Fyra tv-profiler skriver historia

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ojala: "Den största segern"

Johanna Ojala, Karin Frick, Frida Nordstrand och Anna Brolin har alla chansen på tv-priset Kristallen.

Det betyder att det för första gången kommer att bli en kvinnlig vinnare i sportkategorin.

– Historiskt, vilket erkännande! Det är skithäftigt att vara en del av det här, säger SVT:s skidexpert Johanna Ojala.

André Pops vann Kristallen som årets sportprofil i tv fem år i rad och när det väl var dags för en ny segrare var det Eurosports Roberto Vacchi som tog emot tv-priset i fjol.

Men i år är det dags för ett nytt trendbrott.

För första gången i Kristallengalans historia på sportsidan är det fyra kvinnor som nominerats. SVT-experten Johanna Ojala, som syns flitigt i Vinterstudion, och programledarna och reportrarna Karin Frick, Frida Nordstrand och Anna Brolin är de som nominerats i sina respektive tv-kanaler.

– Den första och största segern av dem alla, säger Johanna Ojala.

– Jag tycker att detta är ett skönt bevis på att attityden kanske ändras och att vi kvinnliga sportjournalister, experter och programledare inom sport accepteras mer och mer. Jag hoppas och tror att det finns en större medvetenhet och öppenhet och tycker att det är väldigt stort. Det är skithäftigt att vara en del av det här historiska erkännandet, säger 34-åringen.

"Bjuder på mig själv"

Johanna Ojala har varit SVT-expert sedan 2013 och är det nyaste tv-namnet i kvartetten.

Varför tror du att det gått så snabbt för dig att nå en sådan här nominering?

– Jag har ingen aning! När jag möter tv-tittarna i mataffären och skidspåren så säger de att jag förklarar på ett sätt som gör att de förstår och blir intresserade. Går jag till den respons jag får så handlar det om det tillsammans med att jag bjuder på mig själv och min personlighet men inte tar mig själv på för stort allvar.

Du har alltid fått väldigt fin respons?

– Ja, det var överraskande. Jag var rädd och orolig innan jag började och trodde att jag skulle få en massa hatmejl. Man har ju hört hur andra kvinnliga sportjournalister blir behandlade och det är rent ut sagt för jävligt att människor kan bete sig så där. Så fort man blir en offentlig person så blir man ett objekt och inte en människa. Jag var rädd för det men tack och lov har det som nått mig bara varit positivt.

Jag måste ändå fråga; André Pops har vunnit priset fem år i rad och var SVT:s nominerade även i fjol. Hur känns det att peta ner honom?

– Helt sjukt. Det trodde jag såklart inte. Han är så otroligt duktig, ’skillad’ och omtyckt och att fler har röstat på mig än på honom är overkligt och ett erkännande i sig.

"En ögonöppnare"

Johanna Ojala jobbar parallellt i två mansdominerade världar. Förutom att vara expert i sport-tv är hon elittränare i Norge. Nyligen höll hon ett föredrag på Internationella Skidförbundets tränarseminarium i Trondheim, där föredraget gick under namnet: ”Oh, so you are the physio?”.

– Det är den frågan jag fått flest gånger när jag är ute, att man per automatik måste vara ’physio’ för att man är kvinna på den här nivån. Jag fick väldigt bra respons av tränarna som lyssnade och tror att det var lite av en ögonöppnare för dem.

Just att jobba för en mer jämställd idrottsvärld har blivit en allt viktigare fråga för Ojala.

– Ja, den har blivit allt mer intressant och viktig för mig. Många har frågat mig när jag ska bli landslagstränare; ’har de inte frågat än?’. Jag kan inte ställa krav på något förbund men kan jobba för att miljön och förutsättningarna för de yngre kvinnliga tränarna blir bättre. Jag vill att min dotter i framtiden ska kunna få ett jobb som bara män har nu. ’Be the change you wanna see’, liksom.

När det gäller Kristallen är hon redan del av en historisk ’förändring’. Och som tidigare idrottare suktar hon trots allt efter segern.

– Det ska bli jättespännande, jag är ju en tävlingsmänniska i grund och botten. Men oavsett hur det går så är det här en seger för oss fyra tillsammans.

Kristallengalan hålls söndagen den 4 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE