Här ska svensk tennis framtid räddas

Publicerad 2015-06-10

Norman tar hjälp av Paris-vinnaren Wawrinkas pengar för att bygga superanläggning

I söndags fick Magnus Norman äntligen stå som vinnare på Roland Garros när Stanislas Wawrinka spelade sitt livs tennis och vann finalen i Franska öppna.

Nu avslöjar den svenske succétränaren var en del av Wawrinkas vinstpengar kommer att gå: ett unikt tenniscenter som ska lyfta svensk tennis.

– Säcken knyts ihop, säger Norman.

Så tjänar svenska tennis-ikonerna sina nya miljoner

Två dagar har gått sedan Stan Wawrinkas skrällseger mot Novak Djokovic och en solbränd Magnus Norman landar i Sverige ett par dagar.

På en restaurang på Östermalm tar han en klunk av cappuccinon och försöker beskriva de senaste dygnen. Den jätteapparat med fotografering, prisutdelning, presskonferens, och massor med folk – som drar igång när någon vinner en grand slam-turnering.

– Det blir någon konstig känsla av tomhet. Men det var en gång innan festen där Stan skickade sms till mig och agenten sa att vi skulle komma upp till hans rum. Då hade vi två minuter bara för oss själva. Det var ett häftigt tillfälle där vi sa vad vi kände.

Kom tårarna?

– Ja, det gjorde de. Absolut.

Stan säger att du har en jättestor roll i segern, medan du har tonat ner din betydelse. Om du inte ska vara ödmjuk, hur stor del har du i hans framgång när han klättrat från 17 till 4 på världsrankningen?

– Det handlar inte så mycket om att vara ödmjuk, det är verkligen vad jag tycker. Alla åren som Stan har jobbat hårt när han var mellan 13–20 år och ett par till efter det, är så viktiga. Där gjordes massor med hårt jobb i skymundan. Men visst, jag har kommit in senaste två åren och ändrat vissa grejer och det har jag gjort bra, det är jag stolt över.

”Fått klartecken från kommunen”

Magnus Norman utvecklar sitt resonemang:

– Jag kan dra en parallell till Elias Ymer. Han har jag hjälpt sedan han var 12 år – när ingen skrivit något. Före skolan, på sön­dagar. Förhoppningsvis är det de timmarna som gör att han kommer bli en jättebra tennisspelare sen, även om det kanske är under en annan tränare.

Förutom att leda Wawrinka på de stora tennisbanorna, driver Norman Good to Great, en tennisakademi i Järfälla.

– Vår stora dröm är att bygga vårt eget center. Nu har vi precis fått klartecken av kommunen att köpa mark i Danderyd. Stan [Wawrinka] är en av de som är med och investerar, det känns jättekul. Man knyter ihop säcken. Vår bästa spelare bidrar till de yngre.

Hur långt fram är planerna?

– Om allt går enligt plan så är det byggstart i slutet av det här året och det ska stå klart 2017.

Finns något liknande i Sverige i dag?

– Inte på det här sättet. Med boende och allt. Man ska kunna gå i skolan och träna tennis, antagligen från årskurs sex. Det är viktigt eftersom snittåldern på de som slår igenom är mycket äldre i dag än när jag spelade. Man måste ha uthållighet ekonomiskt och att ha utbildning är jätteviktigt, så att man inte slutar skolan i nian för att satsa och sedan kanske måste sluta.

”Vi har många lovande spelare”

Har det varit problemet med svensk tennis, att man inte hängt med här?

– Kanske lite. Träning på hemmaplan tycker jag har varit för dålig, definitivt. Den måste bli hårdare, fler timmar. Då underlättar ett center. Många andra länder som fått fram duktiga spelare har haft liknande upplägg, som Spanien, England, Frankrike och Argentina.

Så nu kommer de äntligen, de nya svenska stjärnorna?

