85 via hårdare träning men också ett nytt kosthåll utan frukost men med mycket frukt på förmiddagen:

- Apelsin, kiwi, äpple, mandarin - men inga bananer. Jag gillar inte bananer.

Den nye Magnus Muhrén har inte heller samma korta stubin som tidigare - hjälp med den förlängningen fick han av Ola Berggren, beteendevetare och individutvecklare från Gävle som jobbat med bland andra hockeymålvakten Johan Hedberg:

- Jag ringde själv till Ola och bad honom lära mej att bättre "balansera på eggen". Jag vill, att du lär mej räkna till 10, sa jag till honom. Och jag vill, att du får mej att vara bäst när det gäller.

Själv tycker han inte att hans spel har förändrats så mycket - men":

- De grejer jag gör nu har jag gjort bra tidigare också. Men i dag gör jag dom både lättare och fler gånger.

Rader jag skrev efter Sandvikens 11-1

De tvärsäkra raderna i ingressen skrev jag efter första omgången av elitserien. Sandviken hade utklassat BolticGöta, 11-1, i en magnifik totalbandy, men egentligen har hela säsongen varit en enda uppvisningsturné med sikte på denna dag på Studenternas.

Enda svackan kom i månadsskiftet november-december, då man två matcher i rad märkligt nog förlorade (6-9 borta och 3-6 hemma) mot Bollnäs, senare jumbolag i elitserien.

Totalt har Sandviken spelat 32 matcher - vunnit 26, spelat två oavgjorda och bara förlorat de fyra nämnda.

Västerås har också spelat 32 matcher - förlorat åtta, spelat sju oavgjorda och bara vunnit 17.

Skillnad det!

Förr: Ett skräcklag. Nu: Tvärtom.

En gång i tiden var VSK rena skräcklaget för Sandviken, men det är en bild som inte gäller längre. Kolla faktarutan härintill!

Efter senaste mötet i Västerås i januari skrev VSK:s hemsida: "De blivande mästarna - ja jag vågar säga så, Sandviken känns som det överlägset bästa laget i årets bandyserie - slog ett stundtals mycket tamt VSK med 7-5."

Västerås SK mot Sandvikens AIK i final, det är några år sen senast. Fyra närmare bestämt men då hade Sveriges två bästa bandylag- både i vinter och genom alla tider - prenumererat på finalplatserna tre år i rad.

Mesta mästarna Västerås har tagit 17 SM-guld och har ett smått fenomenalt facit de senaste 14 säsongerna: Guld - Guld - Final - Semifinal- Guld - Guld - Semifinal - Guld - Final - Guld - Guld - Semifinal - Guld - Final/Guld.

Sandviken har en längre svit av allsvenska bandysäsonger än någon annan klubb: 45 av de 62 man spelat.

Välkomna till Studenternas och vinterns stora bandyfest!

Följ ämnen i artikeln