Docent: För mycket vatten under träning kan vara livshotande

Publicerad 2015-09-29

Hockeyprofilen: "Jag dricker tre flaskor varje match"

Mikael Tellqvist dricker stora mängder H2O under matcherna.

Att dricka mycket vatten under träning ska ju vara bra.
Stryk allt du lärt dig.
Drick BARA när du är törstig, menar Kevin Miller, docent vid Central Michigan University.

En ny studie publicerad i British Journal of Sports Medicine gjord av bland annat Kevin Miller visar att för mycket vatten under träning kan vara farligt, i bland dödligt. Enligt Kevin Miller, docent vid Central Michigan University, USA, ska vi endast dricka när vi är törstiga.

Mats Rundgren, universitetsrektor och forskare vid intutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, håller med.

– Det handlar om att man inte ska överdriva. Det eviga smådrickandet är ingen idé utan drick när du är törstig. Det är inte farligt med vätskebrist, säger Mats Rundgren till Sportbladet.

Som hockeymålvakt är det vanligt att dricka mycket vatten under de långa matcherna. Mikael Tellqvist, hockeymålvakt i Djurgården, känner sig dock inte oroad över sitt vätskeintag.

– Jag dricker uppåt tre flaskor vatten och tappar tre-fyra kilo i vätska per match. Men jag gör av med så mycket att jag måste dricka så pass mycket. Sen dricker jag ju inte den mängden alltid utan bara under hemmamatcher eftersom det är så varmt på Hovet, säger Tellqvist till Sportbladet.

”Patologisk rädsla”

Den senaste forskningen visar att för lite vatten inte är lika farligt som att dricka för mycket vatten under träning. I augusti förra året dog 17-åriga Zyrees Oliver, Georgia, USA efter att ha druckit för mycket vatten och sportdryck under träningen. Oliver hade spelat amerikansk fotboll och skulle ta sig hem från träningen när kroppen sa ifrån.

I stället fick Olivers mamma hämta upp honom, väl hemma kollapsade han. Doktorerna menade att det hade skapats en gigantisk svullnad runt hjärnan på grund av överkonsumtion av vatten, enligt Daily Mail.

– Det är vanligt att man dricker flera liter vatten under träningar och det ska man inte göra. Det är värt att läsa rekommendationerna för hur mycket just du behöver dricka, säger Rundgren.

– Människor har en nästan patologisk rädsla för att bli uttorkade, säger Miller.

Vatten motverkar inte kramp

Både Rundgren och Miller menar att vattenförgiftning blir allt vanligare. Förr var det mest ihop med marathonlopp, i dag går det även att se vid cykeltävlingar eller under yogalektioner. Många idrottsmän och kvinnor dricker mycket vatten för att motverka kramp, helt i onödan enligt Millers tidigare forskningar.

”Många läkare tror att träningsrelaterade muskelkramper uppstår på grund av uttorkning, men denna teori saknar stöd”, skriver Miller.