Norska stjärnan: ”Läskiga tankar”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Foto: Terje Bendiksby / TT

Ingvild Flugstad Östberg har haft svårt att hitta balansen mellan träning, kost och vila.

Nu har den norska skidstjärnan drabbats av en fraktur i foten för andra gången på tre månader på grund av överbelastning.

– Saker har inte blivit gjorda optimalt, säger hon till VG.

När den nya frakturen blev känd via ett pressmeddelande från norska skidförbundet la den medicinskt ansvarige Öystein Andersen över en stor del av ansvaret på Flugstad Östberg själv. Han menade att stressfrakturerna hänger ihop med att hon inte fått ihop balansen mellan träning och återhämtning med näring, vila och sömn.

Flugstad Östberg instämmer.

– Självklart. I slutändan är ansvaret mitt, säger hon till VG.

Tränar vanvettigt hårt

Norskan säger att hon tränar ”vanvettigt mycket och vanvettigt hårt” och tror att det helt enkelt kan ha blivit lite för mycket träning i förhållande till mat och vila under lång tid.

Foto: Terje Pedersen / TT

Tydliga varningssignaler kring det kom redan i november i fjol då hon inte uppfyllde förbundets hälsokrav och stoppades från tävling i drygt en månad. Efter det vann 29-åringen en etapp i Tour de Ski redan 1 januari och blev trea totalt innan en första stressfraktur satte punkt för säsongen.

Stjärnan menar att överbelastningen inte har något att göra med hennes nära träningssamarbete med sportens dominant Therese Johaug.

– Jag har tränat med Therese sedan jag var 20 och vet hur jag ska träna tillsammans med henne. Hon är knallhård men det är inte så att jag bara kastat mig in i träningen med henne. Jag har gjort egna val och både tror och hoppas att vi gjort varandra bättre, säger hon.

”Läskiga tankar”

Ingvild Flugstad Östberg är inställd på att rehaben kan ta ett tag och är förberedd på att hela nästa säsong, med VM i Oberstdorf som höjdpunkt, är i fara.

– Allt annat får bli en bonus, säger hon.

Längdåkaren, som tidigare varit förskonad från sjukdomar och skador i sin karriär, har nu börjat reflektera över livet efter skidåkningen och att kroppen ska fungera även då.

– Jag kör hårt med kroppen, så sådana tankar dyker upp och är med i bilden när man gör sina värderingar. Det är läskiga tankar, säger hon i en tv-intervju med NRK.

Publicerad:

LÄS VIDARE