Därför utnyttjar inte Sverige de nya reglerna

13 av 16 EM-lag har bytt ut spelare

Publicerad:

SPORTBLADET

ZAGREB. Lagen får göra fler spelarbyten än någonsin i EM.

Nästan alla lag har också utnyttjat de nya reglerna.

Men inte Sverige.

– Vi planerar inga byten, säger Kristján Andrésson till Sportbladet.

Det har alltid varit snålt med möjligheter att byta in och ut spelare i truppen under mästerskap i handboll.

I senaste VM i fjol fick man till exempel bara göra två byten under hela turneringen. Det har gjort att lagen ofta valt att hålla en plats öppen i truppen så länge som möjligt.

Men inför årets EM har reglerna ändrats och går man till semifinal får man göra hela sex byten totalt: två i gruppspelet, två i mellanrundan och två i finalspelet.

13 av 16 lag har bytt spelare

Danske förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen var tydligen redan inför EM med att han planerade att göra byten även om det inte blev några skador. Det har han också gjort och fick bland annat jackpott när han tog in Peter Balling till matchen mot Spanien. Högernian blev stor matchhjälte med sina åtta mål.

Faktum är att 13 av de 16 lagen har bytt in och ut spelare, en del på grund av skador och andra av taktiska skäl. Detta gäller också lag som gått bra i turneringen.

Sverige är ett av tre lag (Tjeckien och Vitryssland är de två andra) som inte gjort några byten. Kristján Andréssons plan från början har också varit att inte göra några byten under hela turneringen så länge inga skador uppstår.

Andrésson går emot strömmen i EM.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Andrésson går emot strömmen i EM.

Thulin avlastar bara

Andrésson tog ut sin slutgiltiga 16-mannatrupp redan i början på december medan flera nationer väntade in i det sista med att spika sina trupper och en del är också på plats med 17–18 spelare. Sverige har visserligen med Tobias Thulin som extra målvakt men det är mer för framtiden och avlastning under träningarna. Han konkurrerar egentligen inte om en plats.

– Vi har gjort bedömningen att det är de här 16 som ska lösa både försvars- och anfallsbiten, sa förbundskaptenen till Sportbladet inför matchen under Kroatien.

– Sen har vi tre spelare som inte spelar lika mycket. Men alla kommer att göra ett jobb för oss i det här EM:et. Hur mycket återstår att se.

Sedan dess har Philip Henningsson fått en nyckelroll i försvaret och Hampus Wanne en del speltid på kanten. Men förutom några få minuter i premiären mot Island har inte mittnian Linus Arnesson fått spela alls.

Bättre koll på vissa reserver

Trots att Jim Gottfridsson hade en tung kväll mot Frankrike kom inte Arnesson in.

– ”Gotte” har ett enormt stort förtroende hos mig. Jag tycker att vi är med i matchen och jag tycker att han är den store ledaren i vårt anfallsspel. Det är inte bara hans egna avslut jag räknar utan det är också hur han håller ihop spelet, säger Andrésson.

Är det aktuellt att göra något byte i det här läget?

– Nej, vi planerar inga byten.

Det finns ytterligare 12 spelare i bruttotruppen och det är bara från den gruppen man kan ta in nya spelare i EM.

Är det någon av dem om är vidtalad?

– Jag har diskuterat med en del spelare i bruttotruppen och vet hur deras januari ser ut. Jag har kollat med spelare så jag vet var de befinner sig, så de inte är iväg på någon utlandssemester. Men nu är väl alla i träning i sina klubbar, säger Andrésson.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE