Torneklint om siffrorna: Inte speciellt orolig

Publicerad 2018-08-05

Karin Torneklint, förbundskapten.

Sverige skickar en jättetrupp till EM i Berlin.

Enligt Sportbladets genomgång riskerar över 50 procent att åka ut redan i kval och försök eller motsvarande. Men Karin Torneklint tycker inte kvalgränserna är för generösa.

– Man kan inte vara rädd för att få stryk i bland, säger hon.

I morgon börjar friidrotts-EM och Sverige har landat i Berlin med en rejäl trupp på 67 aktiva.

Den anförs av Daniel Ståhl och Armand ”Mondo” Duplantis som förbundskapten Karin Torneklint hoppas ska kunna bärga minst ett guld till Sverige.

– Vi tog inget guld förra gången på EM så det satsar vi på nu, säger Torneklint som annars hoppas på fyra medaljer.

– Min arbetsuppgift är att vara optimist, förra EM tog vi fyra medaljer och jag tycker vi ska kunna lyckas lika bra här. Räknar man på hela truppen är vårt tuffa mål att få in tio stycken topp åtta. Då har vi gjort det jäkligt bra, sedan en tre fyra medaljer bland dem, säger Torneklint.

Sportbladet har gått igenom hela truppens chanser och i vår betygsättning får fler än 50 procent av de aktiva Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus i plusprognosen vilket innebär att Sportbladet spår att dessa kommer att åka ur i kval eller försök.

”Fokuserar på lyckade prestationer”

Karin Torneklint håller med om det.

– Så är det. Men det känns inte konstigt. Det jag kan säga är att du knappast kommer att spika vilka det är som kommer att gå vidare och åka ut.

Men finns det ingen risk att åka till ett EM med en trupp där så många kommer vara långt i från toppen, att det skapar lite låg moral i truppen?

– Nej det är jag inte speciellt orolig för, vi är bra på att fokusera på de som lyckas och inspireras av dem. Alla som har klarat kvalgränsen har en chans att gå vidare, du kan inte vara rädd för att få stryk i bland. I den här truppen har vi också våra framtida stjärnor, det är bara väldigt svårt att peka ut vilka det är.

Karin Torneklint inser dock att hon inte gör de särskilt lätt för sig själv, truppen blir enorm att hålla reda på för förbundskaptenen.

– Det är väldigt roddigt. Det hade varit lättare att ha ett fotbollslag på 15 stycken, rent administrativt. Men det är också charmen med en stor trupp med väldigt många olika typer av människor.