”Fick gåshud”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-09

Nära fiasko – då räddade Fischer Sverige

1-0-jublet blev till slut till segerjubel. Nilla Fischers mål blev matchens enda.

TIANJIN. Sverige krampade offensivt.

Då slog Nilla Fischer till.

1–0-nicken i den 57:e minuten räddade Sverige från ett tungt OS-fiasko.

– Jag fick gåshud, säger den svenska hjälten till sportbladet.se.

Här får Nilla Fischer huvudet på bollen och nickar in matchens enda mål.

1–2-förlusten mot Kina i premiären hade satt Thomas Dennerbys landslag i ett besvärligt läge inför mötet mot Argentina, ett nytt nederlag hade riskerat avancemang och Sverige såg länge spänt ut i Tianjin.

Chanser saknades inte – men chanser brändes på löpande band och det blågula landslaget drogs in i en match med lågt tempo, en utveckling som Argentina medvetet sökt.

Drygt tio minuter efter pausvilan kom till slut det förlösande målet när Nilla Fischer nådde högst på ett välavvägt inlägg från Therese Sjögran och nickade in hyperviktiga 1–0, hennes femte landslagsmål.

”Viktigaste målet”

– Jag såg bollen hela vägen och att det rasslade i nätet. Det var gåshud, säger Fischer till sportbladet.se i den mixade zonen.

– Det är nog det viktigaste målet jag gjort.

Sverige, som före avspark störts av beskedet att Josefine Öqvist inte kunde spela efter sin lårskada, kunde slappna av och spelade ut allt mer offensivt.

I den 68:e minuten var starkt kritiserade Victoria Svensson bara centimetrar från att öka till 2–0, men nicken studsade stolpe ut istället för stolpe in. Fischers mål blev matchvinnande och innebär att Sverige undvek ett tungt fiasko och plötsligt är med i turneringen på allvar igen.

”Spelet kan förbättras”

Trots det var inte Fischer helt nöjd, väl medveten om att det fortfarande finns en hel del att arbeta med. Mot slutet av Argentina-mötet hamnade Sverige återigen i defensiva problem och agerade stressat, med ett virrigt positionsspel.

– Vi håller bollen mycket, men det går för sakta. För många touch och sena beslut. I andra började vi bra, men efter målet spelade vi lite svårt. Vi ska vara nöjda med att vi vann, men spelet kan förbättras.

FOTNOT. De de två främsta lagen lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal, samt de två bästa treorna.