Olsson: ”Kan inte svara ärligt på den frågan”

Publicerad 2018-08-07

Generalsektreterare Stefan Olsson

BERLIN. Förbundet har aktiverat sin krishanteringsgrupp men tänker fortsatt tillåta Meraf Bahta att springa EM-finalen i morgon.

Men det har gått så långt att generalsekreterare Stefan Olsson inte ens vet om han kan glädja sig åt en eventuell medalj.

– Jag kan inte svara ärligt på den frågan, säger han till Sportbladet.

I ett mörkt pressrum under Berlins Olympiastadion mötte den svenska pressen friidrottsförbundets generalsekreterare för att diskutera den frågan som kommit att överskugga allt annat under inledningen av EM – Meraf Bahtas dopningsärende. 

I går nåddes förbundet av beskedet att hennes tredje prick kvartstår och att det blir ett dopningsärende. I dag vidhöll man att Meraf Bahta kommer att stå på start på 10 000 meter i morgon kväll som ett stort medaljhopp. 

– Det är klart det är en tuff tid. Framför allt för Meraf men också för svensk friidrott. Det är ett ärende med svåra frågor som vi ändå försökt hantera med den respekt som vi tycker det behöver, säger han och är självkritisk: 

– Självklar har det gjorts ett antal fel, det är helt onödigt att vi hamnat där vi hamnat. Det är ett ansvar som först och främst vilar på Meraf, den enskilda individen. Sen har Meraf ett team runt sig som skulle hjälpt till med de här bitarna. Vi som förbund har också ett ansvar för vi inte säkerställt att det här stödet varit tillräckligt bra, säger Olsson. 

”Ska vara stöd till mig”

Europeiska och internationella förbundets regler tillåter start under utredning och det har friidrottsförbundet tagit fasta på. Så länge man inte får andra besked startar Meraf. 

– Får vi andra signaler och indikationer har vi en krishanteringsgrupp och en styrelse som följer det här. 

Krishanteringsgruppen säger Olsson finns i förbundet för att snabba på beslutsvägarna. 

– Den har funnits i tio år. Mer som rådgivande och bollplank till mig. För att ge stöd och vara mer snabbstartad än vad styrelsen kan vara. 

Stefan Olsson bekräftar att förbundet överklagat alla prickarna enskilt, men fått nej. Ändå hoppas man på ett annat resultat när dopningskommissionen prövar hela ärendet. Trots att ordförande Åke Andrén-Sandberg kallat det ”rysk roulette” och att dopningskommissionens två jurister som provat sista pricken också ska vara med och fatta beslut om ärendet. 

– Det får stå för honom. Trodde vi att vi var chanslösa hade vi inte gått in i det här, säger Olsson. 

”Förstår att det finns en moralisk aspekt”

Hur ser du moraliskt på att låta Meraf springa och påverka ett lopp för andra när hon mycket väl kan bli avstängd senare? 

– Vi har beaktat den synpunkten, jag förstår att det finns en moralisk aspekt, vi har själva råkat ut för det tidigare, säger han. 

Hur hade du sett på det här om det varit, säg en ryska eller turkiska? 

– Ja, jag har ju reagerat på det ett antal gånger. När jag fått frågor om ryska 800-meterslöpare inför OS 2012 till exempel. Jag har också sett Isabellah Andersson komma in som femma i EM 2010 och sedan få ett brons i efterhand, men där är vi inte just nu. Vi måste låta hanteringen ha sin gång. Men självklart har jag tänkt på sådana frågor. 

Tror du att dopningskommissionen på sex personer, där de två juristerna som prövat prickarna redan finns, där landslagsläkare Sverker Nilsson är jävig och inte får ta beslut och där ordföranden kallat det ”rysk roulette” kan komma fram till ett annat beslut? 

– Jag litar på att dopningskommissionen gör det här på bästa möjliga sätt, jag vill inte föregripa deras beslut. Men har du räknat ut det så här så är det väl case closed, men det rättssamhället tror inte jag på, säger Stefan Olsson som medger att han inte har haft koll på sammansättningen i dopningskommissionen när han senare ringer upp Sportbladet.

– Vi ska inte vara med och påverka dopningskommissionen, vi har förtroende för att de gör sitt jobb oaktat vem som sitter där. Det är bra om vi inte vet, säger han.

”Har respekt för att folk tycker annorlunda”

Är det bra för svensk friidrott om Meraf vinner en medalj imorgon?

– Jag kan inte svara ärligt på den frågan. Först ska Meraf springa, det senaste loppet bröt hon efter tre kilometer. Låt oss ta det vart efter, så långt har jag inte tänkt, säger Olsson.

På en omröstning med drygt 2000 röster på Sportbladets sajt tycker 80 procent att det vore rätt att stoppa Meraf från att springa, vad säger du om det?

– Jag har respekt för att många har andra tankar och synpunkter i det här. Vi utgår ifrån den information vi har och får respektera om folk tycker annorlunda, säger Stefan Olsson.