Svensk idrott kan inte få se ut så här längre

Brenning: Larmet är allvarligt och det är hög tid för en förändring

PYEONGCHANG. Förtrycket av svenska damidrottare driver aktiva till sjukdom.

Larmet från Sara Ottosson är allvarligt och nu är hög tid för en förändring.

Killar lyfts upp och tjejer slås ner.

Vi kan inte tillåtta svensk idrott att se ut så här längre.

I veckan skrev Eric Hilmersson utmärkt i GP om den ojämställda svenska idrotten. Om hur det är damerna som tar hem alla guld i Pyeongchang trots att 80 procent (!) av sponsorpengarna inom svensk idrott går till herrarna.

Oviljan att investera i tjejerna är samtidigt bara en pusselbit i det förtryck svensk damidrott lever under. Förtryck är faktiskt också helt rätt ord i sammanhanget.

Kvinnliga idealet handlar om självsvält

Sara Ottosson skriver i Dagens Nyheter en skakande berättelse om sexism på ett av Sveriges största skidgymnasier. En berättelse om hur de unga tjejerna jämfördes med popcorn och i praktiken pressades att ge upp sina idrottsdrömmar för att tillfredsställa killarnas sexuella preferenser.

När jag skriver de här raderna har skicrosstjärnan Lisa Andersson precis vittnat för oss här i Sydkorea om liknande upplevelser men för de som lyssnat är det här samtidigt inget nytt. Vi har den folkkära alpinlegendaren som länge häcklades för sina stora lår. Där finns den kvinnliga fotbollsstjärnan som upprepade gånger hänvisats till herrtoaletten.

Det är så här det ser ut. Det manliga kroppsidealet uppmuntrar fysisk aktivitet och träning samtidigt som det kvinnliga i grunden handlar om självsvält. En allt annat än hälsosam målbild som också spiller över på idrotten.

I den ort jag kommer ifrån hade min fotbollsklubb en gång fått fram en sällsynt lovande generation unga fotbollsspelare. Tjejerna spelade hem Sveriges största turneringar och när de närmade sig senioråldern rekryterades en ny tränare för att bygga hela föreningens representationslag kring just den här generationen.

När han la upp vinterträningen skrev han in ett antal gympass på schemat. Inga konstigheter i den herrfotboll han precis tagit steget ifrån men när planerna presenterades för tjejerna vägrade flera att delta. De var rädda att styrketräningen skulle förändra deras kroppar på ett sätt som säkert skulle gynna fotbollen men samtidigt ta dem ifrån det kroppsideal de så målmedvetet skulpterat sig själva efter. De tyckte inte att det var värt det.

Idrotten kan förändra

Att det här kostar Sverige många fantastiska idrottare är självklart men det är i sammanhanget trots allt ett försumbart problem. Det riktiga problemet är att det gör folk allvarligt sjuka. Men idrotten kan samtidigt spela en viktig roll i förändringen.

I veckan har flera försökt förklara den svenska kvinnliga dominansen under OS i Sydkorea, där herrarna just nu står på ett silver samtidigt som damerna vunnit fyra guld och två silver. Vissa stannar vid teorin att svenska tjejer helt enkelt är bättre än svenska killar samtidigt som andra faktiskt tar sig tid att fundera lite. Eric Hilmersson är en av dem och skriver att ”förmodligen är det dystra svaret att Sverige – trots 80–20 – just är ett av de mest jämställda länderna”.

Konkurrensen är helt enkelt sämre för att tjejer har ännu uslare förutsättningar i andra länder. Något bakåtsträvare ironiskt nog ofta använder för att trycka ner damidrotten i Sverige ytterligare.

Det kan mycket väl vara så men det är en annan tanke som ändå gör mig ännu mer imponerad av de kvinnor som vinner OS-guld här i Sydkorea. Den på hur många av dem som egentligen aldrig tillåtits sluta tävla. Som aldrig kunnat slappna av i pressen att passa in som kvinna samtidigt som de ska utvecklas som idrottare.

För samtidigt som killar alltid uppmuntras att ta nästa steg i sin utveckling tvingas tjejer bryta barriärer och stå emot grupptryck redan i ung ålder för att försvara sin rätt att idrotta. Vissa kallas pojkflickor och andra häcklas för hur sporten förändrar deras kroppar.

Så låt oss nu lyfta fram de kvinnor som tagit sig hela vägen hit. Låt dem ta plats på reklamtavlorna istället för alla sexistiska kampanjer som göder ohälsosamma ideal. Inte bara för att hylla de fantastiska prestationer de gör med sina kroppar utan framför allt för att uppmärksamma de otroliga saker de redan gjort med sin inställning och övertygelse.

För alla matcher de tvingats vinna på vägen hit – matcher deras manliga kollegor aldrig ens behöver gå. Matcher ingen borde behöva utkämpa igen.

LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Följ ämnen i artikeln