Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2017-12-05

Johanna Westberg.

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Glöm Martin Dahlin.

Tyskland har fått en ny ”Schweden Bomber” i Johanna Westberg.

– Jag bestämde mig före matchen att gå mer direkt på mål, säger den svenska skyttedrottningen i Champions League efter segern mot Tjeckien.

Martin Dahlin fick namnet ”Der Schweden Bomber” när han öste in mål för Borussia Mönchengladbach under några år på 1990-talet.

På tisdagen när Sverige mötte Tjeckien i VM fick den tyska idrottspubliken en ny svensk bombare: Johanna Westberg.

27-åringen kom till VM som svensk måldrottning både i Champions League (41 mål och en femteplats i totala skytteligan) och världens bästa liga, den danska.

Men efter de två inledande matcherna stod hon fortfarande på noll mål efter att skjutit fem skott och fått begränsat med speltid.

”Bestämde mig före matchen”

I den tempofyllda matchen mot Tjeckien kom hon in efter att Sverige rasat ihop och låg under med fem mål i den första halvleken.

Efter att skjutit utanför målet i sitt första skott i matchen och fått de andra blockerat satte hon 15–19-reduceringen efter 23 minuter.

Den 186 centimeter långa ”Die Schweden Bomberin” briserade ytterligare sju gånger i matchen med fem mål som resultat, fyra av dem när Sverige gick i kapp och förbi.

– Jag bestämde mig före matchen att gå mer direkt på mål. Jag hade tvekat där lite i de första matcherna. Jag försökte tänka mer som jag gör i klubblaget. Det var skönt att det lossnade, säger hon.

Hur kände du dig efter de två första matcherna?

– Klart att det är trist att få förtroendet och inte förvalta det på bästa sätt.

Sverige sämst trea

Westberg, som i princip inte spelar i försvaret hemma i danska Nykøbing, fick också en överraskande stor roll i försvaret när Sverige vände matchen.

– Det var kul att få förtroendet.

Sverige var illa ute i första halvlek när försvaret och målvaktsspelet inte alls höll måttet men man lyckades få kontakt i slutet just innan paus i målfesten (16–18).

I början av andra vände man direkt och efter att tagit ledningen med 22–21 släppte man aldrig upp tjeckiskorna igen.

Segern innebär att minst en tredjeplats i gruppen är säkrad förutsatt att Sverige besegrar svaga Argentina på torsdag innan man ställs mot guldfavoriten Norge i sista gruppspelsmatchen.

Skulle sedan Ungern ha besegrat Polen i matchen före blir Sverige minst tvåa i gruppen.