Jag har levt ett mycket bra liv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-22

Ingemar Johansson 70 år i dag: Det blir inget stort ståhej

För alla som är gamla nog för att ha varit med är den där natten för 43 år sen ett oförglömligt minne.

Överallt i Sverige var varenda radioapparat man kunde få in Radio Luxemburg på, tidigt på morgonen den 27 juni 1959.

En magisk natt då en svensk erövrade världens mest prestigefyllda idrottstitel när han blev världsmästare i professionell tungviktsboxning.

I dag fyller Ingemar Johansson - The Champ - 70 år.

Ingo lever numera ett tillbakadraget liv utanför rampljuset men Sportbladet fick en exklusiv intervju med honom dagarna före födelsedagen.

The Champ 70 Ingemar Johansson - en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna fyller 70 år i dag. Sportbladet är en av få tidningar som fått en intervju med Ingo. Foto : LEIF R JANSSON/SCANPIX

Först av allt vill jag gratulera på födelsedagen. Hur ska du fira den?

- Det kommer inte att bli nåt stort ståhej. Jag kommer att vara tillsammans med min familj och det kommer att bli ett stillsamt, trivsamt firande.

När du skulle möta Floyd Patterson i er första VM-match laddade du upp på ett sätt som var ganska annorlunda gentemot det som i proffsboxningsvärlden ansågs som det riktiga viset. Amerikanska boxare följde inkörda rutiner på isolerade läger. Hur vågade du tro på att ditt öppna sätt med många vänner och ett normalt vardagsliv under uppladdningen var det rätta inför en så stor uppgift.

- Jag litade på mig själv och mina tränare. Det gav mig en trygghetskänsla att jag var bland de mina och kunde leva precis som vanligt.

Självförtroendet i topp

Klyschan är att man ska ta varje match som en vanlig match. En VM-match i USA 1959 var allt annat än en vanlig match. Hur gick tankarna timmarna innan du skulle upp i ringen?

- Som inför vilken match som helst. Det är klart att det var speciellt med en VM-match. Men jag var i så pass fin form och då är alltid självförtroendet på topp.

Beskriv känslan när du insåg att du var världens nye tungviktsmästare.

- Det kändes bara skönt att det hela var över och att det hade gått bra.

Det är 43 år sen du knockade Floyd Patterson i tredje ronden på Yankee Stadium och sen dess har du alltid varit en Champ. Vad har din världsmästartitel betytt för ditt liv utöver pengarna som du tjänade?

- Det har betytt att jag fick möjligheter att göra allt det jag ville. Jag kunde också göra mycket av vad jag önskade för min familj. Jag har dessutom fått träffa många intressanta personer och uppleva mycket som jag kanske inte skulle gjort annars.

Varför började du att boxas och när du började, hade du redan då drömmar om att kunna bli professionell världsmästare i tungvikt? En titel som ingen annan svensk någonsin varit i närheten av varken förr eller senare.

- Det var min far som intresserade mig för boxning. Jag hade väl inga stora drömmar utan tog det match för match. Mötte den som stod i tur på rankninglistan och rätt som det var, ja, då var nästa motståndare världsmästaren.

Proffsboxning är förbjudet i Sverige. Ändå hyllas du ofta som landets störste idrottsman genom tiderna, vilket visar på hur ologiskt förbudet är och jag antar att du är emot det. Vilka är dina argument för att proffsboxning åter ska bli tillåtet i Sverige?

- Det ska vara upp till var och en att få välja vad man vill göra. Får man köra formel 1, delta i hästhoppning, spela ishockey, ja då ska man väl få boxas, eller hur?

För många av dagens ungdomar är det svårt att förstå hur stort det var när du blev världsmästare eftersom det i dag finns tiotalet mästare i varje viktklass. Var boxningen som sport bättre förr med bara en organisation och i så fall varför?

- Det är väldigt veligt nu. Ingen ordning alls. De har släppt efter för trycket från tv-bolag och liknande.

Gillar lugn och ro

Var boxarna bättre?

- Ja, naturligtvis (Ingo ler), nej, de är säkert mycket bra och vältränade nu också.

De som går de stora tungviktsfighterna i dag tjänar 100 miljoner kronor för en enda VM-match. Kan man vara värd så mycket pengar?

- Självklart, beloppet beror ju på publikens tillströmmning och publiktillströmmningen beror på intresset för just den specielle boxaren. Vem är det då som ska ha pengarna om inte stjärnan som drar publiken.

När du ser tillbaka på din karriär och livet efter den, tänker du då ibland på att du både skrivit in dig i historieböckerna och i svenska folkets hjärtan?

- Nej, så tänker jag aldrig. Men det är ju roligt om det är så.

Har du levt ett bra liv?

- Mycket bra.

Är det något som du ångrar?

- Det är väl vissa saker som man kanske skulle gjort annorlunda men det är inte mycket att nämna om.

Vad trivs du bäst med att göra nuförtiden?

- Ta det lilla lugna och trivas ihop med min hustru Edna. Njuta av dagen som den kommer.

Varför har du mer eller mindre dragit dig tillbaka från offentlighetens ljus?

- Jag har gjort mitt där. Det kommer en tid i varje människas liv när man vill ta det lugnt.

Trivs bäst i Sverige

Du har bott i USA, Schweiz och på Mallorca men har alltid kommit tillbaka till Sverige. Har det alltid varit självklart för dig att det är här där du verkligen hör hemma?

- Ja, absolut. Sverige är världens bästa land. För en svensk ska man väl tillägga också.

Vilka tycker du är världens genom tiderna tre bästa boxare?

- Joe Louis, Jack Dempsey, Muhammad Ali.

Världens genom tiderna tre bästa idrottsmän?

- Svårt att säga, bara i Sverige har vi ju haft män som Gunder Hägg, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Gert Fredriksson, Sixten Jernberg, Nej, det är för många stora namn att välja bland.

Din dotter Maria försökte sig på en proffskarriär också. Vad tycker du om kvinnlig boxning?

- Värdelös. Boxning passar inte damer.

Allt kretsade kring sport

Är boxning en bra idrott för ungdomar att börja med i dag?

- Det är ju en hård träning som skapar disiplin. Det är nyttigt för varje ungdom att lära sig.

Vad tror du att du hade gjort de senaste 45 åren om du inte hade nått dina fantastiska framgångar i ringen? Hade du några andra planer som ung?

- Nej, jag hade inga andra planer eftersom mina anlag upptäcktes så tidigt. Jag hade anlag för många andra sporter, spelade bland annat med i Gais juniorer så någonting inom idrott hade det blivit.

Vad kommer du att göra under dagarna fram till din 100-årsdag?

- Jag kommer att leva ett lugnt och stilla liv. Gädjas över vad jag varit med om och vara tacksam för att det gick såpass bra som det gjorde.

Än en gång - grattis på 70-årsdagen.

Föddes i Göteborg

Stefan Alfelt

Följ ämnen i artikeln