Publicerad:
Uppdaterad:

Bergström: Ja, jag gillar verkligen när toppåkarna trillar

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Hennig, Andersson och Jacobsen?

Sa du Hennig, Andersson och Jacobsen?

Dra mig baklänges på en liten kälke knuten runt Johaugs midja.

Det är kul när hela pallen jublar vid målgång.

Då har något intressant skett.

Damernas femte etapp av Tour de ski var mer än så, den var föränderlig och fängslande. Det är säkert cyniskt att skriva, men jag gillar när toppåkare trillar i masstarter. Så länge de inte slår sig skapar det en sorts dynamik i loppen, precis som när Dario Cologna föll och släppte iväg Johan Olsson på femmilen under VM 2013.

På damernas tio kilometer klassiskt trivdes jag som en abborre som just släppts tillbaka ner i vattnet.

Ebba krokade i konkurrent

Therese Johaug föll tidigt. Hon pumpade sig direkt ikapp klungan, men någonstans i de där makalösa benen uppstod en skuld, jetmotorn hade fått hål i tanken. Därför blev det inget ryck i nästa klättring, inte i nästa, inte ens när målgången närmade sig.

Östberg försökte och drog av staven. Någon käkade snö, någon gled på knä, någon spårade ur och Ebba Andersson krokade i en konkurrent.

Efter sju sorger och åtta snubblingar ryckte sig Andersson, Astrid Jacobsen och tyska Katharina Hennig loss. En kom etta, en tvåa och en trea, men alla vann.

Alla höjde armarna.

Sämst på fyra år

Therese Johaug blev fyra, vilket är hennes sämsta placering i ett distanslopp i världscupen på nästan fyra år. Det finns hela forskningsrapporter att författa över hur en dominant idrottare först kan verka oslagbar, sedan förlora två gånger i rad, men först måste vi se till något häpnadsväckande.

För trots den skakiga resan mot mål kom norskan före sina två värsta konkurrenter om totalsegern, de betydligt spurtstarkare Östberg och Neprjajeva. Det säger något om Johaugs psyke: en sak att prestera när du är fysiskt överlägsen, en annan att hinna före när oddsen hamnar emot dig.

Hela vintern har det stillsamt konstaterats att Johaug kommer vinna touren så länge hon är med i täten inför sista klättringen. Nu återstår en sprint innan vi når bergets fot och med tanke på alla avhopp ska du bli överkörd av en rullande sponsor-ost för att missa att gå vidare från prologen.

Sker inte det kan vi nog kora Johaug till segrare i morgon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: