Bra lottning för Sverige till EM 2021

Av: TT

Publicerad:

Svenska damerna kommer att kvala mot Montenegro och Israel för att nå basket-EM 2021.

De svenska herrarna får en betydligt tuffare väg till mästerskapet.

Montenegro är välbekant lag för Blågult – de svenska basketdamerna vann över dem med 16 poäng i sommarens EM-slutspel. Medan Israel är ett lag som rankas lägre än de svenska damernas som blev sexa i årets mästerskap.

33 länder deltar i kvalet, och kommer att delas upp i nio grupper. Alla lag möter varandra hemma och borta och de nio gruppettorna och fem främsta tvåorna får spela EM. Eftersom antalet lag är ojämnt, består vissa grupper av tre lag och andra av fyra.

EM 2021 för damer spelas i Spanien och Frankrike och de länderna är därför direktkvalificerade. Sverige ansökte om att få arrangera mästerskapet, men lyckades inte.

Tuff lottning för herrarna

Även de svenska basketherrarnas kval till EM 2021 har lottats. Mästerskapet arrangeras i Tjeckien, Georgien, Tyskland och Italien – dessa länder är direktkvalificerade.

Sverige kommer att ställas mot Kroatien, Turkiet och Nederländerna, en betydligt svårare lottning. Kroatien är rankat nia i världen och Turkiet på 17:e plats. De svenska herrarna återfinns på 54:e plats.

32 länder är med i detta skede av kvalet, och delas upp i åtta grupper gör upp om fyra lag. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till EM, förutom de grupper som innehåller en värdnation. Då är de två bästa lagen kvalificerade.

Sverige under basket-EM i somras. Arkivbild
Foto: Ieva Makare/LETA
Sverige under basket-EM i somras. Arkivbild
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN