”Känns ostabilt med allt som händer”

Oro inför alpinsäsongen: ”Tror inte det blir något VM”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Emelie Wikström.
Foto: BILDBYRÅN
Emelie Wikström.

Trots hårdare restriktioner och nedstängningar runt om i Europa hoppas Internationella skidförbundet kunna genomföra 72 världscuptävlingar och ett VM.

Men ovissheten inför den alpina säsongen är stor.

– Det känns som att allt kan hända, säger Emelie Wikström.

Under veckan har flera europeiska länder infört nya restriktioner och stängt ner allt mer efter en kraftig uppgång av coronafall. Den så kallade andravågen skapar oro inför alpinsäsongen. 

Storslalompremiären i Sölden genomfördes utan större problem och parallelltävlingarna i österrikiska Lech 13-14 november ser ut att kunna genomföras som planerat liksom slalompremiären för damer i Levi helgen efter. 

Men sedan väntar åtta tävlingar i Frankrike och Italien under december. 

– Jag tror inte att världscupen i Val Gardena och Alta Badia kommer att äga rum i år. Och jag tror inte att det blir något VM i Cortina i februari heller, säger Dolomiten Posts alpinexert Andreas Vieider enligt schweiziska Blick.

Kan stoppa aktiva

Den svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter är mer optimistisk. 

– Jag är ganska säker på att man kommer att kunna genomföra världscupen och VM som det ser ut just nu. Protokollen är rigorösa. Det som oroar är nivån under. Där har man sämre resurser att kunna agera om något händer och det är ett svårt dilemma för oss om vi ska skicka våra aktiva till europacupen eller inte. 

Även VM-förberedelserna ser ut att bli lidande för svensk del. 

– Om det är någon kris inför något är det väl den delen som är svår eftersom vi inte vet. Inför OS senast hade vi varje timme planerad men det är svårt att göra nu, säger Eliasson Winter.

De svenska åkarna är beredda på en säsong fylld av osäkerhet och snabba ändringar, men hoppas att majoriteten av de 72 världscuptävlingarna kan genomföras som planerat.

– Det känns lite ostabilt med allt som händer. Frankrike kör lockdown och de ska ha tre veckor med tävlande där. Man får ha inställningen att det blir tävling och sedan ta det på volley när det kommer, säger Felix Monsén. 

Emelie Wikström är inne på samma spår. 

– Det känns som att allt kan hända. Jag vill inte tänka eller tro så utan är bara inställd på att vi ska tävla om tre veckor.

”Kanske inte rättvist”

Säsongens största svenskhopp Anna Swenn-Larsson är övertygad om att säsongen, och VM, blir av. 

– Man får bara vara beredd på mycket förändringar, men jag har inga problem med det. Får jag bara tio slalomtävlingar är jag lycklig.

Eftersom alla länder har olika karantäns- och inreseregler kan ett antal nationer stoppas från vissa tävlingar. Men så länge sju av de tio topprankade länderna kan ta sig till tävlingsorten kommer arrangemangen att genomföras. 

– Det kanske inte är rättvist, men det är bättre för alla att världscupen genomförs. Det är få gånger alla inom den alpina delen är överens, men det här är det inte varit något stort bråk om, säger Eliasson Winter. 

Publicerad:

LÄS VIDARE