NFL

Björk: Burrow var redo för en ny era

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

Efter att ha levt i sin legendariska pappas skugga, och kritiserats hårt för sitt sätt att driva Cincinnati Bengals, ser Mike Brown äntligen ut att få uppleva sportslig framgång med sitt lag. 

Efter tre mediokra decennier har Bengals slutspelsödet i sina egna händer, eller rättare sagt i quarterbacken Joe Burrows händer. 

Joe Burrow.

Cincinnati Bengals grundades 1968 och har egentligen aldrig haft några riktiga framgångar när det kommer till att vinna mästerskap. Paul Brown som var dess grundare kom dessförinnan från Cleveland Browns där han även var en av grundarna och delägare till laget, därav bär Cleveland fortfarande dennes efternamn.  

Brown var pionjär när det gäller taktik och struktur då han var den första NFL-coachen att anamma intelligenstest för sina spelare samt klassrumsundervisning för att lära spelarna speldesign och vikten av dess perfekta utförande.  

Innan Brown kunde spelet närmast liknas vid ett okontrollerat kaos och en vinst var mer en produkt av att ett lag var fysiskt överlägset.  

Få coacher tog strategi och förberedelser på något större allvar. Men Brown var tidig med att anlita en stab på heltid som hjälpte honom att strukturera upp träningarna samt var en av de första att tillämpa matchfilms-studier för att på så vis få ett övertag på sina motståndare.

Browns struktur gav snabbt framgång och de andra lagen tvingades att göra likadant.  

Men hans gåva till dagens NFL slutar inte där, då han även var upphovsmannen till dagens passficka vilket är en specifik blockeringstaktik som används av offensiva linje-män där man skapar en skyddande ficka åt sin QB så att denne får längre tid på sig att passa bollen. Han uppfann även draw-spelet där man låtsas passa bollen för att sedan ge den till running backen. 

Jag kan förstå kritiken

Paul Brown är även skaparen av practice squad, vilket är en grupp lovande spelare som inte fick plats i truppen, men som får stanna och träna med laget till dess att de kan ta klivet upp. Kuriosa för denna träningstrupp var att de då kallades “Taxi squad”, detta då de fick lön från den dåvarande lagägaren Mickey McBrides taxiföretag. Dock behövde de aldrig köra taxi.. 

Dagens ansiktsgaller kan även det härledas till Brown då han var med och designade denna på grund av att han tyckte att spelarna åkte på allt för många ansiktsskador.  

För att göra Browns fotbollsarv än större så var han med och designade det legendariska west coast anfallet-tillsammans med Bill Walsh som senare gick vidare med detta system och vann tre Super Bowls med San Francisco 49ers (1981, 1984, 1988).  

Paul Brown vann NFL hela tre gånger i rollen som HC med Cleveland Browns, dock innan Super Bowl-eran 1966. Som ägare till Bengals var han med och tog laget till Super Bowl två gånger (1981, 1988), men fick aldrig uppleva en Super Bowl vinst.  

När Paul Brown gick bort 1991 tog hans son Mike Brown över rollen som ägare, och laget har sedan dess aldrig varit en riktig utmanare till titeln.  

Sonen Mike Brown är, och har varit, hårt kritiserad för bristen på framgång, och många menar att han inte ens försöker vinna.  

Då jag haft äran att träffa Mike Brown på egen hand har jag väldigt lätt att förstå denna kritik. Laget som jag var en del av säsongen 2008 andades negativitet och medelmåtta, och mycket kunde härledas till ägarskapet och dess styrelse vars negativa inställning regnade ner på coachstaben och spelarna.  

Mike Browns syn på amerikansk fotboll är att så länge man har en riktigt bra QB så har man alltid chansen att gå hela vägen, och att resterande spelare inte riktigt spelar så stor roll. Hans liknelse att QB:n är som drottningen i schack och att resterande är mer som bönder kanske inte riktigt inbringar förtroende i spelarledet, men det kan vara så att den nu 86-årige Mike Brown äntligen hittat rätt. 

Pånyttfödd attityd

I fjolårets draft valde Bengals Joe Burrow i första rundan, och även om laget i sig inte var redo att påbörja en ny era så var Burrow det.  

Under förra säsongen så kom Burrow in och spelade med en otrolig övertygelse samt vinnarinstinkt som var väldigt påtaglig. Benglas förlorade många matcher, men Burrow spelade på med samma attityd och lyfte laget till att varje vecka tvinga lagen de mötte att spela alla fyra kvartar.  

Tyvärr drog Burrow på sig för stor börda och åkte till slut på en ordentlig knäskada som satte stopp för fortsatt spel under förra säsongens elfte vecka, och laget fick avsluta säsongen utan honom och landade tillslut med endast fyra vinster av 16 möjliga.  

I år har Bengals sett till att deras o-line vet hur de ska skydda Burrow, samt förstärkt på WR-positionen i form av Ja’Marr Chase som återförenades med sin QB från Louisiana State University QB. En smart värvning då kemin mellan dessa två redan fanns där sedan innan.  

Laget som helhet spelar med en pånyttfödd attityd och de har i och med förra veckans dominerande seger mot Pittsburgh Steelers jobbat ihop sju vinster vilket tangerar totala antalet vinster laget hade för fyra år sedan.  

Bengals är i en ovan situation då de i december månad står med ödet i sina egna händer.  

Månaden inleds med en hemmamatch mot gästande LA Chargers följt av San Francisco 49ers, Denver Broncos och avslutar på annandag jul mot Baltimore Ravens som i nuläget toppar AFC North. 

När Bengals nya stadion invigdes år 2000, valde Mike Brown att hedra sin bortgångne pappa och döpa arenan till Paul Brown Stadium.  

Passande nog så kan det Bengals vi ser i år äntligen leva upp till Paul Browns höga krav, och förhoppningsvis kliva ur det mediokra träsket som Mike Brown har skapat. 

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

NFL

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Cincinnati Bengals

Los Angeles Chargers