Sverige vann Nations Cup i Falsterbo: ”Bra värdemätare”

Av: Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Där satt den! Hästarna dansade, ryttarna behöll lugnet och i dag gick det vägen. Sverige knep segern.

- Det här är en bra värdemätare inför EM, säger Bo Jenå, en mycket nöjd förbundskapten. 

Svenska laget var oslagbara. För femte året i rad knep de guldet i dressyrens Nations Cup. Vinst på hemmaplan och publiken njöt som aldrig förr. 

- Det var särskilt roligt i år när övriga startfältet var så starkt, säger Jenå. 

Segervittring inför Special och Kür

Inför lördagens två avslutande klasser i Nations Cup låg de i ledning framför tyskarna. Patrik Kittel var tvåa i fredagens Grand Prix och Juliette Ramel trea. 

Ligger man i ledning har man segervittring. Men då gäller det att prestera. Först ut var Grand Prix Special där Kittel och Ramel startade. 

Och vilken uppvisning det blev av de två svenskarna. 

Nervkittlande ritt

Kittel så såg ut att bjuda på en perfekt uppvisning, men så hände något. Wee Done de la Roche kom inte alls in i piffen, utan hoppade stressat på stället och procenten rasade. 

– Det här var verkligen hennes bästa runda men något hände framför henne där i piaffen och hon blev rädd och ville vända, berättar Kittel.

Men Kittel behöll lugnet och lotsade vidare sitt sto som att inget hänt. 

– Jag försöker klappa min häst och säga att hon inte behöver vara rädd. Min uppgift är att se till att hon är trygg där inne, säger Kittel.

Det blev ett program som bjöd på allt, både en etta och en tia från domarna.

Guld och silver

Förutom missen i piaffen gjorde ekipaget i övrigt ett kanonprogram och ekipaget slutade på 73,532. Bäst i klassen och bra poäng för det svenska laget som ligger i ledning i Nations Cup. 

Juliette Ramel gjorde en mycket stabil runda. Den var lugn och utan några direkta missar. Och det gav resultat. Ramel placerade sig bakom landslagskollegan och lyckades utöka ledningen för det svenska laget. 

Skulle küren hålla?

Så var det då dags för küren där Minna Telde och Malin Wahlkamp-Nilsson startade. 

Minna Telde hade ingen bra runda i fredagens Grand Prix och var sugen på revansch. Hon tror själv att hennes häst Isac la tungan över bettet under ritten och att det var därför de inte riktigt fick till det. 

Men här i Grand Prix Specialen gick det betydligt bättre. Ekipaget red på stabila 75,215 procent och kunde andas ut.

– Jag är så glad att kunna avsluta i Falsterbo med en lite roligare runda än den jag gjorde i går, säger Telde. 

Sprungit runt med högtalare

Sist ut av svenskarna var Malin Wahlkamp-Nilsson. Ekipaget har inte mycket rutin i kür och spänningen var påtaglig inför starten. Hur skulle det här gå?

Musiken var ganska låg när Wahlkamp-Nilsson och hennes valack Eddieni dansade runt på banan. Allt för att inte skrämma honom, utan få honom att känna sig trygg. Hemma har kollegorna sprungit runt med högtalare för att miljöträna Eddieni och få honom att lära sig slappna av inne på banan. 

Och det verkade ha lönat sig. Det blev jubel bland svenska lagkamraterna när Wahlkamp-Nilsson hälsade på domarna efter sitt program. Och det är lätt att förstå. Wahlkamp-Nilsson, som till vardags jobbar som beridare hos Patrik Kittel, gjorde sin bästa kür med Eddieni någonsin. 77,265 procent belönades ekipaget med och slog därmed sitt personliga rekord med råge - 11 procentenheter till och med. 

– I dag gav han allt och ville verkligen vara med, så det kändes riktigt bra, säger Wahlkamp-Nilsson om sin ritt. 

Oslagbara

De fina procenten från svenskarna gjorde att de var oslagbara. Det spelade ingen roll att andra placerade sig högre i küren - det höll ändå hela vägen. 

Foto: BILDBYÅRN
Publicerad:

LÄS VIDARE