”Det känns lite som med öststaterna på 80-talet”

Therese Johaugs comeback väcker känslor i Finland

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Therese Johaugs återkomst i världscupen väcker känslor.

Finska skidfans på plats i Ruka tror inte på burop mot norskan, men är mer skeptiska till norsk skidåkning efter stjärnans långa avstängning.

– Jag har mina egna misstankar och efter Johaug-caset känns det lite som med öststaterna på 80-talet då statsmakterna stöttade dopning, säger Marko Äikäs från Helsingfors.

Bortsett från snöbristen är väldigt mycket sig likt i Ruka dagen före världscupens premiär.

Vallabussarna står på rad, skidåkare från flera nationer kör varv efter varv inne på stadion i förberedande syfte. Åkare som inte sett varandra sedan avslutningen i Falun i våras kramas.

Men det råder också en spänd förväntan och har talats om finska hån.

Premiären i Ruka innebär återkomsten för skidstjärnan Therese Johaug, som varit avstängd i 18 månader för sitt bruk av en läppsalva med den förbjudna substansen clostebol.

Therese Johaug.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug.

Har missat två säsonger

Varken Therese Johaug eller den dåvarande norska landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen hade sett varningstriangeln på förpackningen.

Ett misstag, hävdade Therese Johaug.

Den norska skidstjärnan har missat två säsonger, men nu är hon tillbaka.

Therese Johaug landar under fredagen i finska Kuusamo och sa till Sportbladet i slutet av september att hon förväntar sig att bli hånad i samband med premiären.

– Jag tror nog att det kommer att dyka upp plakat utmed banan när jag kommer dit. Plakat om mig. Jag är väldigt förberedd på det, sa hon.

Redan under fredagen fanns en del finska skidfans på plats vid skidstadion.

De är inte alls säkra på att det blir en hård ton från läktarhåll, Johaug kör 10 km på söndag.

– Jag hoppas inte att det blir några protester. Jag har inte hört talas om något sätt, säger  Pauliina Lehikoinen.

”Hon har fått sitt straff”

Hon står utmed staketet och blickar in mot banan där svenska, norska, finska och ryska skidåkare stakar förbi.

En bit bort finns Marko Äikäs från Helsingfors.

– Svårt att säga. Jag är från Helsingfors så det kan vara så att fansen här reagerar lite starkare än vad jag förväntar mig. 

De tycker båda två att det är i sin ordning att Therese Johaug tävlar igen.

– Det är okej för mig. Hon har fått sitt straff och hon är tillåten att tävla igen, säger Marko Äikäs.

– Det hon har gjort har hon gjort och om hon åker bra nu så låt oss säga grattis.  Åker hon bra förtjänar hon det, säger Pauliina Lehikoinen.

Foto: Malin Wahlberg
Marko Äikäs

Men de finska supportrarna som Sportbladet talat med medger att deras syn på norsk skidåkning påverkats av Therese Johaugs fall.

Marko Äikäs sträcker sig så långt att han drar paralleller till 80-talets systematiska dopning i europeiska öststater.

–  Jag tror att de dopar sig, säger Marko Äikäs om de norska åkarna.

Varför?

–  På grund av deras framgångar. I alla nationer tränar åkarna väldigt hårt, men det är inte naturligt att du har så många norska åkare som är bättre än alla andra.

– Jag har mina egna misstankar och efter Johaug-caset känns det lite som öststaterna på 80-talet då statsmakterna stöttade dopning. Jag tror att många toppidrottsutövare använder sig av dopning. Men om statsmakterna stöttar det får man de bästa drogerna och de bästa systemen för att genomföra det, säger Marko Äikäs från Helsingfors.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Johaug i Beitostölen.

”Oavsett var det en chock”

Det är en allvarlig anklagelse, från en enskild person. Pauliina Lehikoinen är mer nyanserad.

– Vi kan inte tro på allting de (norrmännen) säger.  Vi vet inte om hon  (Johaug) varit ren tidigare eller inte. Men oavsett så var det en chock.

Vänder de blicken tillbaka i tiden vet de att det finska landslaget 2001 var föremål för en av de största dopningsskandalerna inom längdskidåkning någonsin.

Något som norska Dagbladets skidexpert John Rasmussen påminner om när han får höra talas om Marko Äikäs utspel.

– Det är självklart beklämmande att mena det när hela ditt landslag blivit fast för några år sedan...

Ole Morten Iversen, norsk damtränare:

– Som vi jobbar både i Norge och i Sverige så kan jag med handen på hjärtat säga att det ä helt omöjligt att hålla på med fusk inom landslagets ramar. Det är omöjligt att göra det systematisk.

– Man ska vara försiktig när man kommer med den formen av beskyllningar. Det är aldrig en garanti, men i systemet är det helt omöjligt, påpekar han.

Tror inte Johaug behöver oroa sig

Efter Martin Johnsrud Sundbys korta avstängning för felaktigt bruk av tillåten astmamedicin för drygt två år och strax efter Johaugs fall blev känt möttes norska landslaget av en chock när de kom till Ruka.

Mitt i mellan vallabodarna och tävlingsarenan satt en skylt som jämförde norska åkarna med DDR. ”DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM”, löd budskapet.

Det har hela tiden funnits en tro om att den var uppsatt av en finsk supporter. Något som den finska skidikonen Sami Jauhojärvi nu säger inte alls stämmer.

– Det var inte finska åskådare som gjorde det. Det var någon från mellan-Europa som satte den där. Det tog vi reda på. Det var inte några finska fans som ställt dit skylten, säger han.

Han tror inte Therese Johaug behöver oroa sig inför sin comeback.

– Jag tror inte att hon blir utbuad, i Finland är vi väluppfostrade. Men det kan alltid finnas enskilda personer som reagerar.  Men Therese har tagit sitt straff och är fri att tävla. Allt är över nu.

Hur är din syn på Norge gällande dopning?
– Det är bara två som drabbats... Nä, norska åkare är bara duktiga. Det finns inget bevis för annat utan det handlar bara om spekulationer.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE