VINNKÖPING

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

Från hån till hyllningar – här är nästa vinnarlag i det förvandlade Linköping

Linköpings IBK är världens största innebandyklubb med över 1 600 licensierade spelare. Nykomlingarna i Superligan har imponerat och slog i går mästarna Storvreta med 7–3.

Från ett skämt inom sport – till en av landets hetaste idrottsstäder.

Linköpings häftiga förvandling ska leda till att man blir Sveriges bästa idrottskommun.

Nästa superlag är innebandyns fräcka nykomling – som spöade ­mästarna Storvreta med hela 7–3 i går.

Linköping IBK är inte bara världens största­ innebandyklubb med över 1 600 ­licensierade spelare. Som nykomling i Superligan har laget även skaffat sig en överraskande bra start och drar mycket publik.

Mot Storvreta, regerande svenska mästare­ och nyblivna europamästare, levererades nästa skräll inför 1 396 åskådare i en ­kokande sporthall.

Tredje vinsten på fem omgångar innebär att laget klättrar upp till tredje plats i tabellen.

– Grymt starkt av oss att slå världens bästa lag, klart att jag är lite förvånad över vår inledning. Men vi har tre jämna femmor där alla kan producera och landets duktigaste målvakt i Henrik Qvist, framhåller Martin Karlsson.

Själv var den 21-årige anfallsstjärnan planens kung med ett mål och fyra assists, medan­ Joakim Ström svarade för tre mål.

– Det pratas allt mer sport i Linköping och givetvis betyder intresset mycket för oss, menar Martin.

Trots sin storlek har Sveriges femte största stad annars länge varit en mörk fläck på idrottskartan – framför allt när det gäller lagsporter.

Frånsett IF Saabs tre SM-guld i handboll på 1960- och 70-talet, samt Saabs (1973) och Derbys (1978) år i fotbollsvenskan har invånarna inte haft mycket att jubla över.

– Linköping är en tjänstemannastad där idrotten inte har prioriterats, det har saknats kultur och tradition, förklarar Christer Mård harvandet på lägre nivå.

Hockeyn har viktig roll

Som ordförande i Linköpings HC och senare även Linköpings FC har han spelat en viktig roll för det häftiga uppsvinget.

Under det senaste året har staden vunnit SM-guld i både damfotboll, volleyboll och squash – samt erövrat titeln som landets bästa simklubb.

LHC har avancerat till SM-final två av de fyra senaste säsongerna och har under hösten skaffat sig en suverän inledning i toppen av elitserien igen.

Det var det inte många som trodde när klubben debuterade i högsta ligan 1999. Efter 3–9 mot Djurgården hånades jumbon av Peter Wallin, dåvarande general manager i Tre Kronor, med orden ”en skam för svensk hockey”.

På presskonferensen efteråt chockade Mård alla genom att säga att LHC inom tio år skulle slå ut Djurgården i slutspelet och vinna SM-guld i en egen arena som tar 8 500 åskådare.

Det enda som inte riktigt lyckats ­ännu är första SM-titeln.

Bygger nya arenor

– Med starka och tydliga visioner har vi visat vägen för andra klubbar i Linköping. I början gnälldes det på många håll att vi dränerade marknaden i staden ekonomiskt, men vi har snarare skapat och väckt idrottsintresset, ­menar Christer Mård.

– LHC öppnade upp och banade väg för oss andra. Framgång föder framgång och deras resa från division 2 till toppen av elitserien har inspirerat enormt. Allt fler företag har upptäckt nyttan av att synas inom idrotten, framhåller Bo Kindgren, ordförande i Linköpings VC – som i våras fick lyfta SM-bucklan i volleyboll för första gången.

En annan förklaring är att kommunen och de kommunala bolagen gör en helt annan satsning på idrotten mot tidigare.

– Linköping har inom många områden gått från en försiktig ort till en expansiv stad med stor tillväxt och mycket självförtroende.­ För mig är idrotten en viktig del när det gäller att göra staden attraktiv – både bredd och topp. Vi ger framför allt bättre möjligheter till de olika ­lagen genom att bygga nya arenor, ­berättar kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).

– I dag är sport mycket mer en upplevelseverksamhet och Cloetta Center Östergötlands största mötesplats för företagare. Arenan var en förutsättning för att kunna etablera oss i högsta toppen, menar Christer Mård.

Paul Lindvall fortsätter:

– Det är samarbetet mellan alla fantastiska idrottsledare, ett starkt näringsliv och kommunen som lett till framgångarna tillsammans. Vi är redan långt framme, men jobbar hårt för att bli årets idrottsstad i Sverige 2015, som utses av Dagens Industri.