Laul: Det börjar brännas, Bajen

GÄVLE. Ska den allsvenska comebacken sluta med bottenstrid?

Frågan hänger sedan en tid över Hammarby, och tycks vara tung att bära.

Tränaren Nanne Bergstrand gjorde allt för att dämpa diskussionen på presskonferensen efter 1-1 mot Gefle.

Jag kände mig lite som Sydsvenskans gamle sportkrönikör Åke Stolt när jag i dag kom till nybyggda Gavlevallen för första gången.

Stolt var ju en gång försenad till en landslagsträning i Göteborg och jäktade andfådd fram till en vakt som meddelade att pressingången låg på andra sidan.

– Vadå? Måste jag gå runt hela arenan? frustade Stolt.

– Det kan du la göra om du vill. Men då kommer du tebaka hit igen, svarade vakten.

Jag fick ett liknande besked, och tvingades runda halva arenaområdet som även rymmer Gavlerinken, Gunder Häggstadion och en byggarbetsplats där stadens nya multisportarena ska stå klar 2018.

Fjärde matchen för Gefle på den låga och täta betongarenan med ett konstgräs klasser bättre än Strömvallens gamla balkongmatta som förpestat fotbollslivet för otaliga fotbollsspelare genom åren.

Men lik förbannat konstgräs.

Hälften bajare

Färsk forskning från Linköpings universitet visar att överbelastningsskador är överrepresenterade bland lag som spelar på plast, framför allt i underbenen samt ljumsk- och höftregionen.

Hammarby var på plats med ett tretusen man starkt bortafölje, halva arenan, det var lapp på luckan, och att betongen gungade är ingen stor överdrift.

Efter Hammarbys starka inledning av allsvenskan i våras har de tagit steg för steg mot att bli allt mer indragna i bottenstriden, och matchen mot Gefle började på värsta tänkbara sett för Bajen: Den huvudskyddsprydde Jonas Lantto jobbade fram en hörna efter sju minuter, mittbacken David Fällman nickade den i mål helt oattackerad mellan Bajens många långa spelare som satt fast i zonmarkeringen.

En sådan start kan knäcka den bäste men Hammarby lät sig inte påverkas. Bara fem minuter senare kvitterade Nahir Besara när han sköt utan ansats i ett läge där alla – inte minst Gefles målvakt Emil Hedvall – väntade sig en passning.

Hammarby tog över matchen eftersom Gefles anfallsuo mest fick helt hopplösa uppspel att hantera. När passningarna väl gick fram, tappade Johan Oremo och Dioh Williams snabbt bort bollen.

De ständiga bolltappen ledde till att Bajen kunde utnyttja samtliga offensiva spelare i anfallen, inte sällan förstärkta av snabbe högerbacken Mats Solheim. Passningarna bakifrån skar rakt igenom Gefles för dagen inte särskilt tajta 4-4-2.

”Det man matar, det växer”

Besaras fina fötter och Måns Söderqvist snabba ben fick gott om utrymme och avsluten avlöste varandra. Närmast ett segermål för Hammarby var Besaras volleykanon som tog i kryssribban.

I andra halvlek fick matchen en annan prägel, Gefle lyfte sig väsentligt, spelet böljade mer fram och tillbaka, och även hemmalaget kunde gått segrande ur kampen men Mats Solheim räddade Dioh Williams närskott på mållinjen.

Sista chansen fick Hammarby på tilläggstid men att jaga segermål med Erik Israelsson i nummer tio-rollen är ingen garanti för att det blir ordning på avsluten.

Nanne Bergstrand – eller "Nanna" och "Nanni" som Gefles pressvärd kallade honom på presskonferensen – försvarade valet av Israelsson som släpande anfallare, och pratade om perspektiv.

– Det fattas fortfarande lite men det kommer. 2017, sa Nanne som inte ville ta ordet bottenlag i sin mun.

– Det man matar, det växer, menade han.

Fakta är att Bajen efter 14 omgångar är tre poäng från kvalplats, det börjar brännas, och den kommande värvningen av målskytten Imad Khalili är förstås väldigt välkommen.

Återstår att se om det räcker för att tränare Bergstrand ska slippa prata bottenstrid i sommar och till hösten.

Gefle

1. Emil Hedvall Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Passiv vid 1–1. Rejäl och säker i övrigt.

–––––––––––––––––

6. Jesper Florén Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Okej insats defensivt. Fyllde på framåt några gånger.

16. David Fällman Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Målnickare. Kämpade sedan hårt för att hålla ihop försvaret. En av planens bästa

29. Martin Rauschenberg Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kom snett några gånger i första och såg osäker ut. Bättre sedan. Rejäl.

14. Jens Portin Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fick dålig hjälp och hade jobbigt mot pigg Söderqvist i första.