Publicerad:
Uppdaterad:

Orutinerat Sverige trea i världscupsstafetten

Av: Anna Rydén, Makoto Asahara, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Fyra stabila sträckor av en veteran och tre debutanter.

Det gav en svensk tredjeplats i världscupsstafetten.

Även om Moa Lundgren passerades av en amerikanska på slutsträckan.

– När hon ökade farten kände jag mest, ”hej, kom och hjälp mig”, säger Lundgren om duellen med Jessica Diggins.

Det var ett orutinerat svenskt lag som ställde upp för start i söndagens världscupsstafett i Lillehammer.

Ett lag som dock skötte sig väl – rakt igenom.

Fyra stabila sträckor slutade med svensk glädje, efter att Moa Lundgren, som likt Emma Ribom och Elina Rönnlund på första- och andra sträckan stafettdebuterade i världscupssammanhang , glidit in som trea över mållinjen.

– Fantastiskt, vilken helg, säger Lundgren när hon tänker tillbaka på den skrällartade niondeplatsen i skiathlonen under lördagen.

Följt av en första världscupspall.

21-åringen från Umeå gick ut stenhårt direkt på sin sistasträcka, efter att Charlotte Kalla växlat ut henne som andra dam, 48,9 sekunder bakom ett Norge som redan punkterat segerkampen genom en viss Therese Johaug.

Och detta med både Jessica Diggins, USA, och Krista Pärmäkoski, Finland, jagandes.

”Hej, kom och hjälp mig”

Den förstnämnda hann ikapp.

– När hon ökade farten kände jag mest, ”hej, kom och hjälp mig”. Fanns ingen del i min kropp som kunde haka på det i dag, säger Lundgren.

Blev du orolig att någon mer skulle komma bakom?

– Först var jag lite orolig, sen var jag snabb på att tänka att om de måste åka så himla mycket snabbare. Och väl när man är uppe på toppen där är det inte mycket mer att kunna jobba med, så då kände jag mig trygg.

Hon hade också anledning att vara just trygg.

Dessförinnan hade två andra stafettdebutanter levererat. Emma Ribom höll sig kylig på sin förstasträcka och växlade till Elina Rönnlund i tätklunga.

Rönnlund, även hon i sin första VC-stafett, såg länge ut att upprepa Riboms bedrift, men efter en tempohöjning fick hon växla till Charlotte Kalla med 15,8 sekunder upp.

– Första varvet gick ganska lugnt, sedan utgången på andravarvet höjdes tempot ganska mycket. Då vart det jobbigt, säger Rönnlund.

”En dröm som går i uppfyllelse”

Kalla må ha tappat en halvminut på sin sträcka till en omutlig Therese Johaug. Men i resultatlistan avancerade hon förbi både ryskt och finskt innan hon växlade till Lundgren.

– Med tanke på gårdagen och hur bra tjejerna levererade när det var masstart och skiathlon kände jag mig jätteinspirirerad att ge ett bra utgångsläge till Moa, säger Kalla efter sin fina tredjesträcka.

Så även om både Norge och USA, föga förvånande sett till förutsättningarna, inte gick att stoppa så var det idel glädje vid Moa Lundgrens målgång.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Att få göra det med det här härliga gänget också, säger Emma Ribom.

Moa Lundgren instämmer:

– I går var den bästa dagen i mitt liv. Men den toppas av det här i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: