Charlotte Kallas ord efter Ebba Anderssons seger i Tour de Ski

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Charlotte Kalla vet hur man besegrar Alpe Cermis.

Skidstjärnan avslöjar att hon peppat sin lagkamrat Ebba Andersson som hade det tungt i inledningen av Tour de Ski och efter söndagens vinst är Charlotte Kalla imponerad.

– Det är en så välförtjänt seger hon tar i dag, säger skidstjärnan till Sportbladet.

Slalomslingan i Alpe Cermis har blivit klassisk mark för svensk skidåkning.

6 januari 2008 klättrade en 20-årig Charlotte Kalla upp för Alpe Cermis och rakt in i det svenska folkets hjärtan.

Tiden har gått sedan dess.

Men under söndagen fick Ebba Andersson vara nästa svenska att passera mållinjen vid bergets mittstation först.

När Ebba Andersson en lång stund efter succén står bakom målfållan skiner hon ikapp med solen som orkat pallra sig över bergstoppen.

När Sportbladet påminner om Charlotte Kallas bragd spricker Ebba Andersson upp i ett stort leende.

– Jag vet själv hur stort jag tyckte det var att se Charlottes framfart uppför backen. Att ens bli nämnd i samma mening är stort för mig, säger hon.

Har haft kontakt under Tour de Ski

Charlotte Kalla vann hela Tour de Ski, Ebba Andersson tog sin första världscupsseger och blev trea totalt i touren som numera avgörs i en masstart.

Landslagets veteran följde dramatiken så gott hon kunde efter sin egen tävling i Östersund.

Hon berättar på telefon för Sportbladet att hon är glad för Ebbas skull.

– Jag har kunnat följa det lite mellan annat här. Det var en så himla imponerande åkning och jag vet att Ebba är stark uppför. Jag har åkt en gång mot henne uppför Dundret. Hon är väldigt stark, säger hon och fortsätter:

– Jag gläds verkligen med Ebba och den satsning som hon gör. Att hon går så tidigt i backen och bara har fokus framåt. Det är sju distanser före och detta är det sista man ska göra och att då kunna mobilisera sina krafter är starkt gjort.

De har inte hunnit ha kontakt efter segern. Men Charlotte Kalla avslöjar att hon peppat sin lagkamrat tidigare under Tour de Ski när det gick tyngre. Ebba Andersson hanterade inte den höga höjden i Val Müstair och fick slita hårt.

– Vi har inte sms:at i dag, men tidigare under touren. Jag har skickat mina tankar till henne, jag vet sedan tidigare då jag själv varit i den sitsen att det inte funkat på höjd men fått landa i att fortsätta att ha tron. Jag var övertygad om att Ebba var i bra slag och att det skulle lossna när hon skulle komma ner från höjd. Det kan slå så olika, säger Charlotte Kalla.

Hon har även noterat att Frida Karlsson tvingats bryta Tour de Ski, ett beslut Charlotte Kalla tycker var bra.

– Det var jättetråkigt att hon inte fick fullfölja touren, men bra att hon med teamet har tagit ett bra beslut. Det finns annat som väntar den här vintern. Jag är imponerad över hur Frida åkte i början av den här touren, säger Charlotte.

Hon själv gläds över de besked hennes kropp givit henne i helgen.

– Det har varit kul att tävla. Det har flutit på bra både i fredags och idag. Nu är det ett blankt blad. Jag har inte talat med Magnus (Ingesson, tränaren) ännu så vi se, säger Kalla.

Publicerad:

LÄS VIDARE