Östlund om Zlatan: ”Få som skulle klara det”

Ex-stjärnan dök upp på galan med käpp

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Alexander Östlund med sällskap på Idrottsgalan.
Foto: BILDBYRÅN
Alexander Östlund med sällskap på Idrottsgalan.

Den förre landslagsspelaren i fotboll, Alexander Östlund, 41, kom till Idrottsgalan med käpp.

Delvis som en accessoar men också efter att ha sparrat mot lite väl tufft motstånd – kampsportaren Rickard Nordstrand.

– Han är ändå en gammal världsmästare och kan gå lite hårt ibland, så därav det, säger Östlund.

Alexander Östlund anlände till idrottsgalan med käpp och lätt haltandes. Käppen, med ett örnöga på, är en present från familjen, men haltandet kom efter att han hade sparrat med kampsportaren och gode vännen Rickard Nordstrand.

– Käppen har gått med mig mycket i världen. Örnögat, tänkte att den skulle gå in på Stockholms gator. Sedan kan det alltid vara skönt att stödja sig på något, säger Östlund.

”En fantastisk ambassadör”

Alexander Östlund spelade i landslaget med Zlatan Ibrahimovic, och är god vän med fotbollsstjärnan. Zlatans andra sejour i AC Milan är snart en månad gammal. En som glatt följer 38-åringens framfart är Östlund, som själv är en stor supporter till den italienska klubben.

– Det är självklart fantastiskt. Just att han är en helt fantastisk ambassadör och har alltid varit för Sverige. Vi ska vara väldigt stolta över att ha en sådan människa som verkligen gått i bräschen i mångt och mycket, säger Östlund från röda mattan på Idrottsgalan.

– Det är helt fantastisk att man kan ha ett sånt driv och passion vid snart 39 års ålder och även leverera. Att han kliver in i klubbar som har det lite tufft och stärker de varje gång i stort sett. Det är få som skulle kunna klara det, man kan nog räkna upp dem på en hand.

Hade han stärkt landslaget också?

– Det är inte min fråga... men jag anser väl att alla stora personer går in och stärker. Men de gör det jättefint nu också. Janne har gjort ett helt fantastiskt arbete med landslaget. Der är kul att se hur alla sluter upp och ger oss den fotbollen och de fina tillfällena.

”Den mest naturliga integrationsscenen”

På Idrottsgalan befann han sig som representant för stiftelsen Goodsport som jobbar med integration genom idrott. Ett ämne som Östlund brinner för.

– Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse. Jag fick göra saker och ting själv men älskade idrotten. Genom idrott mötte jag alltid någon instruktör som tog hand om mig och fostrade mig på ett sätt som jag kanske inte fick hemifrån då min mamma var ensamstående med massa barn. Så jag värnar väldigt mycket om idrott och det är den mest naturliga integrationsscenen, säger han.

Vad är dina tankar om hur det ser ut i Sverige i dag?

– Jag gillar inte den integrationen jag ser nu och jag gillar inte den jargongen som finns bland ungdomarna i regel. Jag hoppas att jag kan vara med, inte genom något sorts språkrör, men genom att vi sätter i gång saker och jobbar direkt till en målgrupp som är svår att nå men där vi tar dem till oss och bygger upp något tillsammans och på sikt att vi kan ändra den jargongen som råder. Det är inte en så trygg stämning och det är rätt hätskt, säger Östlund.

Publicerad:

LÄS VIDARE