Från gravgrävare till längdskidproffs

Kardin vill bryta norska sviten i Vasaloppet

Uppdaterad 2019-02-23 | Publicerad 2018-03-02

Norge har fem raka herrsegrar i Vasaloppet.

Oskar Kardin vill bryta den sviten. Han har lämnat gravgrävande och blivit skidåkare på heltid.

– Nu har jag alla förutsättningar att vinna, säger Kardin som blivit proffs i det bästa långloppsstallet.

Tidigare sommarjobbet som kyrkogårdsvaktmästare i Brunflo, med bland annat arbetsuppgifter att gräva gravar, byttes till två månaders träningsläger i Italien med Team Santander, det absolut starkaste laget i långsloppscirkusen.

– Nu har jag alla förutsättningar att vinna. Det gäller bara att ha en bra dag och vara på rätt plats vid rätt tillfälle i klungan, säger Oskar Kardin, som är en av Sveriges mer okända toppskidåkare.

Ändå har 26-åringen från Östersund vid de två senaste upplagorna av Vasaloppet varit med tätklungan in på upploppet i Mora, men blivit trött och slutat nia respektive tia.

I år har han fått ett litet genombrott i långloppscupen och ligger fyra totalt, samt att han har den rosa nummerlappen som visar att han är bäst bland åkare upp till 26 år. Senast blev det en andraplats i Jizerská Padesátka.

– Jag känner mig starkare för varje lopp vilket är bra eftersom Vasaloppet är säsongens huvudmål, säger Kardin.

Positiva effekter

Inför den här säsongen har det hänt mycket i Oskar Kardins skidåkarliv som kan göra honom till vinnare. Hans byte till Team Santander innebar flera bonuseffekter:

+ Han blev skidåkare på heltid och kunde åka på höghöjdsläger i italienska Livigno.

– Det var lite annat än att bland annat gräva gravar i Brunflo, säger Oskar Kardin och skrattar.

+ Han har på träningen med teamet regelbundet matchats mot några av världens bästa långloppsåkare.

+ Han har fått tillgång till bättre utrustning och bättre service före och under loppen.

+ Dessutom har han fått klartecken av teamledningen att nu åka för seger i Vasaloppet. Han behöver inte agera hjälpryttare.

– Det känns väldigt bra. Detta sammantaget gör att jag har större chanser att vara piggare än tidigare år om det skulle bli klungspurt på målrakan. Dessutom är jag en ganska bra spurtare.

Kritiska punkter

Oskar Kardin menar att det finns tre ”kritiska” punkter i kommande Vasaloppet – punkter där det kan ske ryck som innebär att åkare kommer loss från huvudklungan: Backarna mot Risberg, strax före Evertsberg och i Lundbergsbacken innan Oxberg.

– Om alla är samlade vid Oxberg kommer det att bli flera små ryck från många åkare som vill chansa och komma loss. Då gäller det att vara beredd.

Det kan bli kallt under Vasaloppet, men det bekymrar inte Oskar Kardin, förutom en detalj:

– Slangen till midjebältet med vätska kan frysa, säger Kardin som brukar dricka totalt fyra liter medhavd vätska under loppet, förutom servicedrickat.

Han har de främsta utmanarna om segern klar. Teamkompisen Andreas Nygaard och teamkonkurrenten Morten Eide Pedersen. Men han tror inte på lagkompisen Tord Asle Gjerdalen, som leder cupen sammanlagt:

– Hans formkurva känns som dalande. Men nu är det dags för en svensk seger. Det är länge sedan sist, säger Kardin och förklarar den norska dominansen:

– De har så många åkare. Om vi har 100 bra svenskar har Norge 1 000 motsvarande åkare.

Oskar Kardin nämner också två spännande svensknamn inför söndagens klassiker.

– Anton Karlsson. Men glöm inte Markus Ottosson. Han åker inte många långlopp under säsongen, men är nu stekhet inför Vasaloppet.

Följ ämnen i artikeln