Chocken: Sverige missar final i VM

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

ULJANOVSK. Drömmen om en ny VM-final slutade i tårar.

Sverige förlorade sensationellt semifinalen mot Finland med 2–3.

– Just nu vill man bara hoppa ner i Volgafloden, säger förbundskapten Svenne Olsson.

Svensk ilska efter matchen.
Foto: Stefan Holm
Svensk ilska efter matchen.

Ryssland gjorde vad alla förväntade sig och besegrade Kazakstan med 16-6 i sin semifinal på Trud-stadion.

En dryg timme senare var det dags för Sverige att ta sig an Finland i Volga-Sport-Arena. Sverige vann gruppspelsmötet med hela 9–1, men före matchen fanns det inga tecken på underskattning.

– Det är svarta ögon. De är laddade så in i helvete. Hoppas bara att de inte är för laddade, klargjorde Svenne Olsson.

Missade straff

Matchbilden blev den väntade. Sverige var bollförande medan Finland backade hem och satsade på kontringar och jagade hörnor.

Det visade sig vara väldigt, väldigt effektivt. Inte ens fyra minuter var spelade när Tuomas Määttä vispade in en målvaktsretur från Andreas Bergwall och strax därefter dundrade evighetsmaskinen Sami Laakkonen in hörnan som betydde 0–2.

Sverige fick en chans att ta sig in i matchen när Mikko Rytkönen rev ner Erik Pettersson i straffområdet, men Christoffer Edlund missade den följande straffen.

Reduceringsmålet kom i stället tre minuter senare, då Johan Löfstedt lyckades överlista den storspelande målvakten Pertti Virtanen.

Besvikna på ryska domaren

Tyvärr blev glädjen kortvarig. Pekka Hiltunen slog in 1–3 från straffpunkten och då hjälpte inte att Christoffer Edlund revanscherade sig med att göra 2–3.

– Vi gör ingen bra första halvlek, får inte ihop försvarsspelet och en del spelare verkar vara tagna av stundens allvar. Vi fick inte riktigt koll på Finlands taktik med kast och lyror. I andra halvlek var det spel mot ett mål, men vi får inte in bollen. Vi måste göra fler än två mål på Finland, säger Svenne Olsson till Sportbladet.

Efter matchen sökte flera spelare upp den ryske huvuddomaren Nikita Yuklyaevskikh. De ansåg att han blåste Sverige på ett antal hörnor i matchens slutskede.

– Man är inte helt nöjd med domarna, säger Svenne Olsson.

Varför tillsätts en rysk domare i en sådan här match?

– Jag biter mig i tungan, men ibland blir det lite för mycket.

Nu får ni avsluta VM med en bronsmatch mot Kazakstan...

– Det finns inte på kartan att vi ska förlora mot Finland. Till den matchen får vi samla kraft i morgon förmiddag. Just nu vill man bara hoppa ner i Volgafloden, säger Svenne Olsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE