Faller en faller alla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-07-31

Fyra idrotts- psykologer: Därför blev det fiasko i sim-VM

Ett av de största fiaskona i svensk simhistoria.

Idrottssverige söker svar på varför.

– Gruppen och sammanhållningen spelar mycket större roll än man tror, säger Magnus Lindwall, doktorand i psykologi.

LÄR AV FRIIDROTTARNA! Therese Alshammar, Emma Igelström, Johanna Sjöberg och Josefin Lillhage begrundar sitt misslyckade VM, som nyligen avgjordes i Barcelona. Fyra idrottspsykologer har nu analyserat vad som gick fel för simlandslaget - och hur man inte ska göra om samma misstag när OS avgörs kommande år.

Fyra forskare inom idrottspsykologi har analyserat hur simlandslaget ska kunna vända på trenden till OS. De har hittat särskilt en punkt som oftast glöms bort.

– Idrottare är bra på fysik, teknik och taktik, men de missar lätt den sociala biten. Gruppen och sammanhållningen är precis lika viktig inom simning som den är för lagsporter som fotboll, säger Lindwall.

Hur menar du?

– Se på friidrottarna. De har jobbat mycket med det sociala och umgås en hel del utanför idrotten. Man måste trivas tillsammans och pusha varandra för att känna sig trygg själv och våga satsa. Alla måste ha samma målsättning och dra åt samma håll. Sådana faktorer kan säkert ha påverkat simmarna.

Simlandslaget chockade idrottssverige när alla medaljtippade storstjärnor rasade samtidigt. Till synes oförklarligt.

Osäkerhetskänsla

– Om det går dåligt för en person kan det spridas en destruktiv osäkerhetskänsla till de andra. Då kan det börja gå dåligt för dem också, säger Lindwall.

Vad kan landslaget göra nu?

– Analysera och prata om vad som hänt och jobba med sammanhållningen. Att byta förbundskapten kan ge en nystart men det kan också vara ett sätt att undvika att ta itu med de riktiga problemen. Om de fortfarande har förtroende för honom är det bra om han kan vara kvar.

Fem punkter som påverkar idrottarnas prestationer

1. Tidigare prestationer

2. Ställföreträdande erfarenhet

3. Verbal övertalning

4. Sammanhållningen i gruppen

5. After action debriefing

Jill Sjölund

Följ ämnen i artikeln