– Vi får hoppas det i alla fall. Vi har många lovande spelare bland våra 35 som är från 12 år till Stan som är 30. Elias Ymer var nummer ett, men han har flyttat. Men hans bror Mikael och andra som kommer underifrån är bland de 15 bästa i Europa i sin ålder. Men rankning är inte så viktigt utan det är träningen i deras vardag, att vi ser till att ha folk som vet det bästa upplägget.

Hur är det att gå mellan att träna Wawrinka och spelare på akademin?

– Det är så häftigt. Ena dagen med en kille som är fyra i världen och sedan med en 14-åring. Det är otroligt utvecklande. Jag får mycket inspiration när jag jobbar med de yngre att ta med till Stan och vice versa. Och det är en styrka för akademin att jag ser hur de stora tävlar och tränar.

Hur mycket tar du med dig från hur du blev tränad till din egen tränarroll?

– En del absolut. Den tränaren som betytt mest för mig är Fidde Rosengren. Hans filosofi har jag tagit med mig ganska mycket, och modifierat lite utifrån vad jag tycker.

Du har själv spelat final på Roland Garros, och förlorat. Hur var det att vara tillbaka på den banan, och nu få vinna?

– Det var otroligt. Jag har tänkt på den här finalen 2000, jag vet inte hur många gånger i ärlighetens namn – jättemånga gånger. Och känt att om jag vunnit den matchen så hade jag vunnit en Gran Slam och blivit etta i världen. Det hade förändrat mitt liv...

Och så dyker Gustavo Kuerten upp som prisutdelare.

– Ja, dessutom. Stan sa i segertalet att ”det här är för dig för att Kuerten slog dig här”. Så man blev verkligen påmind.

Sa ni något till varandra, du och Kuerten?

– Vi skojade lite bara och han var jätteglad för min skull. Han har vunnit tre gånger och 1997 när han vann första gången kom han från ingenstans och nu var det också en underdog – som jag, som han har slagit, tränar – och han som delade ut priset. Det var lite ödets ironi.

Hur är du på läktaren, du ser ganska cool ut?

– Jag är nog hyfsat cool. Sen är Stan en sådan kille som vill ha mycket kontakt med mig hela tiden. En nick eller en push.

Gillar du det?

– Ja, absolut. Men framför allt är han beroende av det. Jag är lite tystlåten av mig så ibland har han fått lov att säga till mig att vara aktiv och prata.

Ni verkar komma väldigt bra överens och jag har läst att ni tycker lika om nästan allting, stämmer det?

– Väldigt mycket, absolut. Sen är vi väldigt lika som personer också vilket ibland är bra, men båda är ganska tystlåtna och blyga och ibland kan det vara svårt för oss att uttrycka känslor och prata med varandra när vi måste ta upp något. Men vi är medvetna om det.

Nu väntar snart Wimbledon, sommaren är en intensiv tid med mycket tid borta från familjen.

Ungefär 20 veckor om året är han på resande fot, ofta borta från sambo och tvillingdöttrarna Elin och Estelle.

– Det är en uppoffring, som hela familjen måste vara med på. Men jag försöker se det positivt, att de kan vara med mycket. Och Wimbledon brukar vara kul, vi hyr alltid ett hus tillsammans så att vi kan ha lite mer rutin. Jag och Stan kör barbeque varje kväll.

Så tjänar svenska tennis-ikonerna sina nya miljoner

Magnus Norman

Namn: Magnus Norman

Ålder: 39 år.

Från: Filipstad.

Bor: Vaxholm.

Familj: Sambon Linda och fyraåriga döttrarna Elin och Estelle.

Gör: Tränar Stan Wawrinka, rankad fyra i världen. Driver tennisakademin Good to Great i Järfälla. Planerar ett tenniscenter i Danderyd.

Främsta merit: Rankad tvåa i världen. Tolv ATP-titlar. Final i Franska öppna 2000.

Inspelade pengar: 4,537,247 dollar.

Följ ämnen i artikeln