"Handlar om mobbning"

Publicerad 2013-11-13

Svensk kampsport blev återigen utan nomineringar till Idrottsgalan – nu rasar kampsportsförbunden

I dag presenterades de nominerade till årets upplaga av Idrottsgalan.

Trots att svensk kampsport har haft ett av sina bästa år någonsin, med Alexander "The Mauler" Gustafsson i spetsen, blev sporten återigen helt utan nomineringar.

– Det är skandal. Nomineringarna visar ensidigheten och trångsyntheten hos de som bestämmer, rasar Stefan Stenudd, ordförande för Svenska Budo & Kamsportsförbundet.

Alexander Gustafsson, 26, är inte nominerad till Idrottsgalan 2013.

Svensk kampsport har haft ett av sina bästa år någonsin. Med 18 internationella mästerskapsguld och en uppmärksammad titelmatch i lätt tungvikt mellan Alexander "The Mauler" Gustafsson och Jon Jones har Sverige, som en av de minsta nationerna, legat i framkant i kampsportsvärlden.

I dag släpptes namnen på de nominerade i de olika kategorierna till Idrottsgalan 2014. Klassiska sporter som fotboll, ishockey, golf och längdskidåkning dominerar – och inte en enda nominering inom kampsport finns med. Detta får MMA-förbundets ordförande George Sallfeldt att se rött.

"Handlar om någon slags mobbning"

Sellfeldt menar att juryn har ignorerat svensk kampsport i många år.

– Det är på gränsen till någon sorts mobbning. Som Alexander (Gustafsson) som är en världsstjärna har tidigare inte ens varit inbjuden till galan. Det är någon slags mobbning från antingen Idrottsgalan som arrangör eller Riksidrottsförbundet, säger han till Sportbladet.

– Det är bedrövligt att man gör så mot en idrott där det finns världstjärnor och en stor mängd föreningar som arbetar aktivt med ungdomar och gör ett fantastiskt socialt arbete, inte minst i segregerade områden. Man ignorerar det och det tycker jag är den stora skandalen, fortsätter han.

Tänker bojkotta galan

Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd är även han starkt kritisk till juryns beslut och meddelar att han tänker bojkotta årets Idrottsgala.

– Det är skandal. Nomineringarna visar ensidigheten, trångsyntheten hos de som bestämmer. Maken till fräckhet har jag knappt varit med om, rasar han till förbundets hemsida.

– Det är skrämmande. Det är så oförskämt mot svenskt idrottsliv att några få stora idrotter får allt utrymme. Det är som om de som bestämmer inte har koll på, och inte heller vill ha koll på, de lite mindre idrotterna. Jag kan inte se det på annat sätt än att det är mobbning det handlar om. Det här är skandal, fortsätter han.

"Gustafsson är fenomenal, men det räckte inte"

Juryordföranden Lasse Granqvist är snabb att bemöta kritiken. Han håller inte med om att det handlar om ignorans från juryns sida.

– Jag förstår att de har invändningar och har all respekt för det. Men Alexander Gustafsson var en av kandidaterna till "Årets manlige idrottare" och jag minns att vi hade en särskild diskussion om honom. Han hyllades runt bordet och jag själv tycker att han är helt fenomenal. Men i slutändan är det tolv personer som röstar på fyra kandidater och tyvärr räckte hans röster helt enkelt inte till den här gången, säger han till Sportbladet.

"Är vedervärdigt att avgöra"

Granqvist betonar särskilt att jobbet som juryn gör inte är någon dans på rosor.

– Att mäta idrottsliga prestationer mot varandra är bland det svåraste som finns. Världsmästerskap kontra europamästerskap, eller en förlust i en titelmatch, hur ska det värderas mot att Ibrahimovic ligger i världstoppen inom fotbollen? Det är vedervärdigt att avgöra. Vi sitter en heldag och är helt manglade i huvudena efteråt.

– Det enda jag kan göra är att räkna rösterna. Men eftersom Gustafsson tävlar på en så sjukt hög nivå och är så jävla bra på det han gör så råder ingen tvekan om att vi säkert kommer att ha samma diskussion kring bordet igen nästa år, säger han.