Friidrott

Norsk guldfest – och svenskt fiasko

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

GLASGOW. Jag hade hoppats på en riktig svensk avslutningsfest här på inne-EM i Glasgow.

Då blev det soppatorsk. Fiasko.

Till slut blev det som det sett ut överallt den senaste veckan.

En norsk guldfest.

Norge hade aldrig tagit guld på inne-EM i friidrott.

Någonsin.

Nu åkte de hem med två stycken efter 18-årige Jakob Ingebrigtsens seger på 3000 meter och Karsten Waholms på 400.

Som om det inte varit tillräckligt mycket Norge den senaste tiden. Och då pratar jag inte bara om skid-VM, där de avslutade med att köra hem herrarnas femmil också. Lätt som en plätt. Full tank rakt igenom

Här i inne-EM i Glasgow pratar alla om en 18-årig Jakob Ingebrigtsen, just nu efter guldet på 3000 meter och det avslutande EM-silvret på 1500. Han känns lika svårslagen som Therese Johaug.

Och lite drygt 30 mil söder om Glasgow fortsätter succén för Ole Gunnar Solskjaer i Manchester United. Norrmannen som har världens mest prestigefyllda jobb som fotbollstränare.

Och vad jag hör pekar allt på att han blir permanent på det jobbet.

Vasaloppet?

Ja, det blev norsk seger där också.

Vad annars.

Hade varit nöjd med ett guld

Jag hade varit nöjd med ett enda svenskt guld i det här mästerskapet, men det sprack när Andreas Kramer inte hade någon kraft kvar till finalen. Det scenariot såg jag aldrig komma.

Han har gått som en klocka både i somras och i vinter och jag hoppas att det inte berodde på ren trötthet, utan att han dragit på sig någon form av infektion i kroppen. Jag har svårt att tolka hans plötsliga kraftlöshet på annat sätt.

När Kramer försvann hade jag ändå ett stort hopp kvar. Sjukampskämpen Fredrik Samuelsson som hade hugg på både en medalj och Henrik Dagårds svenska rekord.

Men efter en svag öppning i et avslutande 1000-metersloppet var jakten över och han missade både medalj och rekord. Efteråt var han enormt besviken på sig själv, ja, han hade inga ursäkter för den här sumpade chansen. Då hade han trots allt satt personligt rekord med 107 poäng. Men det betydde ingenting i besvikelsen.

Jag tror aldrig jag hört en idrottare vara så hänsynslöst kritisk till den egna insatsen. Han såga sig själv vid fotknälarna.

Och både Erika Kinsey och Michaela Meijer var chanslösa i sina respektive finaler i höjd och stav.

Det känns mörkt just nu

Det var allt den här kvällen. Fyra möjliga medaljer blev till sand och det stora svenska guldhoppet inför mästerskapet blev sjua.

Nej, det känns mörkt just nu efter totalt två medaljer i ett mästerskap där jag tippade fem.

Mest imponerande var Thobias Nilsson Montlers EM-silver och personliga rekord (8.17) i längd. Han höjde sig verkligen i mästerskapet. En av få.

Och det var skönt att Melker Svärd Jacobsson fick ta sitt brons i stav, efter allt strul han har haft i sitt liv.

Men det var få som höjde sig. Det kändes som det var många trötta svenska hjärnor därute, lite utbrända efter vinterns tävlande.

VM i september

Nu väntar en sommarsäsong som blir längre än någonsin då den avslutas med ett VM som avgörs i Qatar i månadsskiftet september/oktober.

Jag hoppas att det inte blir samma öken som det här mästerskapet blev till slut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Kramer efter floppen: ”Ledsen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Jakob Ingebrigtsen

Erika Kinsey

Melker Svärd Jacobsson

Andreas Kramer

Thobias Montler